WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Wołowina z rodzynkami i daktylami na aromatycznej fasoli czerwonej z cieciorką

Wołowina z rodzynkami i daktylami na aromatycznej fasoli czerwonej z cieciorkąSprawdź jak przygotować miękką wołowinę na słodko z dodatkiem rodzynek i daktyli, podanej na czerwonej fasoli i cieciorce.

Makroskładniki

  • Kalorie: 896 kcal
  • Węglowodany: 60g
  • Białko: 76g
  • Tłuszcze: 37g

Składniki (na 4 porcje)

  • 1kg dobrej jakości wołowiny, np. rostbef
  • 5-6 gałązek selera naciowego
  • 1 kartonik pomidorów krojonych
  • 100ml wina czerwonego wytrawnego
  • 250ml bulionu warzywnego
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 por, tylko biała część
  • 300 gram pieczarek
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki musztardy
  • ½ łyżeczki majeranku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • Sól, pieprz
  • Daktyle, rodzynki
  • fasola czerwona (wcześniej namoczona) – 280g
  • cieciorka (wcześniej namoczona) – 280g

Sposób przygotowania

  1. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki.
  2. Musztardę zmieszać z olejem, wysmarować cały kawałek mięsa a następnie obłożyć plasterkami czosnku i cebuli. Zawinąć szczelnie folią i wstawić do lodówki na kilka godzin, a nawet całą noc.
  3. Po tym czasie, zdjąć z mięsa czosnek i cebule, odłożyć.
  4. Zamarynowane mięso oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Przełożyć do brytfanki i trzymać w cieple.
  5. Na patelnię wrzucić czosnek i cebulę, podsmażyć kilka chwil i dodać drobno pokrojone łodygi selera naciowego, pora, pokrojone w plasterki pieczarki oraz całą zawartość kartonika z krojonymi pomidorami.
  6. Zalać winem, dodać wcześniej namoczone daktyle i rodzynki,i dusić ok. 10 minut, aż seler zmięknie a wino odparuje.
  7. Dodać na patelnię bulion, doprawić całość solą oraz pieprzem i przełożyć do brytfanki z mięsem, dołożyć 2 gałązki rozmarynu.
  8. Przykryć szczelnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1 godzinę.
  9. Przed podaniem pokroić na porcje i obłożyć ugotowaną fasolą i cieciorką.

Plany Budujmase mają jeszcze więcej takich aromatycznych przepisów na fit dania.

Wołowina z rodzynkami i daktylami na aromatycznej fasoli czerwonej z cieciorką

Podobne artykuły:

BudujMase.pl

Kulturystyka to nasza pasja! Jaki trening przynosi najlepsze efekty i jaka dieta pomoże Ci osiągnąć upragniony cel? U nas znajdziesz wszystkie informacje niezależnie od tego czy Twoim założeniem jest budowa masy mięśniowej, idealna rzeźba, czy redukcja tkanki tłuszczowej.

Komentarze
  1. Ta cebula i czosnek tota od marunowania wolowiny czy mam pokroiic swieza cebule i czosnek? Co z tym z marynowania?

  2. Wołowina w połączeniu z daktylami i rodzynkami? Bardzo smaczne, polecam serdecznie. Przewaga węgli i białka, dobry posiłek zbilansowany i mega zdrowy. Dobrze wjechało ;p

    1. Coś nie tak jest 1 kg wołowiny w jednej porcji nie za dużo, 1 kg wołowiny ma ok 200g białka a w posiłku jest 76g! Jak to wytłumaczyć

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *