Jesteś fanem chrupiących ciasteczek z czekoladą, ale boisz się, że są zbyt kaloryczne? Mam dla Ciebie dobrą wiadomość – od czasu do czasu możesz się skusić na fit ciasteczka pieguski. Wystarczy, że będziesz pamiętać o kilku prostych zasadach, które przemienią zwykłe ciasteczka z czekoladą w fit deser. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom uzyskasz charakterystyczny smak i chrupkość, ale dostarczysz mniej cukru, tłuszczu czy kalorii. Znajdź chwilę czasu w kuchni, aby cieszyć się fit przepisami na pieguski!
Przepisy na ciasteczka z czekoladą
Czy wiesz, że można cieszyć się smakiem ulubionych przekąsek, jednocześnie dbając o zdrowie? Poniższe przepisy zostały zmodyfikowane w taki sposób, aby zawierały mniej tłuszczu, cukru i kalorii, a jednocześnie dostarczały wartościowych składników odżywczych i zachowały oryginalny smak i chrupkość. Odkryj zdrowszą alternatywę tradycyjnych ciasteczek piegusków i rozkoszuj się tymi fit przysmakami bez wyrzutów sumienia.
Czy da się zrobić fit ciastka pieguski?
Prezentowane tutaj pieguski to świetne ciasteczka w fit wersji, które będą bardziej zgodne z wymaganiami zdrowej diety. Jeśli dokonasz kilku modyfikacji, nie będą ani za słodkie, ani zbyt kaloryczne i będziesz mógł cieszyć się nimi od czasu do czasu. Wystarczy, że biały cukier zastąpisz erytrytolem, stewią, bądź ksylitolem. Zamiast tradycyjnej margaryny, użyj zdrowszych tłuszczów, takich jak olej kokosowy. W celu zwiększenia wartości odżywczej ciastek zastąp mąkę płatkami owsianymi (również zmielonymi), dodaj orzechy, nasiona chia lub jagody goji. Takie fit ciastka pieguski mogą być smacznym i zdrowszym zamiennikiem dla tradycyjnej wersji tego popularnego przysmaku.
Fit przepisy na pieguski
Te małe, chrupiące okrągłe ciasteczka są ulubionymi wypiekami wielu osób. W poniższych przepisach znajdziesz wariacje na temat klasycznego przepisu, które będą idealne, jeśli poszukujesz czegoś słodkiego. Przygotowanie tych ciasteczek z czekoladą jest szybkie i proste. Wystarczy, że zmieszasz raptem kilka składników takich jak mąka, olej kokosowy, jajko, zamiennik cukru, proszek do pieczenia i dodasz nieco gorzkiej czekolady.
Pieguski są też łatwe w przechowywaniu, więc możesz zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły. Odkryj, jak łatwo stworzyć smakowite ciasteczka pieguski, które zachwycą Cię swoim wyglądem i smakiem i pozwolą doznać choć trochę przyjemności na diecie.
Zobacz: Właściwości czekolady – czy czekolada jest zdrowa?
Proteinowe ciasteczka pieguski z czekoladą
Te proteinowe domowe pieguski są miękkie i zrobione z zaledwie 5 składników! Nie zawierają mąki ani cukru, za to każde ciastko ma ponad 20g czystego białka! Skorzystaj z tego przepisu, jeśli Twoim celem jest uzupełnianie białka w diecie.
Składniki:
- 1 szklanka masła orzechowego
- ⅔ szklanki stewii
- 1 duże jajko
- ½ szklanki waniliowej odżywki białkowej
- ¼ szklanki pokrojonej w małą kostkę czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
- W małej misce zmieszaj wszystkie składniki, aż się połączą.
- Dłońmi uformuj 12 kulek z ciasta i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dociśnij każdą kulkę, aby uzyskać kształt ciasteczka.
- Piecz ciasteczka przez 12-14min lub do momentu, aż brzegi zaczną się rumienić.
- Wyjmij z piekarnika i całkowicie ostudź na blasze do pieczenia.
Wartość odżywcza:
Porcja (1 ciastko): kalorie: 150kcal, węglowodany: 5g,białko: 21g, tłuszcz: 8g.
Domowe pieguski wegańskie
To najlepszy przepis na pieguski wegańskie! Miękkie, ciągnące się i pełne kawałków czekolady. Te ciasteczka z kawałkami czekolady są łatwe do zrobienia i pyszne. A co najlepsze, ten przepis zawsze się udaje.
Składniki:
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 2,5 łyżki wody, ½ szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 1 ¼ szklanki cukru kokosowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 ½ szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia, ¼ łyżeczki soli
- 1 ¼ szklanki bezmlecznych chipsów czekoladowych
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piec do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- W miseczce wymieszaj zmielone siemię lniane i wodę, odłóż na bok, aby uzyskać galaretowatą konsystencję.
- W dużej misce wymieszaj schłodzony olej kokosowy i cukier kokosowy. Dodaj wanilię, siemię lniane i wymieszaj.
- Dodaj mąkę, skrobię kukurydzianą, sodą oczyszczoną/proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj w robocie kuchennym na niskich obrotach do połączenia.
- Dodaj kawałki czekolady i wymieszaj ręcznie.
- Z 1 łyżki ciasta uformuj kulkę, spłaszcz na papierze do pieczenia, aby uzyskać ciasteczko. Powtórz czynność do wyczerpania masy. Piecz 10-12min, do momentu zarumienienia na brzegach ciasteczek.
- Pozostaw do ostygnięcia przez 5min na blasze.
Wartość odżywcza:
Porcja (1 ciastko): kalorie: 160kcal, węglowodany: 24g, białko: 2g, tłuszcz: 7g.
Ciasteczka pieguski owsiane z masłem orzechowym
Składniki:
- 1 szklanka naturalnego kremowego masła orzechowego
- ⅔ szklanki erytrytolu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 2 duże jajka
- ¾ szklanki płatków owsianych
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- ⅔ szklanki pokrojonej czekolady gorzkiej lub chipsów czekoladowych
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
- W małej misce wymieszaj płatki owsiane i sodę oczyszczoną, odłóż na bok.
- W dużej misce wymieszaj na gładką masę masło orzechowe, erytrytol, jajka i wanilię. Dodaj suche składniki, wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie delikatnie wmieszaj kawałki czekolady.
- Uformuj z ciasta kulkę o średnicy 3cm, spłaszcz ją dłońmi, aby uzyskać ciasteczko o grubości ok. 1cm. W ten sam sposób przygotuj pozostałe ciasteczka, układając je w odstępach obok siebie na przygotowanej blasze do pieczenia.
- Piecz ciasteczka przez 9-12min (pieczenie góra – dół) i wyjmij, gdy brzegi zaczną się lekko złocić.
- Po upieczeniu studź przez 5min na blaszce, a następnie przenieś na metalową kratkę, aby całkowicie ostygły.
Wartość odżywcza:
Porcja (1 ciastko): kalorie: 178kcal, węglowodany: 17,4g, białko: 4,8g, tłuszcz: 10,2g.
🍪Więcej pysznych przepisów, także na słodkości znajdziesz w planach BudujMase.pl
Jak zrobić fit ciastka pieguski? 5 wskazówek
Przepis na domowe pieguski fit to nie wszystko. Aby ciasteczka z czekoladą się udały, zapoznaj się ze wskazówkami, dzięki którym za każdym razem będziesz wyciągać z piekarnika idealne ciasteczka pieguski. Tych rad nie znajdziesz w przepisie:
- Wszystkie składniki powinny mieć odpowiednią temperaturę (zwykle pokojową) – inaczej ciasto nie wymiesza się dokładnie, a masło dobrze się nie utrze. Wyjątek stanowi sytuacja, gdy chcesz uzyskać kruche ciastka – wtedy masło powinno być zimniejsze. Jeśli do ciasta dodasz zimne jajka wprost z lodówki, mieszanina masła i cukru rozwarstwi się. Mleko, maślanka oraz śmietana, również powinny przed zmieszaniem zostać ogrzane do temperatury pokojowej.
- Schłodź ciasto. Schłodzenie ciasta nie tylko poprawia teksturę i wygląd ciastek, ale także wydobywa ich smak (nie zawsze ta informacja jest uwzględniona w przepisie). Schładzając ciasto, uzyskasz pyszne ciasteczka, które lepiej zarumienią się w piekarniku.
- Ciasteczka upieką się równomiernie, jeśli wszystkie są mniej więcej tego samego rozmiaru, kształtu i grubości. Ze względu na rozmiar, ciasteczka są bardziej wrażliwe na czas pieczenia i temperaturę niż większe wypieki. Może się okazać, że zaledwie kilka sekund to trochę za dużo i zmienia miękkie ciasteczko w chrupiące.
- Nabieranie ciasta jest proste, łatwe i szybkie, jeżeli wykorzystasz do tego celu np. gałkownicę, czyli specjalną łyżkę do lodów. Tym sposobem uzyskasz ciastka o jednakowej wielkości i wadze.
- Studź ciasteczka na blasze do pieczenia przez ok. 5min po wyjęciu ich z piekarnika. Dopiero wtedy przenieś je na metalową kratkę, aby całkowicie ostygły. Ciastka pieguski po wyjęciu z piekarnika nadal się pieką, ponieważ mają kontakt z rozgrzaną blachą do pieczenia. Jeśli przeniesiesz je, zanim ostygną, rozpadną się lub pękną.
Napisz w komentarzu, czy ciasteczka Ci smakowały. Jeśli dopiszesz: „bardzo się cieszę i dziękuję za przepis”, sprawisz mi ogromną radość.
Sprawdź także: Niskokaloryczne słodycze – przepisy bez cukru
Podobne artykuły:
- Przepis na fit ciasto bez pieczenia – 5 pomysłów na zdrowy deser
- 3 przepisy na fit ciasta – proste inspiracje na zdrowe ciasto
- Niskokaloryczne słodycze — przepisy bez cukru
- Fit babeczki z masłem orzechowym – 4 przepisy na muffinki
- Fit śniadanie na słodko – 5 pomysłów na redukcji