WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Przepis na pieguski – jak zrobić fit ciasteczka z czekoladą?

domowe pieguski - przepis na ciastka z czekoladą

Jesteś fanem chrupiących ciasteczek z czekoladą, ale boisz się, że są zbyt kaloryczne? Mam dla Ciebie dobrą wiadomość – od czasu do czasu możesz się skusić na fit ciasteczka pieguski. Wystarczy, że będziesz pamiętać o kilku prostych zasadach, które przemienią zwykłe ciasteczka z czekoladą w fit deser. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom uzyskasz charakterystyczny smak i chrupkość, ale dostarczysz mniej cukru, tłuszczu czy kalorii. Znajdź chwilę czasu w kuchni, aby cieszyć się fit przepisami na pieguski!

Przepisy na ciasteczka z czekoladą

Czy wiesz, że można cieszyć się smakiem ulubionych przekąsek, jednocześnie dbając o zdrowie? Poniższe przepisy zostały zmodyfikowane w taki sposób, aby zawierały mniej tłuszczu, cukru i kalorii, a jednocześnie dostarczały wartościowych składników odżywczych i zachowały oryginalny smak i chrupkość. Odkryj zdrowszą alternatywę tradycyjnych ciasteczek piegusków i rozkoszuj się tymi fit przysmakami bez wyrzutów sumienia.

Czy da się zrobić fit ciastka pieguski?

Prezentowane tutaj pieguski to świetne ciasteczka w fit wersji, które będą bardziej zgodne z wymaganiami zdrowej diety. Jeśli dokonasz kilku modyfikacji, nie będą ani za słodkie, ani zbyt kaloryczne i będziesz mógł cieszyć się nimi od czasu do czasu. Wystarczy, że biały cukier zastąpisz erytrytolem, stewią, bądź ksylitolem. Zamiast tradycyjnej margaryny, użyj zdrowszych tłuszczów, takich jak olej kokosowy. W celu zwiększenia wartości odżywczej ciastek zastąp mąkę płatkami owsianymi (również zmielonymi), dodaj orzechy, nasiona chia lub jagody goji. Takie fit ciastka pieguski mogą być smacznym i zdrowszym zamiennikiem dla tradycyjnej wersji tego popularnego przysmaku.

Fit przepisy na pieguski

plan dietetyczny

Te małe, chrupiące okrągłe ciasteczka są ulubionymi wypiekami wielu osób. W poniższych przepisach znajdziesz wariacje na temat klasycznego przepisu, które będą idealne, jeśli poszukujesz czegoś słodkiego. Przygotowanie tych ciasteczek z czekoladą jest szybkie i proste. Wystarczy, że zmieszasz raptem kilka składników takich jak mąka, olej kokosowy, jajko, zamiennik cukru, proszek do pieczenia i dodasz nieco gorzkiej czekolady.

Pieguski są też łatwe w przechowywaniu, więc możesz zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły. Odkryj, jak łatwo stworzyć smakowite ciasteczka pieguski, które zachwycą Cię swoim wyglądem i smakiem i pozwolą doznać choć trochę przyjemności na diecie.

Zobacz: Właściwości czekolady – czy czekolada jest zdrowa?

Proteinowe ciasteczka pieguski z czekoladą

Te proteinowe domowe pieguski są miękkie i zrobione z zaledwie 5 składników! Nie zawierają mąki ani cukru, za to każde ciastko ma ponad 20g czystego białka! Skorzystaj z tego przepisu, jeśli Twoim celem jest uzupełnianie białka w diecie.

Składniki:

6Pak whey isolate
Odżywkę białkową z przepisu 6PAK Whey Isolate kupisz w sklepie Budujmase.pl

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
  2. W małej misce zmieszaj wszystkie składniki, aż się połączą.
  3. Dłońmi uformuj 12 kulek z ciasta i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dociśnij każdą kulkę, aby uzyskać kształt ciasteczka.
  4. Piecz ciasteczka przez 12-14min lub do momentu, aż brzegi zaczną się rumienić.
  5. Wyjmij z piekarnika i całkowicie ostudź na blasze do pieczenia.

Wartość odżywcza:

Porcja (1 ciastko): kalorie: 150kcal, węglowodany: 5g,białko: 21g, tłuszcz: 8g.

Domowe pieguski wegańskie

To najlepszy przepis na pieguski wegańskie! Miękkie, ciągnące się i pełne kawałków czekolady. Te ciasteczka z kawałkami czekolady są łatwe do zrobienia i pyszne. A co najlepsze, ten przepis zawsze się udaje.

Składniki:

bio cukier kokosowy intenson
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 2,5 łyżki wody, ½ szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 1 ¼ szklanki cukru kokosowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia, ¼ łyżeczki soli
  • 1 ¼ szklanki bezmlecznych chipsów czekoladowych
Cukier kokosowy z przepisu kupisz w sklepie Budujmase.pl

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piec do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. W miseczce wymieszaj zmielone siemię lniane i wodę, odłóż na bok, aby uzyskać galaretowatą konsystencję.
  3. W dużej misce wymieszaj schłodzony olej kokosowy i cukier kokosowy. Dodaj wanilię, siemię lniane i wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę, skrobię kukurydzianą, sodą oczyszczoną/proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj w robocie kuchennym na niskich obrotach do połączenia.
  5. Dodaj kawałki czekolady i wymieszaj ręcznie.
  6. Z 1 łyżki ciasta uformuj kulkę, spłaszcz na papierze do pieczenia, aby uzyskać ciasteczko. Powtórz czynność do wyczerpania masy. Piecz 10-12min, do momentu zarumienienia na brzegach ciasteczek.
  7. Pozostaw do ostygnięcia przez 5min na blasze.

Wartość odżywcza:

Porcja (1 ciastko): kalorie: 160kcal, węglowodany: 24g, białko: 2g, tłuszcz: 7g.

Ciasteczka pieguski owsiane z masłem orzechowym

Składniki:

6pak peanut butter smooth
Masło orzechowe z przepisu kupisz w sklepie Budujmase.pl

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
  2. W małej misce wymieszaj płatki owsiane i sodę oczyszczoną, odłóż na bok.
  3. W dużej misce wymieszaj na gładką masę masło orzechowe, erytrytol, jajka i wanilię. Dodaj suche składniki, wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie delikatnie wmieszaj kawałki czekolady.
  4. Uformuj z ciasta kulkę o średnicy 3cm, spłaszcz ją dłońmi, aby uzyskać ciasteczko o grubości ok. 1cm. W ten sam sposób przygotuj pozostałe ciasteczka, układając je w odstępach obok siebie na przygotowanej blasze do pieczenia.
  5. Piecz ciasteczka przez 9-12min (pieczenie góra – dół) i wyjmij, gdy brzegi zaczną się lekko złocić.
  6. Po upieczeniu studź przez 5min na blaszce, a następnie przenieś na metalową kratkę, aby całkowicie ostygły.

Wartość odżywcza:

Porcja (1 ciastko): kalorie: 178kcal, węglowodany: 17,4g, białko: 4,8g, tłuszcz: 10,2g.

🍪Więcej pysznych przepisów, także na słodkości znajdziesz w planach BudujMase.pl

plany - rejestracja

Jak zrobić fit ciastka pieguski? 5 wskazówek

Przepis na domowe pieguski fit to nie wszystko. Aby ciasteczka z czekoladą się udały, zapoznaj się ze wskazówkami, dzięki którym za każdym razem będziesz wyciągać z piekarnika idealne ciasteczka pieguski. Tych rad nie znajdziesz w przepisie:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć odpowiednią temperaturę (zwykle pokojową) – inaczej ciasto nie wymiesza się dokładnie, a masło dobrze się nie utrze. Wyjątek stanowi sytuacja, gdy chcesz uzyskać kruche ciastka – wtedy masło powinno być zimniejsze. Jeśli do ciasta dodasz zimne jajka wprost z lodówki, mieszanina masła i cukru rozwarstwi się. Mleko, maślanka oraz śmietana, również powinny przed zmieszaniem zostać ogrzane do temperatury pokojowej.
  2. Schłodź ciasto. Schłodzenie ciasta nie tylko poprawia teksturę i wygląd ciastek, ale także wydobywa ich smak (nie zawsze ta informacja jest uwzględniona w przepisie). Schładzając ciasto, uzyskasz pyszne ciasteczka, które lepiej zarumienią się w piekarniku.
  3. Ciasteczka upieką się równomiernie, jeśli wszystkie są mniej więcej tego samego rozmiaru, kształtu i grubości. Ze względu na rozmiar, ciasteczka są bardziej wrażliwe na czas pieczenia i temperaturę niż większe wypieki. Może się okazać, że zaledwie kilka sekund to trochę za dużo i zmienia miękkie ciasteczko w chrupiące.
  4. Nabieranie ciasta jest proste, łatwe i szybkie, jeżeli wykorzystasz do tego celu np. gałkownicę, czyli specjalną łyżkę do lodów. Tym sposobem uzyskasz ciastka o jednakowej wielkości i wadze.
  5. Studź ciasteczka na blasze do pieczenia przez ok. 5min po wyjęciu ich z piekarnika. Dopiero wtedy przenieś je na metalową kratkę, aby całkowicie ostygły. Ciastka pieguski po wyjęciu z piekarnika nadal się pieką, ponieważ mają kontakt z rozgrzaną blachą do pieczenia. Jeśli przeniesiesz je, zanim ostygną, rozpadną się lub pękną.

Napisz w komentarzu, czy ciasteczka Ci smakowały. Jeśli dopiszesz: „bardzo się cieszę i dziękuję za przepis”, sprawisz mi ogromną radość.

Sprawdź także: Niskokaloryczne słodycze – przepisy bez cukru


Podobne artykuły:

Aneta Buczak

Aneta Buczak - pomaga ludziom dbać o ciało i hartować ducha. Pisze i opowiada inspirując do pozytywnych zmian. Dzięki jej tekstom dowiesz się co robić, by poprawić swoje samopoczucie i zdrowie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *