Drobiowe roladki to doskonała opcja dla amatorów kurczaka, którzy chcieliby chwilę odpocząć od klasycznego gotowanego fileta, czy też piersi grillowanej w ziołach. Przedstawiamy przepis na roladki z kurczaka faszerowane porem, podane na ryżu białym z dodatkiem odżywczego pieczonego buraka.
Składniki na drobiowe roladki z pieczonym burakiem
- 160g buraków
- 75g pora
- 65g piersi z kurczaka
- 50g brązowego ryżu
- oliwa z oliwek w sprayu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżka suszonej żurawiny
Jak zrobić drobiowe roladki na ryżu z pieczonym burakiem?
- Pierś z kurczaka delikatnie rozbić, spryskać delikatnie oliwą, położyć na niej por.
- Doprawić i zawinąć roladki.
- Piec w 180 stopniach około 30 minut.
- Ryż ugotować wg. instrukcji na opakowaniu i doprawić.
- Buraki dokładnie umyć, pokroić w plastry, doprawić, skropić sokiem z cytryny i oliwą, piec około 30 minut.
- Wszystko razem wyłożyć na talerz.
- Przed podaniem oprószyć nasionami słonecznika oraz żurawiną.
Drobiowe roladki z ryżem i pieczonym burakiem – makroskładniki
- 417 kcal
- białko: 23g
- tłuszcze: 11g
- węglowodany: 54g
Prezentowany przepis na omlet pochodzi z planów dietetycznych BudujMase.pl
Plany dietetyczne BudujMase.pl to miejsce, gdzie znajdziesz bogatą bazę ciekawych przepisów dostosowanych do założeń Twojej diety.
Zobacz także: Przepis na pieczoną pierś z indyka na makaronie ryżowym z warzywami
Podobne artykuły:
- Filet z kurczaka w pestkach słonecznika z żółtym ryżem i grillowanymi warzywami
- Pierś z kurczaka ze szpinakiem i pieczoną dynią z imbirem
- Kurczak po hawajsku z frytkami z batatów i kokosowym brokułem
- Soczysta pierś z kurczaka
- Kurczak po indyjsku z kolorowym ryżem