Jest tyle powodów, dla których wszyscy uwielbiają pancakes! Są niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu, a wymagają zaledwie kilku podstawowych składników, które każdy ma w kuchni – jajko, mleko, mąka, cukier, proszek do pieczenia. I wreszcie – mają niesamowicie lekką i puszystą konsystencję. Jeśli Ty również czujesz głód na samą myśl o puszystych placuszkach w stylu amerykańskim, poniżej znajdziesz kilka wskazówek, jak zrobić pankejki, które uczynią z Ciebie mistrza kuchni.
Przepis na pankejki (pancakes) – ja je zrobić krok po kroku?
Aby zrobić puszyste pankejki, wystarczy podstawowy przepis, który sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas leniwego niedzielnego poranku. Są łatwe i szybkie w wykonaniu, dlatego stanowią idealne śniadanie, gdy nie masz czasu lub ochoty, aby przygotować coś wyszukanego. Podstawowy przepis na pankejki możesz wzbogacić syropem klonowym, świeżymi owocami, a na wierzch nałożyć ulubiony sos owocowy lub cukier puder. Ogranicza Cię wyłącznie Twoja kulinarna wyobraźnia.
Przepis na pancakes z masłem orzechowym
Po co robić zwykłe naleśniki, skoro można zrobić… naleśniki z masłem orzechowym? Dodanie kremowego masła orzechowego do naleśników to jedna z najlepszych sztuczek śniadaniowych. Dzięki temu przepisowi na naleśniki uzyskasz wyjątkowo puszyste, przyozdobione bananami i syropem klonowym pancakes, które zupełnie różnią się od naszych tradycyjnych naleśników.
Składniki:
- ½ szklanki mąki zwykłej i ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
- ¼ łyżeczki cynamonu, 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru kokosowego
- ½ łyżeczki soli, 1 duże jajko
- ¼ szklanki kremowego masła orzechowego
- 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego)
- roztopione masło (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, cynamon, cukier kokosowy, proszek do pieczenia i sól.
- W innej misce wymieszaj jajko (dodaj szczyptę soli), masło orzechowe i mleko. Następnie dokładnie wymieszaj mokre składniki z suchymi, aż powstanie gładkie, gęste ciasto.
- Lekko nasmaruj patelnię masłem. Rozgrzej patelnię na małym ogniu.
- Wlej porcję ciasta na patelnię (2 łyżki = 1 naleśnik). Smaż naleśniki, aż na wierzchu pojawią się bąbelki, a spód będzie złocisty. Następnie odwróć je na drugą stronę.
- Jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej płynne, dodaj do niego więcej mleka. Gotowe placuszki podawaj natychmiast z syropem klonowym i jeśli chcesz, odrobiną masła orzechowego.
Zobacz także: Masło orzechowe w diecie
Proteinowe pankejki – przepis na szybkie placuszki białkowe
Ten przepis w zasadzie robi się sam! A to dlatego, że wszystko, czego potrzebujesz, to gotowa mieszanka na gotowe placuszki proteinowe, mleko i odrobina oleju do smażenia. Pyszny posiłek i doskonałe proporcje makroskładników to sprawdzony przepis i gwarancja sytego i zdrowego posiłku.
Składniki:
- 37g (1 miarka) mieszanki proteinowej na pancake
- 100ml mleka krowiego lub roślinnego (ewentualnie wody)
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj dokładnie porcję mieszanki na proteinowe pankejki z mlekiem lub wodą. Mieszaj do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego do smażenia tradycyjnych naleśników.
- Spryskaj patelnię olejem.
- Wyłóż przygotowaną masę na rozgrzaną patelnię (1 łyżka = 1 pancake).
- Smaż z obu stron na średnim ogniu do momentu, aż ciasto się zarumieni (ok. 1-2min na każdej ze stron).
- Możesz eksperymentować z rozmiarem naleśników oraz dodatkami, aby otrzymać naleśniki, jakie lubisz najbardziej!
Więcej przepisów na puszyste pankejki oraz inne słodkości w wersji fit znajdziesz w planie dietetycznym BudujMase.pl Dietetyk dobierze odpowiednie założenia diety do Ciebie oraz przygotuje Twój indywidualny plan posiłków.
Przepis na pankejki z borówkami i syropem klonowym
Te pankejki są lekkie, puszyste i owocowe. To prawdziwy kulinarny klasyk. Ciasto kryje w sobie borówki, które przyjemnie rozpływają się w ustach. Podawaj z dużą ilością syropu klonowego lub płynnego miodu i borówkami.
Składniki:
- 200g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko, 300ml mleka
- masło orzechowe
- 150g opakowanie borówki
- olej do smażenia
- syrop klonowy
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia.
- Ubij jajko ze szczyptą soli i mlekiem, zrób wgłębienie w środku suchych składników i wlej mleko z jajkiem. Wymieszaj na gęste, gładkie ciasto.
- Dodaj do ciasta połowę opakowania jagód i delikatnie wymieszaj.
- Dużą nieprzywierającą patelnię spryskaj olejem i rozgrzej.
- Wlej dużą łyżkę ciasta na naleśnik na rozgrzaną patelnię i powtórz tę czynność tyle razy, ile naleśników zmieścisz (aby naleśniki miały około 7cm średnicy).
- Smaż pancakes przez ok. 3min na średnim ogniu, aż na powierzchni każdego naleśnika pojawią się małe bąbelki, następnie obróć i smaż kolejne 2-3min, do uzyskania złocistego koloru.
- Podawaj z łyżką masła orzechowego, syropem klonowym i resztą jagód.
Czytaj także: Placki bananowe fit – 4 przepisy na bananowe placuszki
Pancakes – przepis na czekoladowe pankejki z sosem malinowym
Czekolada i maliny to świetne połączenie. Dlaczego nie wykorzystać go w pancakes? Czas przygotowania tych naleśników nie różni się od tego podanego w tradycyjnym przepisie.
Składniki:
- 1 ⅓ szklanki mąki uniwersalnej
- ⅓ szklanki plus 1 łyżka kakao w proszku
- 6 łyżek cukru pudru, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, 2 duże jajka
- 3 łyżki stołowe roztopionego masła plus dodatkowo do wysmarowania patelni i posmarowania naleśników
- sos malinowy zero
- ¾ szklanki pełnego mleka
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj kakao, cukier, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną.
- W drugiej misce ubij jajka, chłodne roztopione masło i mleko.
- Płynne składniki wlej do suchych i delikatnie wymieszaj, aż ciasto będzie wilgotne (niech zostaną grudki).
- Rozpuść odrobinę masła na dużej nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Wlej 2 czubate łyżki ciasta na gorącą patelnię (jeśli masz miejsce, smaż równocześnie 2-3 placki).
- Smaż, aż na całej powierzchni pancakes utworzą się bąbelki (ok. 30s). Za pomocą nieprzywierającej szpatułki ostrożnie odwróć naleśnik i smaż z drugiej strony, aż będzie gotowy, jeszcze ok. 30s. Jeśli potrzebujesz, dodaj trochę dodatkowego tłuszczu.
- Po przełożeniu z patelni na talerz polej przepyszne czekoladowe pancakes sosem malinowym. Możesz dodać również świeże owoce malin.
Może zainteresuje Cię także: Słodkie śniadanie – 10 pomysłów na wykorzystanie syropu zero kalorii
Przepis na pankejki – przepis krok po kroku
Jak się robi pankejki? Aby przygotować puszyste pankejki, potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników. Możliwe, że masz je wszystkie pod ręką, więc naprawdę nie masz wymówki, aby nie zafundować sobie amerykańskich pancakes na śniadanie, zamiast tradycyjnych naleśników. Podstawowy przepis na pankejki obejmuje zaledwie kilka czynności: ubicie jajka, dodanie mleka, wymieszanie z mąką, cukrem i solą, a następnie usmażenie okrągłych placuszków na gorącej i posmarowanej tłuszczem patelni. Na koniec wystarczy, że przybierzesz pankejki świeżymi owocami, masłem orzechowym, kremem nugatowym, czy innym ulubionym dodatkiem lub polejesz syropem klonowym.
Oto, czego potrzebujesz, aby zrobić pankejki:
- Mąka uniwersalna. Niemal wszystkie przepisy na naleśniki zawierają zwykłą, uniwersalną mąkę. Zwykła mąka sprawi, że Twoje pankejki będą lekkie, ale nie będą zbyt puszyste.
- Jajko. Dzięki jajku naleśniki są wilgotne i delikatne. Aby uzyskać bardziej puszyste naleśniki, do przepisu użyj jajka o temperaturze pokojowej (zamiast schłodzonego).
- Mleko. Najlepszą konsystencję naleśnikowego ciasta uzyskuje się, stosując mleko pełne lub mleko 2%. Jeśli jesteś na diecie bezlaktozowej lub unikasz mleka krowiego, możesz zastąpić je mlekiem roślinnym.
- Proszek do pieczenia. Dodany na ciasta naleśnikowego sprawi, że Twoje naleśniki wyrosną. Wybierając proszek do pieczenia, sprawdź jego datę ważności (często powodem niewyrośniętych naleśników jest użycie starego proszku do pieczenia).
- Cukier. Stosowany jest tutaj głównie jako słodzik w naleśnikach, a także wpływa na teksturę. Jeśli ze względów zdrowotnych chcesz pominąć cukier w przepisie, możesz użyć zamiennika takiego jak erytrytol, stewia, czy ksylitol.
- Sól. Sól jest nie tylko wzmacniaczem smaku naleśnikowego ciasta, ale także wpływa na jego odpowiednią kruchość. Szczyptę soli dobrze jest dodać do roztrzepywanego jajka, aby pankejki były bardziej puszyste.
- Roztopione masło (lub olej roślinny). Tłuszcz jest potrzebny do wysmarowania patelni, na której chcesz usmażyć naleśniki. Może to być roztopione masło lub olej roślinny. Masła możesz dodać również do ciasta naleśnikowego, aby polepszyć ich strukturę i nadać subtelnego smaku.
Sprawdź: Comfort food – przepisy na dania poprawiające nastrój
Podobne artykuły:
- Naleśniki z odżywką białkową – 4 przepisy na fit naleśniki proteinowe
- Naleśniki gryczane nadziewane jajkami
- Kokosowe ciasto z batatów z sosem malinowym
- Pizza z patelni – fit przepis na pizzę bez drożdży
- Słodkie śniadanie – 10 pomysłów na wykorzystanie syropu zero kalorii