Ostatnio dodane zostały dwie pasty rybne na bazie tuńczyka – dziś na urozmaicenia pasta na bazie wędzonej makreli. Uwaga! Makrela jest rybą dość tłustą, więc jeśli robisz redukcję zwróć uwagę na zawartość tłuszczu w tym posiłku – jeśli nie odpowiada Ci wysoka zawartość tłuszczy rybnego zmień makrelę na tuńczyka w puszce w sosie własnym.
Spis treści zwiń
Makroskładniki
- białko: 56g
- węglowodany: 83g
- tłuszcze: 37g
- kalorie: 901kcal
Składniki
- 1 makrela wędzona – około 200g
- 1 papryka czerwona – 150g
- 1/2 cebuli – 50g
- 1 małą puszka kukurydzy konserwowej – 100g
- 3 ogórki konserwowe – 100g
- 3 łyżki stołowe musztardy sarepskiej – 50g
- chleb żytni pełnoziarnisty
Czas przygotowania: 10min
Orientacyjna cena za porcję: 6,30zł
- makrela wędzona: 3zł
- papryka: 1zł
- cebula: 0,20zł
- mała puszka kukurydzy: 2zł
- ogórki konserwowe: 0,60zł
- chleb: 0,50zł
Sposób przygotowania
- Makrelę obrać ze skóry i wszelkich ości
- Przygotować dość duże naczynie i wrzucić do niego rozdrobnioną makrelę.
- Paprykę zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Ogórki konserwowe zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Kukurydzę wraz z resztą warzyw dodać go garnka z makrelą.
- Całość dokładnie wymieszać.
- Dodać pieprzu i doli wg uznania, dodać musztardę i dokładnie zamieszać.
- Wymieszaną pastę ułożyć na 5 kromkach chleba pełnoziarnistego.
Pamiętaj! Budujmase.pl to nie strona, na której znajdziesz wyrafinowane przepisy kulinarne – jeśli liczy się dla Ciebie nieprzeciętny smak i kunszt kulinarny to odsyłamy na stronę Master Chef’a! Dla nas – kulturystów liczą się jedynie wartości odżywcze danego posiłku – walory smakowe to sprawa drugorzędna.
Podobne artykuły:
- Pasta z tuńczyka z pieczarkami + ciemne pieczywo / B55 W89 T23
- Pasta na bazie tuńczyka z pieczywem / B52g W87g T25g
- Chili con carne
- Mus waniliowo-jabłkowy z rodzynkami / B43g W87g T22g
- Sałatka ziemniaczana z wędzonym pstrągiem