Zobacz jak przygotować polędwiczki wieprzowe ze śliwkami.
Makroskładniki
- Kalorie: 724kcal
- Węglowodany: 80g
- Białko: 65g
- Tłuszcze: 16g
Składniki (na 2 porcje)
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 500g śliwek węgierek, u mnie mrożone
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego
- 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki oleju
- 200g soczewicy pomarańczowej
- imbir
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzać ocet balsamiczny i rozpuścić w nim cukier, dodać śliwki i chwilę podsmażyć. Wlać wino i dusić, aż odparuje.
- Polędwiczki umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 20 minut.
- Polędwiczki pokroić w plastry i podawać obłożone śliwkami, razem z pomarańczową soczewicą.
- Soczewicę ugotować z imbirem – super rozgrzewająca potrawa.
Budujmase plany dietetyczne zawierają znacznie więcej ciekawych połączeń smakowych w zbilansowanych proporcjach.
Podobne artykuły:
- Wołowina z rodzynkami i daktylami na aromatycznej fasoli czerwonej z cieciorką
- Polędwica wieprzowa podana z ryżem i szpinakiem
- Pierś z kaczki z sosem z wiśni z plackami z kaszy gryczanej i warzywami
- Keks z kurczaka z sosem z pieczonej papryki i kaszą gryczaną
- Smażone udko z kurczaka z warzywami w maśle orzechowym na kaszy jaglanej z czarną soczewicą