Przepis na kruchą pierś z kaczki polaną sosem wiśniowym, podaną na plackach z kaszy gryczanej oraz dodatkiem warzyw.
Spis treści zwiń
Makroskładniki
- Kalorie: 826kcal
- Węglowodany: 109g
- Białko: 63g
- Tłuszcze: 17g
Składniki (na 2 porcje)
- 2 piersi z kaczki
- ½ czerwonej cebuli
- 120g wiśni (świeżych lub mrożonych; waga po wypestkowaniu)
- 100ml soku jabłkowego lub wiśniowego
- sól, pieprz, tymianek, papryka
- mąka ziemniaczana
- 200g kaszy gryczanej palonej
- 300g cukinii
- 6 białek jajka
- olej kokosowy
Sposób przygotowania
- Piersi z kaczki opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skórę piersi kaczki i tłuszcz pod skórą naciąć ukośnie w kratkę (nacięcia należy robić ostrożnie, ostrym nożem, aby nie naciąć mięsa).
- Oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
- Piersi przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 80°C (grzałka góra- dół), skórą do góry. Piec przez ok. 45- 50 minut.
- Z patelni odlać wytopiony tłuszcz, pozostawiając ok. 2 łyżki.
- Upieczone piersi wyciągnąć z piekarnika i zawinąć w folię aluminiową. Pozostawić na 5 minut, aby mięso odpoczęło. Następnie pokroić w plasterki o grubości ok. 1cm (mięso powinno być lekko różowe w środku, miękkie i soczyste).
- Cebulę pokroić w małą kostkę i przysmażyć na patelni z pozostałym tłuszczem.
- Dodać wiśnie, troszkę tymianku, zalać sokiem jabłkowym (lub wiśniowym) i smażyć na średnim ogniu ok. 5- 10 minut.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody.
- Kaszę ugotować. Cukinię pokroić w kostkę, połączyć z kaszą oraz białkami jajka. Doprawić.
- Smażyć placki nakładając łyżką lub za pomocą okrągłych foremek.
- Plasterki mięsa ułożyć na talerzach i polać sosem.
- Podawać z plackami oraz gotowanym kalafiorem.
Plany treningowe i dietetyczne Budujmase pomogą Ci uzyskać wymarzone efekty o wiele szybciej. Znajdziesz w nich więcej przepisów opracowanych przez dietetyków oraz możliwość skorzystania z pomocy trenera personalnego, który dobierze do Ciebie odpowiedni zestaw ćwiczeń.
Podobne artykuły:
- Keks z kurczaka z sosem z pieczonej papryki i kaszą gryczaną
- Wołowina z rodzynkami i daktylami na aromatycznej fasoli czerwonej z cieciorką
- Gulasz z udźca indyka z czerwoną papryką
- Indyk o smaku curry + kasza gryczana i szpinak / B63g W64g T27g
- Pulpety z cielęciny w sosie koperkowym