Sprawdź jak przygotować kurczaka w miodzie z kaszą jaglaną i zielonym groszkiem.
Makroskładniki
- Kalorie: 814 kcal
- Węglowodany: 89g
- Białko: 55g
- Tłuszcze: 25g
Składniki (na 2 porcje)
- 2 x podwójny filet z kurczaka
Marynata
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki ketchupu
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz
Dodatki do kurczaka
- kasza jaglana 400g
- groszek zielony 400g
- sól, pieprz
- mix suszonych naturalnych warzyw
Sposób przygotowania
- Przygotuj marynatę: w misce rozmieszaj ketchup z miodem, olejem, sokiem z cytryny, wyciśniętymi ząbkami czosnku, sosem sojowym, solą oraz pieprzem.
- Następnie marynatę przelej do rondelka i podgrzewaj ok. 4 minuty na wolnym ogniu.
- Kurczaka umyj i oczyść z błon. Następnie włóż do gorącej marynaty i trzymaj w niej około 2 godz.
- W naczyniu do zapiekania ułóż filety, zalej pozostałą marynatą i piecz ok. 30 min w temperaturze 180°.
- Przed podaniem filety pokrój w kostkę.
- Podawaj z kaszą jaglaną ugotowaną z suszonymi warzywami i groszkiem zielonym.
Więcej przepisów na pyszne dania nie tylko z kurczakiem oferują plany dietetyczne Budujmase
Podobne artykuły:
- Pierś z indyka w sosie malinowym z kokosowym szpinakiem
- Kąski z kurczaka w biało-czarnym sezamie, z zielonym ryżem
- Keks z kurczaka z sosem z pieczonej papryki i kaszą gryczaną
- Kurczak w miodzie z szafranowym ryżem
- Udko z kurczaka z puree z groszkiem i gotowanymi buraczkami