Dynia występuje w kilkudziesięciu odmianach, a jedną z najzdrowszych jest dynia hokkaido. Roślina ta charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i staje się coraz popularniejsza wśród dietetyków oraz rodziców, stawiających na zdrową dietę swoich dzieci. Czym jest dynia hokkaido, co w sobie zawiera i co można z niej przyrządzić?
Dynia hokkaido – co to jest?
Dynia hokkaido jest jedną z odmian dyni. Charakteryzuje się intensywnie żółtą barwą oraz mniejszymi rozmiarami (jej waga sięga ok. 2-3 kg). W starożytności była znana na Dalekim Wschodzie, obecnie popularna jest na całym świecie, zwłaszcza ostatnio, gdy wzrosło zainteresowanie zdrowym żywieniem, ponieważ zawiera sporą ilość właściwości odżywczych. Dynię hokkaido bez problemu skupimy w polskich marketach.
Dynia hokkaido – wartości odżywcze
Dynia hokkaido stanowi bogactwo wartości odżywczych, takich jak:
- karoten – wspomaga wzrok i chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieni UV. W dyni hokkaido znajduje się więcej karotenu niż w marchewce;
- witaminy: B1, B2, PP, C, A;
- minerały: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.
Dynia hokkaido – właściwości lecznicze
Ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów, dynia hokkaido wykazuje wiele właściwości leczniczych:
- jest silnym przeciwutleniaczem, neutralizującym działanie wolnych rodników (opóźnia procesy starzenia);
- zapobiega rozwojowi nowotworów;
- działa oczyszczająco;
- wpływa korzystnie na układ pokarmowy;
- wspomaga działanie trzustki, śledziony, żołądka;
- zabija niektóre pasożyty.
Zobacz także: Dynia hokkaido – 4 przepisy na dania z dyni
Dynia hokkaido jako zamiennik niezdrowych potraw
Dynia hokkaido stanowi świetną alternatywę dla niezdrowych potraw, takich jak:
- frytki – dynię wystarczy pokroić na paseczki, skropić olejem, przyprawić i upiec;
- ziemniaki – gotowana dynia zastąpi ziemniaki do obiadu;
- kluski – zamiast ziemniaków, do zrobienia klusek można wykorzystać dynię;
- placki – placki nie ziemniaczane, a dyniowe to świetna opcja na zdrowszy, smaczny posiłek;
- makaron – jeżeli chcemy zrezygnować z tradycyjnego makaronu, możemy go zrobić z dyni za pomocą obieraczki. Przygotujemy go zarówno z dyni poprzednio upieczonej, jak i surowej.
Dlaczego warto jeść dynię hokkaido?
Potrawy z zawartością dyni polecane są głównie ze względu na wysoką zwartość karotenu oraz witamin. Jednym z najpopularniejszych dań jest zupa z dyni hokkaido, polecana szczególnie dzieciom. Co więcej, dynia ma właściwości odtruwające i oczyszczające organizm, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie nerek i wątroby.
Dynia hokkaido to ciekawy składnik do potraw również ze względu na to, że nie rozpada się podczas gotowania, dzięki czemu można stworzyć potrawę, w której zawarte będą pełne kawałki dyni.
Czytaj więcej: Ile kalorii ma dynia? Wartość odżywcza i właściwości dyni
Co zrobić z dyni hokkaido? Przepisy
Pieczona dynia hokkaido
Jak ją upiec? Poniżej przedstawiamy potrzebne składniki:
- mała dynia hokkaido – umyta i wypestkowana;
- pół puszki mleka kokosowego;
- 2 łyżki octu winnego;
- 1,5 łyżki miodu;
- 2 łyżki sosu sojowego;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Umytą dynię kroimy w kostkę. W osobnej misce mleko kokosowe mieszamy z octem winnym, miodem, oliwą z oliwek, sosem sojowym i przyprawami. Kosteczki dyni obtaczamy w przygotowanym dressingu z każdej strony. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni i pieczemy ok. 45 minut, aż dynia będzie miękka.
Pieczona dyna hokkaido stanowi świetny dodatek do kasz.
Zupa krem z dyni hokkaido pieczonej
Składniki:
- 1 marchewka;
- 1 pietruszka;
- 1 seler;
- cebula, czosnek, por;
- pół dyni hokkaido;
- masło klarowane;
- 1 ostra papryka.
Przygotowanie
Cebulę, czosnek i por podduszamy na maśle klarowanym. Pokrojoną dynię i paprykę wkładamy do nagrzanego na 150 stopni piekarnika na ok. 1 godzinę. Gdy warzywa lekko się już podduszą, dodajemy marchew, seler i pietruszkę (pokrojone w kostkę). Całość dusimy przez kilka minut. Upieczoną paprykę obieramy ze skóry (skórę dyni zostawiamy, jest smaczna i ma wiele właściwości odżywczych). Wrzucamy do garnka z zupą i miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku.
Artykuł został oryginalnie opublikowany dn. 17.07.2019 r. i zaktualizowany dn. 24.10.2024 r. zgodnie z aktualną wiedzą.
Podobne artykuły:
- Ile kalorii ma dynia? Wartość odżywcza i właściwości dyni
- Dynia hokkaido – 4 przepisy na dania z dyni
- 4 przepisy na dania z dynią – idealne nie tylko na Halloween
- Sałatka z zielonej soczewicy i dyni
- Ryż brązowy – wartości odżywcze i właściwości