Zobacz przepis na keks z kurczaka polany sosem z pieczonej papryki, podany na kaszy gryczanej.
Spis treści zwiń
Makroskładniki
- Kalorie: 645kcal
- Węglowodany: 80g
- Białko: 58g
- Tłuszcze: 9g
Składniki (na 6 porcji)
Keks
- 3 duże ćwiartki z kurczaka
- 250g pieczarek
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/3 selera
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka
- pieprz, sól
- tymianek
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła
- bułka tarta do formy
- Forma 30 X 10
Sos:
- 1 kg czerwonej papryki
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- Kasza gryczana 400g
Sposób przygotowania
Keks
- Ćwiartki umyć i oddzielić od kości, skórek nie wyrzucać.
- Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i razem z mięsem i skórkami przepuścić przez maszynkę.
- Pieczarki umyć i pokroić w kostkę.
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać pieczarki i szczyptę tymianku i smażyć do odparowania płynu.
- Wszystko włożyć do dużej miski, dodać żółtka, przyprawę do kurczaka, bułkę tartą, pieprz i sól do smaku i wymieszać.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do mięsa i wymieszać.
- Formę natłuścić i wysypać tartą bułką, wyłożyć mięso i po wierzchu posypać bułką.
- Piec w 180 stopniach 50 minut.
Sos z pieczonej papryki
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Paprykę umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, a następnie ułożyć w żaroodpornym naczyniu skórką do dołu i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 30-40 min (może być z termoobiegiem) lub do momentu, aż papryka będzie miękka.
- Wyjąć i odstawić do przestygnięcia.
- Dodać ocet balsamiczny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku i zmiksować.
- Keks pokroić w plastry. Polać sosem. Podawać z kaszą gryczaną i ulubionymi warzywami.
Plany treningowe i dietetyczne Budujmase to miejsce, gdzie poznaj fit sposoby na przygotowywanie posiłków połączone z fachowymi radami trenerów układających zestawy ćwiczeń dobranych do Ciebie.
Podobne artykuły:
- Grillowany stek z polędwicy wołowej z warzywami i sosem z pieczonej papryki i pomidorów
- Pierś z kaczki z sosem z wiśni z plackami z kaszy gryczanej i warzywami
- Burgery teksańskie z sosem z pieczonej papryki i pomidorów
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym na korzennym pure z ciecierzycy
- Wołowina z rodzynkami i daktylami na aromatycznej fasoli czerwonej z cieciorką