Jeśli miewasz problemy ze zjedzeniem śniadania albo znudziły Ci się jajka i kanapki, możesz połączyć słodki smak z wartościami odżywczymi, przygotowując śniadanie na słodko! Pożywne śniadanie nie spowoduje wyrzutów sumienia. Słodkie śniadania to przepyszny pomysł nie tylko na zapewnienie sobie mocnego porannego startu, ale też odrobiny przyjemności. A wszystko dzięki dodatkowi syropów zero kalorii.
Dietetyczne przepisy na słodkie śniadanie z syropem zero kalorii
Wybierz zdrowy sposób na pierwsze lub drugie śniadanie, aby dobrze rozpocząć dzień. Proste przepisy dowodzą, że przygotowane na słodko śniadanie może być zdrowe. Możesz wzbogacić je mrożonymi lub sezonowymi owocami, czy masłem orzechowym. Zaraz się przekonasz, że słodkie posiłki wcale nie muszą być wysokokaloryczne i tuczące.
1. Płatki owsiane z rodzynkami, jabłkami i syropem klonowym
Składniki:
- 3¾ szklanki wody
- 2¼ szklanki 1,5% mleka lub mleka roślinnego
- 1½ szklanki płatków owsianych
- ¾ szklanki rodzynek
- ½ szklanki syropu klonowego
- 1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ¾ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- 1½ łyżki niesolonego masła
- 2 duże jabłka, pokrojone w plastry o grubości 0,5cm
Przygotowanie:
- Połącz składniki słodkiego śniadania (z wyjątkiem masła i jabłek) w garnku. Ugotuj płatki według zaleceń instrukcji (płatki owsiane powinny być gęste i kremowe).
- Roztop masło na patelni, dodaj jabłka i podsmażaj do zrumienienia, od czasu do czasu mieszając.
- Masę z płatkami przełóż do miseczek, przykryj jabłkami.
2. Francuskie tosty z gruszką i serem ricotta
Składniki:
- 3 jajka
- 150ml mleka
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- drobno starta skórka z ½ cytryny
- 6 grubych kromek chleba tostowego
- 60g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 200g świeżej ricotty
- sos
Karmelizowane gruszki
- 60g masła
- 2 gruszki, pokrojone wzdłuż na ćwiartki
- 2 łyżki syropu waniliowego, plus dodatkowo do skropienia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- Podsmaż gruszki na maśle (przez 2-3min, aż zaczną mięknąć), dodaj sos waniliowy i wanilię i wymieszaj (gruszka powinna być miękka i lekko skarmelizowana). Odłóż na bok i trzymaj w cieple.
- W misce wymieszaj jajka, mleko, przyprawy i skórkę z cytryny. Zanurz kromkę chleba w miksturze, aby lekko namokła.
- Rozgrzej połowę masła i połowę oliwy z oliwek w dużej patelni. Obsmażaj każdy tost przez 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumieni.
- Udekoruj tosty gruszkami, ricottą, pokrop sosem waniliowym.
3. Szybkie śniadanie – gofry proteinowe
Składniki:
- 1 miarka białka w proszku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ banana
- 3 łyżki wody
- sos o smaku ciasteczka w czekoladzie
Przygotowanie:
- W misce połącz białko w proszku, jajko i proszek do pieczenia.
- Dodaj wodę, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
- Wlej ciasto do gofrownicy i smaż 3min.
- Przełóż gofry na talerz, połóż na wierzch plastry banana i polej sosem ciasteczkowym.
4. Pieczona owsianka cynamonowa z jabłkami
Składniki:
- 20g masła, 1 ½ łyżeczki soli
- 2 szklanki płatków owsianych, 2 łyżki kaszy manny
- 2 szklanki mleka, plus trochę do podania
- ½ szklanki otrębów jęczmiennych
- ½ szklanki syropu klonowego
- garść prażonych orzechów włoskich
- 3 zielone jabłka, aromat waniliowy
- ¼ szklanki sosu szarlotkowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- garść prażonych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 150°C. Nasmaruj duże naczynie żaroodporne z pokrywką.
- Płatki owsiane, mleko, kaszę mannę, otręby, syrop klonowy, sól i wodę. Przykryj i gotuj, mieszając do momentu, aż większość płynu zostanie wchłonięta, a płatki zmiękną.
- Przełóż owsiankę do miseczek i polej dodatkowym mlekiem oraz sosem.
- Na wierzch: obierz 3 zielone jabłka, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na 8 części, wymieszaj z ¼ szklanki sosu szarlotkowego, cynamonem, aromatem waniliowym i szczyptą soli. Odstaw na 8 godzin/noc.
- Następnego dnia rozpuść 30g masła, dodaj masę jabłkową i smaż do miękkości. Gotową owsiankę podawaj z masą, cynamonem i posiekanymi prażonymi orzechami włoskimi.
5. Gryczane naleśniki z borówkami i jogurtem greckim
Składniki:
- 2 dojrzałe banany, 2 jajka
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki gryczanej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżka oleju kokosowego lub masła
- 1⁄3 szklanki borówek plus dodatkowe do podania
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki sosu borówkowego
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj banany, jajka, proszek do pieczenia, mąkę gryczaną, dosyp jagody i wymieszaj.
- Rozgrzej olej kokosowy/masło na patelni i nałóż 3 łyżki ciasta. Smaż przez 1–2min z obu stron.
- Naleśniki podawaj z jogurtem, borówkami i sosem borówkowym.
6. Kobler jagodowy z sosem czekoladowo-pomarańczowym
Składniki:
- 900g jagód, świeżych lub mrożonych
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- ¾ szklanki erytrytolu lub innego zamiennika cukru
- ½ szklanki mąki migdałowej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- ½ szklanki masła
- sos czekoladowo-pomarańczowy
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Na blachę do pieczenia wyłóż jagody. Dodaj skórkę i 1 łyżkę soku z cytryny.
- Dodaj erytrytol, obie mąki, wymieszaj.
- Skrop wierzch jagód rozpuszczonym masłem.
- Piecz kobler około 40-50min, aż wierzch zacznie się złocić.
- Podawaj na ciepło z sosem czekoladowo-pomarańczowym.
7. Owsiane parfait z chia i malinami
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mleka migdałowego
- szczypta soli
- 2 szklanki malin
- 1 łodyga rabarbaru
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki sosu malinowego
Sposób przygotowania:
- W małym rondelku ugotuj truskawki, rabarbar, sok z cytryny i sól, często mieszając (10 min.). Zdejmij z ognia, dodaj syrop klonowy oraz nasiona chia, schłódź.
- Podziel płatki owsiane na 2 szklanki, wlej mleko migdałowe, sos malinowy, dodaj szczyptę soli. Wymieszaj, przykryj i odstaw do lodówki na noc.
- Rano wyłóż do szklanek z owsianką po dużej łyżce konfitury z chia.
- Podawaj z sosem malinowym.
8. Pełnoziarniste placki z gruszką
Składniki:
- 1 gruszka
- 100g kefiru, 1 jajko
- 50g mąki orkiszowej/żytniej lub innej
- 10-15g erytrytolu lub ksylitolu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- przyprawa do piernika, cynamon
- 1-2 łyżeczki sosu czekoladowo-karmelowego
Sposób przygotowania:
- Jajko, kefir, mąkę, słodzik, przyprawy oraz proszek do pieczenia dokładnie wymieszaj.
- Gruszkę umyj, pokrój w kostkę, następnie wrzuć do masy i dokładnie wymieszaj.
- Racuchy smaż z każdej strony, aż się zrumienią (pod przykryciem).
9. Babeczki adwokatowo-żurawinowe
Składniki:
Babeczki:
- 2 ¼ szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki zamiennika cukru
- 2 duże jajka
- ¾ szklanki sosu advocat
- ⅓ szklanki roztopionego masła
- 1 łyżka olejku migdałowego
- 1 szklanka żurawiny
Posypka:
- ½ szklanki mąki
- ½ szklanki zamiennika cukru
- ¼ szklanki masła
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 200°C.
- W jednej misce połącz suche składniki, w drugiej mokre, następnie wsyp suche do mokrych i wymieszaj.
- W osobnej misce połącz składniki na posypkę (utworzą wilgotne okruchy).
- Posyp każdą babeczkę posypką, wstaw do piekarnika na 18-22min.
10. Smoothie z masłem orzechowym
- 2 banany
- ½ l mleka o niskiej zawartości tłuszczu
- 3 łyżki masła z orzeszków ziemnych
- 1 ½ łyżki niesłodzonego kakao
- 1 łyżka sosu słony karmel
Sposób przygotowania:
- Pokrój banana w plastry i zamroź.
- Zmiksuj mleko, masło orzechowe, kakao i sos w blenderze na gładką masę.
- Wrzuć plasterki banana i zmiksuj całość na purée.
Więcej ciekawych przepisów dopasowanych kalorycznością do Twoich potrzeb znajdziesz w planach dietetycznych BudujMase.pl
Sprawdź: Plany treningowe i dietetyczne – skuteczny sposób na wymarzoną sylwetkę
Podobne artykuły:
- Fit śniadanie na słodko – 5 pomysłów na redukcji
- 5 przepisów na fit śniadanie z masłem orzechowym
- Kokosowe ciasto z batatów z sosem malinowym
- Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi
- Keto dieta – przepisy na śniadanie, obiad i kolację