Zobacz jak przygotować pieczony udziec z indyka na żółtym ryżu.
Makroskładniki
- Kalorie: 556kcal
- Węglowodany: 77g
- Białko: 46g
- Tłuszcze: 7g
Składniki (na 2 porcje)
- udziec z indyka 400g
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki papryki słodkiej
- czosnek (4-5 ząbków)
- majeranek garść
- ryż Basmati 200g
- kurkuma lub szafran
Sposób przygotowania
- Udziec dobrze nasolić, następnie natrzeć czosnkiem oraz obsypać dość obficie papryką słodką i majerankiem.
- Tak przygotowany udziec włożyć do rękawa do pieczenia, podlać wodą (nie za wiele ok. pół szklanki) i związać rękaw.
- Indyka wsadzić do rozgrzanego do 220 ºC piekarnika na 15 minut.
- Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 ºC i piec kolejną godzinę.
- Podawać z ryżem ugotowanym z szafranem lub kurkumą.
Podobne artykuły:
- Kurczak w miodzie z szafranowym ryżem
- Gulasz z udźca indyka z czerwoną papryką
- Grillowany stek z polędwicy wołowej z warzywami i sosem z pieczonej papryki i pomidorów
- Polędwica wieprzowa podana z ryżem i szpinakiem
- Pierś z kurczaka ze szpinakiem i pieczoną dynią z imbirem
- Kąski z kurczaka w biało-czarnym sezamie, z zielonym ryżem
- Filet z kurczaka w pestkach słonecznika z żółtym ryżem i grillowanymi warzywami
- Chili con carne