Sprawdź jak przygotować miękką wołowinę na słodko z dodatkiem rodzynek i daktyli, podanej na czerwonej fasoli i cieciorce.
Makroskładniki
- Kalorie: 896 kcal
- Węglowodany: 60g
- Białko: 76g
- Tłuszcze: 37g
Składniki (na 4 porcje)
- 1kg dobrej jakości wołowiny, np. rostbef
- 5-6 gałązek selera naciowego
- 1 kartonik pomidorów krojonych
- 100ml wina czerwonego wytrawnego
- 250ml bulionu warzywnego
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 por, tylko biała część
- 300 gram pieczarek
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki musztardy
- ½ łyżeczki majeranku
- 2 gałązki rozmarynu
- Sól, pieprz
- Daktyle, rodzynki
- fasola czerwona (wcześniej namoczona) – 280g
- cieciorka (wcześniej namoczona) – 280g
Sposób przygotowania
- Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki.
- Musztardę zmieszać z olejem, wysmarować cały kawałek mięsa a następnie obłożyć plasterkami czosnku i cebuli. Zawinąć szczelnie folią i wstawić do lodówki na kilka godzin, a nawet całą noc.
- Po tym czasie, zdjąć z mięsa czosnek i cebule, odłożyć.
- Zamarynowane mięso oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Przełożyć do brytfanki i trzymać w cieple.
- Na patelnię wrzucić czosnek i cebulę, podsmażyć kilka chwil i dodać drobno pokrojone łodygi selera naciowego, pora, pokrojone w plasterki pieczarki oraz całą zawartość kartonika z krojonymi pomidorami.
- Zalać winem, dodać wcześniej namoczone daktyle i rodzynki,i dusić ok. 10 minut, aż seler zmięknie a wino odparuje.
- Dodać na patelnię bulion, doprawić całość solą oraz pieprzem i przełożyć do brytfanki z mięsem, dołożyć 2 gałązki rozmarynu.
- Przykryć szczelnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1 godzinę.
- Przed podaniem pokroić na porcje i obłożyć ugotowaną fasolą i cieciorką.
Plany Budujmase mają jeszcze więcej takich aromatycznych przepisów na fit dania.
Podobne artykuły:
- Chili con carne
- Wołowina z porami, cebulą i marchewką
- Waniliowa owsianka
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym na korzennym pure z ciecierzycy
- Grillowany stek z polędwicy wołowej z warzywami i sosem z pieczonej papryki i pomidorów
Ta cebula i czosnek tota od marunowania wolowiny czy mam pokroiic swieza cebule i czosnek? Co z tym z marynowania?
Wołowina w połączeniu z daktylami i rodzynkami? Bardzo smaczne, polecam serdecznie. Przewaga węgli i białka, dobry posiłek zbilansowany i mega zdrowy. Dobrze wjechało ;p
Coś nie tak jest 1 kg wołowiny w jednej porcji nie za dużo, 1 kg wołowiny ma ok 200g białka a w posiłku jest 76g! Jak to wytłumaczyć
To jest dla 4 osób. Jest napisane: “Składniki na 4 porcje”