Dziś zamieszczamy kolejny przepis na pełno-wartościowy posiłek z najtańszym i najbardziej pożywnym mięsem – czyli filetem z kurczaka.
Makroskładniki
- białko: 66g
- węglowodany: 81g
- tłuszcze: 28g
- kalorie: 837kcal energii
Składniki
- 1 woreczek ryżu parboiled – 100g
- 1 pierś z kurczaka – 250g
- 1 plaster sera żółtego Królewskiego “Sierpc” – 15g
- 3 plastry cebuli – 50g
- 1 ogórek kiszony – 30g
- oliwa z oliwek – 10g
- olej słonecznikowy – 15g
Przyprawy
- przyprawa do kurczaka Prymat
- bazylia – ja stosuję do posypania ryżu
- 2 wykałaczki
- małe naczynie żaroodporne
Czas przygotowania: 30min
Orientacyjna cena: 5,30zł
- woreczek ryżu 100g: 0,70zł
- pierś z kurczaka: 4zł
- plaster sera: 0,40zł
- cebula: 0,20zł
Sposób przygotowania
- Piersi z kurczaka umyć i naciąć z boku, aby powstały “kieszenie”. Ogórek kiszony przeciąć wzdłuż na 4 części. Wnętrze kieszeni obsypać przyprawą do kurczaka po czym włożyć tam plaster sera i 4 plastry ogórka kiszonego.
- Kieszeń zamknąć i przebić dwoma wykałaczkami, aby się nie otwierała. Przygotowaną pierś oprószyć z zewnątrz przyprawą do kurczaka.
- Na dno naczynia żaroodpornego wlać łyżkę stołową oleju słonecznikowego – olej rozetrzeć po całym dnie. Do naczynia włożyć przygotowaną pierś. Dołożyć prążki cebuli.
- Piec 20-25 minut w temperaturze 180stopni.
- Upieczoną pierś ułożyć na talerzu wraz z odsączonym, ugotowanym woreczkiem ryżu.
- Ryż polać 1 łyżką stołową oliwy z oliwek i posypać cebulką.
Pamiętaj! Budujmase.pl to nie strona, na której znajdziesz wyrafinowane przepisy kulinarne – jeśli liczy się dla Ciebie nieprzeciętny smak i kunszt kulinarny to odsyłamy na stronę Master Chef’a! Dla nas – kulturystów liczą się jedynie wartości odżywcze danego posiłku – walory smakowe to sprawa drugorzędna.
Podobne artykuły:
- Kurczak z groszkiem w sosie koperkowym + ryż / B68g W90g T30g
- Pierś z kurczaka po myśliwsku + ryż / B61 W87 T19
- Pasta na bazie tuńczyka z pieczywem / B52g W87g T25g
- Kurczak po hawajsku z frytkami z batatów i kokosowym brokułem
- Indyk o smaku curry + kasza gryczana i szpinak / B63g W64g T27g