WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Dynia hokkaido – czy warto wprowadzić ją do diety?

dynia hokkaido - właściwości

Dynia występuje w kilkudziesięciu odmianach, a jedną z najzdrowszych jest dynia hokkaido. Roślina ta charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i staje się coraz popularniejsza wśród dietetyków oraz rodziców, stawiających na zdrową dietę swoich dzieci. Czym jest dynia hokkaido, co w sobie zawiera i co można z niej przyrządzić?

Dynia hokkaido – co to jest?

Dynia hokkaido jest jedną z odmian dyni. Charakteryzuje się intensywnie żółtą barwą oraz mniejszymi rozmiarami (jej waga sięga ok. 2-3 kg). W starożytności była znana na Dalekim Wschodzie, obecnie popularna jest na całym świecie, zwłaszcza ostatnio, gdy wzrosło zainteresowanie zdrowym żywieniem, ponieważ zawiera sporą ilość właściwości odżywczych. Dynię hokkaido bez problemu skupimy w polskich marketach.

Dynia hokkaido – wartości odżywcze

Dynia hokkaido stanowi bogactwo wartości odżywczych, takich jak:

  • karoten – wspomaga wzrok i chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieni UV. W dyni hokkaido znajduje się więcej karotenu niż w marchewce;
  • witaminy: B1, B2, PP, C, A;
  • minerały: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.

Dynia hokkaido – właściwości lecznicze

Ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów, dynia hokkaido wykazuje wiele właściwości leczniczych:

  • jest silnym przeciwutleniaczem, neutralizującym działanie wolnych rodników (opóźnia procesy starzenia);
  • zapobiega rozwojowi nowotworów;
  • działa oczyszczająco;
  • wpływa korzystnie na układ pokarmowy;
  • wspomaga działanie trzustki, śledziony, żołądka;
  • zabija niektóre pasożyty.
dynia hokkaido - przepisy na dania z dynią

Zobacz także: Dynia hokkaido – 4 przepisy na dania z dyni

Dynia hokkaido jako zamiennik niezdrowych potraw

Dynia hokkaido stanowi świetną alternatywę dla niezdrowych potraw, takich jak:

  • frytki – dynię wystarczy pokroić na paseczki, skropić olejem, przyprawić i upiec;
  • ziemniaki – gotowana dynia zastąpi ziemniaki do obiadu;
  • kluski – zamiast ziemniaków, do zrobienia klusek można wykorzystać dynię;
  • placki – placki nie ziemniaczane, a dyniowe to świetna opcja na zdrowszy, smaczny posiłek;
  • makaron – jeżeli chcemy zrezygnować z tradycyjnego makaronu, możemy go zrobić z dyni za pomocą obieraczki. Przygotujemy go zarówno z dyni poprzednio upieczonej, jak i surowej.

Dlaczego warto jeść dynię hokkaido?

Potrawy z zawartością dyni polecane są głównie ze względu na wysoką zwartość karotenu oraz witamin. Jednym z najpopularniejszych dań jest zupa z dyni hokkaido, polecana szczególnie dzieciom. Co więcej, dynia ma właściwości odtruwające i oczyszczające organizm, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie nerek i wątroby.

Dynia hokkaido to ciekawy składnik do potraw również ze względu na to, że nie rozpada się podczas gotowania, dzięki czemu można stworzyć potrawę, w której zawarte będą pełne kawałki dyni.

Czytaj więcej: Ile kalorii ma dynia? Wartość odżywcza i właściwości dyni

Co zrobić z dyni hokkaido? Przepisy

Pieczona dynia hokkaido

Jak ją upiec? Poniżej przedstawiamy potrzebne składniki:

  • mała dynia hokkaido – umyta i wypestkowana;
  • pół puszki mleka kokosowego;
  • 2 łyżki octu winnego;
  • 1,5 łyżki miodu;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Umytą dynię kroimy w kostkę. W osobnej misce mleko kokosowe mieszamy z octem winnym, miodem, oliwą z oliwek, sosem sojowym i przyprawami. Kosteczki dyni obtaczamy w przygotowanym dressingu z każdej strony. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewamy do  150 stopni i pieczemy ok. 45 minut, aż dynia będzie miękka.

Pieczona dyna hokkaido stanowi świetny dodatek do kasz.

Zupa krem z dyni hokkaido pieczonej

Składniki:

  • 1 marchewka;
  • 1 pietruszka;
  • 1 seler;
  • cebula, czosnek, por;
  • pół dyni hokkaido;
  • masło klarowane;
  • 1 ostra papryka.

Przygotowanie

Cebulę, czosnek i por podduszamy na maśle klarowanym. Pokrojoną dynię i paprykę wkładamy do nagrzanego na 150 stopni piekarnika na ok. 1 godzinę. Gdy warzywa lekko się już podduszą, dodajemy marchew, seler i pietruszkę (pokrojone w kostkę). Całość dusimy przez kilka minut. Upieczoną paprykę obieramy ze skóry (skórę dyni zostawiamy, jest smaczna i ma wiele właściwości odżywczych). Wrzucamy do garnka z zupą i miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku.


Artykuł został oryginalnie opublikowany dn. 17.07.2019 r. i zaktualizowany dn. 24.10.2024 r. zgodnie z aktualną wiedzą.



Podobne artykuły:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *