Bardzo proste danie zawierające sporą ilość białka i niedużą innych makroskładników.
Makroskładniki
- białko: 61g
- węglowodany: 87g
- tłuszcze: 19g
- kalorie: 753kcal
Składniki
- pierś z kurczaka 250g (1 duży pojedyńczy filet)
- ryż parboiled 100g (1 worek)
- oliwa z oliwek 10g (ok. 1 łyżka stołowa)
- miód pszczeli 10g (ok. 1 łyżka stołowa)
- ołej słonecznikowy 10g (1 łyżka stołowa)
Przyprawy
- do kurczaka przyprawa myśliwska
- do ryżu wedle uznania
Czas przygotowania – 25min
Orientacyjna cena: 4,70zł
- woreczek ryżu 100g: 0,70zł
- 250g piersi z kurczaka: 4,00zł
Sposób przygotowania
- Pierś z kurczaka obmyć pod bieżącą wodą oraz osuszyć.
- Przyprawę myśliwską wymieszać z 1 łyżką stołową miodu pszczelego.
- Do małego naczynia żaroodpornego na spód wlać minimalną ilość oleju słonecznikowego (5-10g – łyżkę stołową).
- Pierś z kurczaka posmarować miodem zmieszanym z przyprawami i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Piec w piekarniku w temperaturze 180stopni około 20minut.
- Ugotowany i odsączony ryż polać 10g oliwy z oliwek.
- Upieczoną pierś wyłożyć na talerz.
Pamiętaj! Budujmase.pl to nie strona, na której znajdziesz wyrafinowane przepisy kulinarne – jeśli liczy się dla Ciebie nieprzeciętny smak i kunszt kulinarny to odsyłamy na stronę Master Chef’a! Dla nas – kulturystów liczą się jedynie wartości odżywcze danego posiłku – walory smakowe to sprawa drugorzędna.
Podobne artykuły:
- Pierś z kurczaka serem i ogórkiem + ryż / B66g W81g T28g
- Kurczak z groszkiem w sosie koperkowym + ryż / B68g W90g T30g
- Soczysta pierś z kurczaka
- Filet z kurczaka w pestkach słonecznika z żółtym ryżem i grillowanymi warzywami
- Kurczak po indyjsku z kolorowym ryżem