Istnieje wiele podejść i strategii odnośnie skutecznego sposobu na utratę wagi. Popularną praktyką jest eliminowanie z diety danych produktów, spożywanie posiłków w określonych porach, dostosowanie diety do grupy krwi lub indeksu glikemicznego. Przykładem ostatniej strategii jest dieta Montignaca. Jakie są jej zasady i jakich efektów możemy się po niej spodziewać?
Czym jest dieta Montignaca?
Dieta Montignaca to system żywienia, którego głównym założeniem jest spożywanie posiłków o niskim indeksie glikemicznym. Dużą zaletą opisywanej diety jest obecność dużej ilości świeżych produktów o niskim stopniu przetworzenia.
Będąc na diecie Mintignaca praktycznie całkowicie eliminujemy żywność wysoko przetworzoną, czyli:
- słodycze,
- przekąski,
- fastfoody,
- słodzone napoje.
Podstawowe zasady diety Montignaca zakładają również:
- ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych,
- jedzenie trzech posiłków o określonej kompozycji: śniadania węglowodanowe, obiady białkowo-tłuszczowe, kolacja białkowo-tłuszczowa lub węglowodanowo-białkowa,
- spożywanie dużej ilości węglowodanów złożonych – kaszy gryczanej, płatków owsianych, makaronu pełnoziarnistego, ciemnego pieczywa, ryżu brązowego,
- łączenie produktów węglowodanowych o średnim indeksie glikemicznym od 35 do 50 z produktami białkowymi i warzywami
- wyeliminowanie tłustego mięsa i tłuszczu pochodzenia zwierzęcego na rzecz chudego drobiu i oliwy z oliwek.
Sprawdź także: Indeks glikemiczny – co warto jeść, a czego nie
Zalety i wady diety Montignaca
Każdy system żywienia zakładający eliminację danej grupy produktów posiada wady i zalety, natomiast czy istnieją przeciwwskazania do stosowania diety Montignaca?
✅Zalety diety Montignaca:
- posiłki o niskim indeksie glikemicznym – ten sposób żywienia sprawia, że wyrzuty cukru nie są tak gwałtowne, a jego wzrost jest dużo mniejszy niż podczas dużej jednorazowej dawki cukru,
- duża podaż błonnika – spożycie pełnoziarnistych produktów, warzyw i owoców dostarcza sporej ilości składników odżywczych oraz błonnika, który pełni dużą rolę w procesie trawienia,
- ograniczenie tłuszczów nasyconych – mniejsze spożycie masła czy smalcu ma duże znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia,
- zwiększenie spożycia tłuszczów nienasyconych – zawierają spore ilości kwasów Omega 3, które mają pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową i likwidują stany zapalne w organizmie,
- różnorodność produktów – dieta Montignaca eliminuje tak naprawdę tylko niezdrową gammę produktów. Stosowanie diety skłania nad do wyboru zdrowych posiłków.
Zestaw Szybka Wycinka
❌Wady diety Montignaca:
- jej stosowanie może być trudne do utrzymania przez dłuższy okres czasu – sprawdzanie indeksu glikemicznego podczas każdego posiłku może być problematyczne, a czasami wręcz niemożliwe,
- kontrowersyjne założenia diety – to nie niski indeks glikemiczny odpowiada za utratę wagi, a deficyt kaloryczny. Założenie twierdzące, że wystarczy pilnować glikemii posiłku, a nie jego kaloryki jest błędem jeżeli zależy nam na utracie wagi.
Jakie są efekty diety Montignaca?
Znając najważniejsze założenia diety Montignaca, możemy określić efekty, jakie może przynieść przestrzeganie tego modelu żywieniowego.
Dieta Montignaca – jakich efektów można się spodziewać?
Na wstępie warto zauważyć, że produkty o wysokim indeksie glikemicznym cechują się najczęściej wysokim stopniem przetworzenia. Wyeliminowanie ich z diety i zastąpienie pełnowartościowymi odpowiednikami może przynieść korzystne efekty zdrowotne.
Spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym to również łagodniejsze wyrzuty insuliny, dzięki czemu dłużej odczuwamy nasycenie po posiłku. Taki sposób odżywiania praktycznie eliminuje zjawisko napadów głodu.
Wiele osób stosuje dietę Montignaca w celu redukcji tkanki tłuszczowej. Oczywiście jest to możliwe i możemy zauważyć takie zjawisko, natomiast założenia diety nie są ukierunkowane stricte na spadek masy ciała. Za redukcję wagi odpowiada przede wszystkim deficyt kaloryczny, a nie eliminacja danej grupy produktów. Zamiana mało sycących produktów na pełnowartościowe może jednak wywołać efekt spadku wagi, natomiast jest to związane z większym uczuciem sytości odczuwanym po posiłku.
Czytaj także: Indeks glikemiczny – czym jest i do czego służy?
Dieta Montignaca – dozwolone i niedozwolone produkty
Każda dieta eliminacyjna zawiera listę dozwolonych i zakazanych produktów. Głównym ograniczeniem w diecie Montignaca jest indeks glikemiczny. Na tej zasadzie dobierane są produkty, które możemy spożywać w codziennej diecie.
✅Jakie produkty są dozwolone w diecie Montignaca?
- kwaśne i mniej dojrzałe owoce,
- warzywa, bez warzyw skrobiowych,
- produkty z pełnego ziarna,
- nasiona roślin strączkowych,
- chude mięso, nabiał, jaja, chude ryby,
- gorzka czekolada
- oliwa z oliwek, oleje roślinne,
- orzechy, migdały, pestki i nasiona.
❌Jakie produkty są niedozwolone w diecie Montignaca?
- fastfoody
- słodycze i słone przekąski,
- słodzone napoje,
- warzywa skrobiowe – ziemniaki, kukurydza,
- owoce typu dojrzały banan, arbuz, winogrona, suszone owoce,
- miód,
- oczyszczona mąka pszenna, mąka ziemniaczana,
- biały ryż oraz jasny makaron.
Sprawdź także: Dieta low carb – na czym polega?
Przykładowy jadłospis na diecie Montignaca
Jadłospis na diecie Montignaca jest uzależniony od etapu w jakim się znajdujemy. Wyróżniamy dwie fazy:
- Faza I – celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, a czas jej trwania jest zależny od ilości zbędnych kilogramów, które mamy do zrzucenia. W pierwszej fazie diety Montignaca spożywamy produkty węglowodanowe o niskim indeksie glikemicznym, poniżej 35.
- Faza II – jest to wyjście z diety, a głównym celem jest utrzymanie masy ciała. Nie ma ograniczenia jeżeli chodzi o czas trwania tego etapu. Fazę drugą możemy kontynuować do końca życia, a głównym jej celem jest kontrola spożywanych produktów, których indeks glikemiczny, nie przekracza 50.
Przykładowy jadłospis podczas pierwszej fazy może wyglądać następująco: |
▪️Śniadanie: owsianka z truskawkami na chudym mleku, kawa bez cukru |
▪️Obiad: grillowany łosoś z cukinią i bakłażanem, sałatka z sałaty lodowej, jogurt naturalny, herbata zielona |
▪️Kolacja: sałatka z pomidorów i kurczakaz oliwą z oliwek, herbata |
II faza diety |
▪️Śniadanie: chleb Pumpernikiel z chudą szynką drobiową, rzodkiewka, pomidor, kawa |
▪️Obiad: ryż brązowy, pierś z indyka duszona z brokułami i cukinią, herbata zielona |
▪️Kolacja: łosoś pieczony w piekarniku, sok z cytryny, sałatka z selera z dodatkiem jogurtu naturalnego i orzechów włoskich, herbata ziołowa |
Diety Montignaca – wskazówki dla początkujących
Jeżeli decydujesz się na rozpoczęcie diety Montignaca, w pierwszej kolejności powinieneś skupić się na odpowiednim planowaniu posiłków i różnorodności posiłków. Ważną rolę w tym modelu żywienia odgrywają pełnoziarniste produkty zbożowe, zdrowe tłuszcze i chude źródła białka.
- Różnorodność w trakcie diety sprawia, że posiłki nie są monotonne, a my spożywamy je z większym apetytem. Staraj się zmieniać dane składniki posiłków tak, aby odpowiadały Twoim preferencjom. Oczywiście zmiany nie powinny wpływać na założenia diety pod kątem makroskładników i indeksu glikemicznego.
- Odpowiednia podaż białka w posiłkach wpływa na uczucie sytości, ale też pozwala budować masę mięśniową. Z tego powodu w diecie Montignaca powinien znaleźć się chudy drób, ryby czy rośliny strączkowe.
Równie istotne są zdrowe tłuszcze, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu i niwelowanie stanów zapalnych. Wartościowymi źródłami nienasyconych kwasów tłuszczowych jest awokado, orzechy czy oliwa z oliwek.
Sprawdź także: Produkty o niskim indeksie glikemicznym – fakty i mity
Podobne artykuły:
- Owoce i warzywa o niskim indeksie glikemicznym — tabela
- Indeks glikemiczny – co warto jeść, a czego nie
- Jak obniżyć cukier? Dieta a poziom glukozy we krwi
- Odpowiedź glikemiczna
- Indeks glikemiczny – czym jest i do czego służy?
- Na czym polega dieta pegan?
- Dieta kopenhaska- zasady i efekty
- Dieta śródziemnomorska