Sprawdź jak przygotować kruchą wołowinę z porami, cebulą i marchewką.
Makroskładniki
- Kalorie: 616kcal
- Węglowodany: 21g
- Białko: 52g
- Tłuszcze: 36g
Składniki (na 2 porcje)
- 500g wołowiny bardzo dobrej jakości
- 2 duże cebule
- 2 duże marchwie
- 4 pory
- olej kokosowy do smażenia
- 200g kaszy gryczanej niepalonej
Składniki marynaty
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego (lub innego octu, jeśli przypadkiem nie mamy ryżowego w domu)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania
- Mięso pokrój w wąskie paski. Umyj chili, oczyść z pestek i drobno posiekaj, obierz czosnek, pokrój na małe kawałeczki.
- Chili i czosnek zmieszaj z sosem sojowym, octem, cukrem, solą i pieprzem (przypraw można użyć mniej, w zależności od upodobań). Zanurz mięso w marynacie i dokładnie wymieszaj.
- Przykryj i wstaw do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Co pewien czas mieszaj.
- Przygotowanie obiadu zacznij od warzyw. Cebule pokrój w piórka, a pory i marchewkę w grube krążki.
- Zblanszuj marchewkę. Dokładnie odsącz mięso z marynaty, wrzuć na rozgrzany olej i mocno obsmaż na dużym ogniu.
- Dodaj cebulę, pory, zblanszowaną marchew i krótko smaż stale mieszając.
- Podawaj z kaszą gryczaną niepaloną.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na Budujmase plany.
Podobne artykuły:
- Kurczak w potrawce curry z dynią i marchewką
- Grillowany stek z polędwicy wołowej z warzywami i sosem z pieczonej papryki i pomidorów
- Gulasz wołowy z czerwoną soczewicą
- Chili con carne
- Pierś z indyka w sosie malinowym z kokosowym szpinakiem