Sprawdź przepis na cielęce pulpety przygotowane w koperkowym sosie.
Makroskładniki
- Kalorie: 1120kcal
- Węglowodany: 108g
- Białko: 74g
- Tłuszcze: 49g
Składniki (na 2 porcje)
- 600 g cielęciny
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 jajko
- płatki jaglane, 50 g
- 2 łyżki wywaru jarzynowego
- mąka gryczana do obtoczenia
- 3 szklanki wywaru jarzynowego
- 2 szklanki mleczka kokosowego
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz
- 200g kaszy gryczanej
- 500g warzyw: kalafior, brokuł, marchew
Sposób przygotowania
- Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na maśle. Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia. Mniej więcej w połowie mielenia wrzucić do maszynki złocistą cebulę i mielić dalej (jeśli cebulę dodacie na końcu, to trzeba jeszcze raz przemielić trochę mięsa, bo inaczej cała cebulka zostanie w maszynce).
- Jajko roztrzepać widelcem i dodać do mięsnej masy, doprawić solą i pieprzem, wlać 1-2 łyżki wywaru jarzynowego, dosypać garść płatków jaglanych i wyrobić (podobnie jak ciasto, przez 10-15 minut, po upływie których mięso powinno odchodzić od miski). Jeśli jest zbyt twarde i gęste, trzeba dodać jeszcze łyżkę lub dwie bulionu. A gdy zrobi się luźne, to trochę płatków jaglanych.
- Mięso podzielić na 10 części i uformować kulki. Każdą obtoczyć w mące i ułożyć na desce.
- Do dużego rondla wlać wywar jarzynowy. Gdy się zagotuje, wrzucić delikatnie mięsne kulki – tak, by nie przywarły do dna.
- Gotować pod przykryciem przez 10 minut.
- Zalać mleczkiem kokosowym i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
- Odkryć, dodać garść posiekanego koperku i jeszcze przez chwilę podgrzewać – by zgęstniał i nabrał koperkowego smaku. Zdjąć z ognia i dodać resztę koperku.
- Podawać z kaszą gryczaną i ulubionymi warzywami.
Plany treningowe i dietetyczne Budujmase to miejsce, gdzie znajdziesz nie tylko więcej ciekawych przepisów na dania, ale również zestawy ćwiczeń dopasowane do Twojego celu.
Podobne artykuły:
- Kulki mięsne w ostrym sosie meksykańskim na czarnej soczewicy
- Pierś z indyka w sosie malinowym z kokosowym szpinakiem
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym na korzennym pure z ciecierzycy
- Wołowina z rodzynkami i daktylami na aromatycznej fasoli czerwonej z cieciorką
- Chili con carne