Zobacz przepis na przygotowanie orientalnego kurczaka w potrawce curyy z dynią i dodatkiem marchewki.
Makroskładniki
- Kalorie: 922kcal
- Węglowodany: 49g
- Białko: 53g
- Tłuszcze: 63g
Składniki (na 2 porcje)
- 2 połówki piersi kurczaka
- 250g dyni pokrojonej w kostkę na ok 1cm
- 2 pomidory
- świeża papryczka chili albo 1/2 łyżeczki pasty z chilli
- 400ml mleka kokosowego w puszce
- 250ml sosu pomidorowego passaty
- 2 łyżki oleju rzepakowego albo masła klarowanego
- natka pietruszki albo kolendra
Marynata do kurczaka
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka ostrej papryki (do smaku)
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka drobno startego imbiru
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 – 1 łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry (niekoniecznie)
Sposób przygotowania
- Do piersi z kurczaka dodaj pozostałe składniki marynaty i wymieszaj dokładnie. Przykryj folią i odstawi na min 1 godzinę na blat albo na noc do lodówki. Przed smażeniem mięso wyjmij i pozwól ocieplić się w temperaturze pokojowej.
- Przygotuj dynię. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Papryczkę chili drobno posiekaj.
- W szerokim garnku z grubym dnem albo np w woku rozgrzej 1 łyżkę tłuszczu, włóż kurczaka i smaż mieszając aż będą przyrumienione. Pod koniec dodaj papryczkę chili albo pastę z chilli.
- Wszystko przełóż na talerz.
- W czasie, gdy będziesz przygotowywać curry upiecz jabłka pokrojone w ósemki. Posyp cynamonem.
- Do tego samego garnka lub patelni wlej drugą łyżkę tłuszczu, dodaj dynię, posól i dokładnie obsmaż z każdej strony.
- Otwórz puszkę mleka kokosowego, zbierz z wierzchu (około 3/4 całej puszki) gęstej śmietanki kokosowej i przełóż ją do miseczki.
- Pozostałą wodę kokosową dolewaj stopniowo po około 2-3 łyżki do dyni i w ten sposób gotuj ją przez około 5 minut.
- Następnie dodaj passatę pomidorową i gotuj przez 3 minuty.
- Do dyni dodaj śmietankę kokosową, posól i gotuj przez około 10 minut, lub do czasu aż dynia będzie prawie cała miękka.
- Dodaj kurczaka i wszystko gotuj przez 5 minut. Na koniec dołóż świeże pomidory i jeszcze raz zagotuj przez około 2 minuty. Podaj na talerzu z jabłkami, posypane posiekaną natką lub kolendrą.
Budujmase plany dietetyczne zawierają jeszcze więcej przepisów. Sprawdź!
Podobne artykuły:
- Gulasz wołowy z czerwoną soczewicą
- Jak zrobić filety z kurczaka? 8 przepisów na filety drobiowe
- Wołowina z porami, cebulą i marchewką
- Burgery teksańskie z sosem z pieczonej papryki i pomidorów
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym na korzennym pure z ciecierzycy
Jezeli ktos nie umie gotowac niech nie wystawia przepisow bo proporcje sa zle… sam musialem doprawiac bo z przepisu jest mdle a jak bym dodal cala puszke mleka kokosowego to nie mial bym curry tylko sos kokosowy