Przepis na kurczaka w miodzie podanego na szafranowym ryżu.
Makroskładniki
- Kalorie: 655kcal
- Węglowodany: 106g
- Białko: 55g
- Tłuszcze: 3g
Składniki (na 4 porcje)
- 800g piersi z kurczaka
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2-3 łyżki miodu
- 400g ryżu Basamti
- 200ml ciepłej wody
- sól ok. 1/2 łyżki
- pieprz
- szafran
Sposób przygotowania
- Miód rozpuszczamy w ciepłej wodzie mieszając go do rozpuszczenia. Kawałki kurczaka przepłukujemy wodą, następnie układamy mięso w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy je mieszanką przypraw, a następnie dokładnie wmasowujemy przyprawy, którymi go posypaliśmy.
- Gdy mięso jest już całe w papryce, pieprzu i soli do brytfanny wlewamy wodę z miodem.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim mięso ok. 45 minut.
- Podczas pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę, tak, aby skórka mogła się zarumienić także od spodu, a jednocześnie ta już lekko spieczona ponownie nasiąknąć miodem.
- Po wyjęciu kurczaka z piekarnika próbujemy sosu- jeśli jest zbyt słodki możemy go dosolić lub np. dodać odrobinę chili.
- Podajemy z ryżem Basmati, częściowo zabarwionym szafranem.
Budujmase plany dietetyczne oferują więcej pysznych przepisów.
Podobne artykuły:
- Soczysta pierś z kurczaka
- Kąski z kurczaka w biało-czarnym sezamie, z zielonym ryżem
- Kurczak w miodzie z kaszą jaglaną, zielonym groszkiem
- Pieczony udziec z indyka z żółtym ryżem
- Polędwica wieprzowa podana z ryżem i szpinakiem