Poznaj przepis na miękką wołowinę z dodatkiem śliwek i suszonych pomidorów.
Makroskładniki
- Kalorie: 727 kcal
- Węglowodany: 39g
- Białko: 62g
- Tłuszcze: 35g
Składniki (na 5-6 porcji)
• 2 kg wołowiny
• 1 litr bulionu wołowego
• 500 ml czerwonego wytrawnego wina
• 3 duże garście podwędzanych śliwek
• 3 garście grzybów suszonych
• 300 g cebulki szalotki
• 4 chudsze marchewki
• 3 pietruszki
• 1 główka czosnku
• 1 łyżeczka suszonego cząbra
• płaska łyżeczka cynamonu
• czubate łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 łyżeczka wędzonej papryki suszonej
• liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka jałowca
• łyżki sosu Worcester
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżki masła
• sól, pieprz, cukier
• mąka
• olej do smażenia
• 1,5 kg pomidorów malinowych
Sposób przygotowania
- Oczyszczamy mięso z błon i włókien (najlepiej dwa dni wcześniej) i kroimy w 2 cm małe plastry.
- Dodajemy pokrojony w grube plastry czosnek, cząber, duże śliwki podwędzane, kapelusze podgrzybków lub borowików suszonych, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca.
- Dodajemy trochę oleju, sos Worcester i miód. Przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki.
- W dniu właściwym kroimy marchewkę i pietruszkę w skośne 2 cm kawałki, solimy, cukrzymy i z łyżką oleju, 100 ml wody, 2 łyżkami masła będziemy przykryte piec obok mięsa w piekarniku na chrupiąco.
- Wyjmujemy kawałki mięsa i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu, lekko obtoczone w mące. Przekładamy do żeliwnego garnka razem ze śliwkami, grzybami i czosnkiem. Zalewamy bulionem, winem i dodajemy cynamon.
- Przykrywamy i pieczemy w zależności od klasy mięsa (sprawdzamy miękkość co jakiś czas) około 3 godziny w temperaturze 165 stopni.
- Obok przez 30 minut miękną warzywa, a na patelni niezależnie na złoto, z dodatkiem cukru karmelizujemy cebulki w całości. Dodajemy warzywa, cebulki, koncentrat, musztardę i paprykę, gdy mięso będzie już miękkie doprawiamy solą i mieszamy, doduszamy wspólnie około 20 minut.
- Podajemy z grillowanymi plastrami pomidora.
Budujmase plany dietetyczne to miejsce, w którym znajdziesz jeszcze więcej takich ciekawych przepisów.
Podobne artykuły:
- Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi
- Makaron warzywny z kurczakiem po tajsku i chipsami z jarmużu
- Polędwica wieprzowa podana z ryżem i szpinakiem
- Gulasz z udźca indyka z czerwoną papryką
- Sałatka z zielonej soczewicy i dyni
To musi być Petarda. Juz mi się podoba połączenie smaków. Do tego miodzik, sos angielski. Oj szykuje się dobrą uczta.dzięki za ten przepis