Zobacz jak przygotować pieczony udziec z indyka na żółtym ryżu.
Makroskładniki
- Kalorie: 556kcal
- Węglowodany: 77g
- Białko: 46g
- Tłuszcze: 7g
Składniki (na 2 porcje)
- udziec z indyka 400g
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki papryki słodkiej
- czosnek (4-5 ząbków)
- majeranek garść
- ryż Basmati 200g
- kurkuma lub szafran
Sposób przygotowania
- Udziec dobrze nasolić, następnie natrzeć czosnkiem oraz obsypać dość obficie papryką słodką i majerankiem.
- Tak przygotowany udziec włożyć do rękawa do pieczenia, podlać wodą (nie za wiele ok. pół szklanki) i związać rękaw.
- Indyka wsadzić do rozgrzanego do 220 ºC piekarnika na 15 minut.
- Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 ºC i piec kolejną godzinę.
- Podawać z ryżem ugotowanym z szafranem lub kurkumą.
Plany dietetyczne Budujmase zawierają znacznie więcej pomysłowych przepisów na dania.
Podobne artykuły:
- Pieczony udziec z indyka z jabłkami i gruszkami na ryżu jaśminowym
- Przepis na pieczoną pierś z indyka na makaronie ryżowym z warzywami
- Kokosowe ciasto z batatów z sosem malinowym
- Gulasz z udźca indyka z czerwoną papryką
- Pierś z indyka w sosie malinowym z kokosowym szpinakiem