Kolejny prosty posiłek na zimno.
Makroskładniki
- białko: 52g
- węglowodany: 87g
- tłuszcze: 25g
- kalorie: 801kcal
Składniki
- 1 duża bułka grahamka lub 2 małe – 150g
- 2 średnie jajka – 100g
- 1 średni ogórek kiszony
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach (125g po odsączeniu wody)
- 1 łyżka stołowa majonezu Winiary
Przyprawy
- pieprz i sól do doprawienia tuńczyka
- bazylia lub oregano do posypania gotowej bułki (wedle uznania, może być bez)
Dodatkowy sprzęt: tarka ręczna
Czas przygotowania – około 20min, tylko ze względu na długi czas gotowania jajek(15 min)
Orientacyjna cena – 6,70zł
- bułka grahamka – 0,80zł
- 2 jajka – 1zł
- ogórek kiszony – 0,20zł
- puszka tuńczyka – 4,50zł
- łyżka majonezu – 0,20zł
Sposób przygotowania
- Przygotować nieduże, głębokie naczynie. Puszkę tuńczyka otworzyć i wylać z niej całą wodę.
- Odsączony tuńczyk wrzucić do naczynia. Ogórek kiszony zetrzeć na tarce na małych oczkach i wrzucić do naczynia.
- Jajka ugotować na twardo, zetrzeć na tarce na dużych oczkach i wrzucić do naczynia.
- Do naczynia dodać łyżkę stołową majonezu. Całość dokładnie wymieszać i w trakcie doprawić solą oraz pieprzem – w ilości wedle uznania.
- Bułkę grahamkę przekroić na pół i posmarować całą, przygotowaną pastą.
- Powierzchnię można dodatkowo posypać przyprawą tj. oregano bądź bazylią.
Pamiętaj! Budujmase.pl to nie strona, na której znajdziesz wyrafinowane przepisy kulinarne – jeśli liczy się dla Ciebie nieprzeciętny smak i kunszt kulinarny to odsyłamy na stronę Master Chef’a! Dla nas – kulturystów liczą się jedynie wartości odżywcze danego posiłku – walory smakowe to sprawa drugorzędna.
Podobne artykuły:
- Pasta z tuńczyka z pieczarkami + ciemne pieczywo / B55 W89 T23
- Pasta z makreli wędzonej z warzywami + pieczywo / B56g W83g T37g
- Szejk tuńczyk-mleko-masło orzechowe / B50g W83g T21g
- Mus waniliowo-jabłkowy z rodzynkami / B43g W87g T22g
- Chili con carne