Szejk węglowodanowo-białkowy tym razem w postaci gęstej “papki”. Dedykowany osobom, którzy stosują płatki owsiane w swoim codziennym jadłospisie. Słowo “papka” zostało użyte, ponieważ po przygotowaniu szejk jest dość gęsty.
Makroskładniki
- białko: 55g
- węglowodany: 105g
- tłuszcze: 19g
Składniki
- 1 kostka twarogu półtłustego “Łowicki” – 200g
- płatki owsiane (górskie lub błyskawiczne) – 100g
- mleko Łaciate 2% – 200g
- 2 łyżki stołowe miodu pszczelego – 35g
Inne: blender (najtańszy blender na allegro kosztuje już od 30zł, warto się w niego zaopatrzyć, przydaje się bardzo często do robienia szejków)
Czas przygotowania – 5min
Orientacyjna cena jednej porcji: 4,10zł
- porcja 200g mleka: 0,50zł
- twaróg Łowicki: 3zł
- płatki owsiane 100g: 0,60zł
Sposób przygotowania
- Do wysokiego naczynia (typu dzbanek na sok) wrzucić kostkę twarogu.
- Do twarogu dodać 100g płatków owsianych.
- Wlać 200g mleka 2%.
- Dodać około 2 łyżki stołowe miody pszczelego.
- Całość zblendować i w razie potrzeby dodać wody niegazowanej celem zmniejszenia gęstości szejku.
Pamiętaj! Budujmase.pl to nie strona, na której znajdziesz wyrafinowane przepisy kulinarne – jeśli liczy się dla Ciebie nieprzeciętny smak i kunszt kulinarny to odsyłamy na stronę Master Chef’a! Dla nas – kulturystów liczą się jedynie wartości odżywcze danego posiłku – walory smakowe to sprawa drugorzędna.
Podobne artykuły:
- Koktail mleczny z rodzynkami + WPC / B60g W83g T11g
- Szejk bananowo nabiałowy na słodko / B49g W91g T12g
- Szejk tuńczyk-mleko-masło orzechowe / B50g W83g T21g
- Ciasto proteinowe z płatków owsianych / B58g W79g T14g
- Waniliowa owsianka
Zeby zblendowac 200g sera i 100 gram płatków potrzeba minimum z 400 ml mleka. Chociaz i to bedzie za mało. Chyba ze chcemy masę w ktora tniemy nożem:-) Ja preferuję szejki z mniejszą iloscia płatków.