Przepis na polędwicę wieprzową podaną z ryżem i szpinakiem.
Makroskładniki
- Kalorie: 700kcal
- Węglowodany: 88g
- Białko: 15g
- Tłuszcze: 32g
Składniki (na 2 porcje)
Składniki na marynatę
- sos sojowy – 2 łyżki
- ketchup – 2 łyżki
- rozgnieciony czosnek – 3 ząbki
- pieprz czarny świeżo mielony – 1/2 łyżeczki
- olej – 2 łyżki
Pozostałe składniki
- olej – do smażenia i pieczenia
- 200g ryżu Basmati
- kurkuma
- 500g świeżego szpinaku
- papryka 150g
- czosnek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Składniki marynaty starannie mieszamy. Z opłukanych i osuszonych polędwiczek odcinamy cienkie końcówki (nie będą nam potrzebne w tym daniu).
- Mięso nacieramy marynatą, przekładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy na całą noc do lodówki.
- Następnego dnia piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Na patelni na łyżce oleju krótko obsmażamy polędwiczki z wszystkich stron na dużym ogniu. Obsmażone polędwice przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 17 minut bez przykrycia.
- Po tym czasie naczynie z mięsem wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy je szczelnie folią aluminiową i grubym ręcznikiem kuchennym.
- Tak zawiniętą brytfankę z mięsem odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mięso kroimy na grube plastry.
- Ryż gotujemy pół na pół z kurkumą. Szpinak dusimy z wodą i czosnkiem, i pokrojoną czerwoną papryką w kostkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Pokrojoną polędwicę podajemy z ryżem oraz duszonym szpinakiem.
Więcej przepisów o zbilansowanych proporcjach makroskładników znajdziesz na Budujmase plany dietetyczne.
Podobne artykuły:
- Soczysta pierś z kurczaka
- Pierś z indyka w sosie malinowym z kokosowym szpinakiem
- Wołowina z rodzynkami i daktylami na aromatycznej fasoli czerwonej z cieciorką
- Pierś z kurczaka ze szpinakiem i pieczoną dynią z imbirem
- Pieczony udziec z indyka z jabłkami i gruszkami na ryżu jaśminowym
Szkoda, że w przepisie nie jest podane ile polędwicy wieprzowej… w przepisie w ogóle jej nie ma..