Gulasz wołowy z czerwoną soczewicą to świetna propozycja dla wszystkich, którzy lubią łączyć klasykę z nowoczesnym podejściem do kuchni.
Makroskładniki
- Kalorie: 1281kcal
- Węglowodany: 135g
- Białko: 82g
- Tłuszcze: 44g
Składniki (na 2 porcje)
- 0,5kg mięsa wołowego
- cebula
- szklanka czerwonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- szklanka pomidorów z puszki
- płaska łyżeczka curry
- płaska łyżeczka imbiru
- płaska łyżeczka cynamonu
- sól, pieprz
- oliwa
- kasza pęczak po 100g na porcję
Sposób przygotowania
- Mięso pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. W garnku z grubym dnem rozgrzej niewielką ilość oliwy.
- Następnie dodaj mięso i cebulę. Podsmaż przez chwilę, po czym zmniejsz ogień, dodaj ok. 4 szklanki wody i duś ok. 1,5 godziny.
- W tym czasie ugotuj na sypko kaszę pęczak.
- Gdy mięso będzie już miękkie (czyli mniej więcej po 1,5h) do garnka dodaj czerwoną soczewicę, pomidory z puszki, czosnek, pokrojony w drobną kostkę oraz przyprawy.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw jeszcze na ok, 20 minut na wolnym ogniu (do czasu aż soczewica zrobi się miękka).
- Na koniec przypraw solą i pieprzem.
- Podawaj z kaszą pęczak.
Plany dietetyczne Budujmase zawierają znacznie więcej ciekawych przepisów.
Podobne artykuły:
- Burgery teksańskie z sosem z pieczonej papryki i pomidorów
- Gulasz z udźca indyka z czerwoną papryką
- Grillowany stek z polędwicy wołowej z warzywami i sosem z pieczonej papryki i pomidorów
- Kurczak w potrawce curry z dynią i marchewką
- Wołowina z porami, cebulą i marchewką