Czy znasz kogoś, kto spróbowałby masła orzechowego i nie uzależnił się od niego? To właściwie niemożliwe, ponieważ ta aromatyczna pasta ma pyszny smak, który z łatwością poprawia nastrój i zaspokaja głód. Do tego jest zawsze gotowa do zjedzenia! Jeśli jednak znudziły Ci się już naleśniki z masłem orzechowym, oznacza to, że nadszedł czas na pyszne muffinki wypełnione orzechową masą. Jeśli chcesz dodać do swojego menu coś, co zaspokoi chęć na słodycze, a przy okazji uzupełni dietę o niezbędne składniki odżywcze bez dodawania zbędnych kalorii, sprawdź poniższe przepisy.
Fit babeczki z masłem orzechowym — najlepsze przepisy
To, co jest wspaniałe w przepisach na muffinki z masłem orzechowym, to mnogość możliwości. Podstawowy przepis na babeczki zawiera minimalną ilość składników, jest niedrogi, szybki, łatwy, zawiera bogate w składniki odżywcze masło orzechowe i jest idealny na każdą porę roku.
Jeśli lubisz pastę z orzechów, jesteś fanem słodkości lub po prostu masła orzechowego pod każdą postacią, muffinki z masłem orzechowym przypadną Ci do gustu. Ich niebywałą zaletą (oprócz smaku i wartości odżywczych) jest łatwość wykonania i krótki czas przygotowania.
Przepisy możesz modyfikować, używając masła orzechowego w różnych wersjach smakowych. Jeśli wgryzając się w babeczkę, lubisz poczuć kawałki orzeszków, wybierz chrupiącą wersję crunchy. Do masy możesz dodać też ulubione składniki: żurawinę, kawałki czekolady, a nawet wypełnić muffinki pozbawioną kalorii frużeliną. Daj się ponieść orzechowemu szaleństwu w kuchni!
Czytaj więcej: Masło orzechowe w diecie
Wysokobiałkowe babeczki czekoladowe z masłem orzechowym
Składniki:
- 1 batat (słodki ziemniak), 1 średni dojrzały banan (purée), 1 duże jajko
- 2 łyżki masła orzechowego z białkiem serwatkowym
- 2 łyżki mąki kokosowej, ½ łyżki gorzkiego kakao w proszku
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki mielonego lnu
- 2 łyżki posiekanych niesolonych orzeszków ziemnych
- olej do smażenia w sprayu
Sposób przygotowania:
- Obierz i posiekaj słodki ziemniak. Duś go w małym garnku w wodzie do miękkości (ok.20 min).
- Odcedź ugotowany batat i zblenduj go. Do tego przepisu potrzebujesz 2 łyżki purée ze słodkich ziemniaków.
- Batat, purée bananowe, mąkę kokosową, masło orzechowe, kakao, proszek do pieczenia i mielony len zblenduj na gładkie ciasto.
- Napełnij ciastem każdą z foremek do muffinek, wierzch posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25min na ⅓ wysokości od góry piekarnika. Po zakończeniu pieczenia wykałaczka włożona do muffinki powinna być czysta.
Muffinki owsiano-bananowe z masłem orzechowym
Składniki:
- 2 średnie dojrzałe banany, ¾ szklanki mleka migdałowego
- ⅓ szklanka gładkiego masła orzechowego
- 2 łyżeczki octu jabłkowego, 2 kubki zwykłych płatków owsianych
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, ¼ łyżeczki soli
- ½ szklanki posiekanych orzechów pekan lub orzechów włoskich
Do podania: ⅓ szklanki masła orzechowego
Sposób przygotowania:
- Przy pomocy blendera zmiksuj banany, mleko migdałowe, masło orzechowe, ocet jabłkowy, ekstrakt waniliowy, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Dodaj też cukier kokosowy, jeśli zależy Ci na słodkim smaku. Blenduj do momentu, aż ciasto będzie gładkie i lekko wodniste.
- Wsyp posiekane orzechy i wymieszaj.
- Odstaw ciasto na bok na 10min w temperaturze pokojowej aż lekko zgęstnieje.
- Piecz 25min w temperaturze 180°C. Napełnij każdą foremkę na muffinki do ⅔ wysokości.
- Piecz na środkowym ruszcie piekarnika przez ok. 25min lub do momentu, gdy babeczki będą złocistobrązowe, a wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta.
Waniliowe babeczki z masłem orzechowym i frużeliną
Składniki:
- 1½ szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki drobnej soli morskiej
- ¾ szklanki erytrytolu lub innego zamiennika cukru
- ⅔ szklanki masła orzechowego
- ½ szklanki mleka, 2 duże jajka
- ¼ szklanki oleju kokosowego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ szklanki frużeliny truskawkowej
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj suche składniki — mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj cukier, masło orzechowe, mleko, jajka, olej i wanilię i ubij na średnich obrotach, aż się połączą.
- Przygotowane foremki na babeczki napełnij do połowy ciastem. Używając tylnej części łyżeczki, zrób małe zagłębienie na środku każdej babeczki i nałóż 1 łyżeczkę frużeliny do każdego dołka. Pozostałe ciasto podziel między foremki do muffinek, wypełniając je do około 3/4 objętości.
- Piecz 15-20min w temperaturze 180°C. Wyjmij z piekarnika i ostudź całkowicie.
Marmurkowe muffinki z masłem orzechowym i jogurtem greckim
Składniki:
- 2 szklanki mąki do ciasta
- ½ szklanki kremowego masła orzechowego
- 1 szklanka jogurtu greckiego, 2 duże jajka o temperaturze pokojowej
- ½ szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
- ¾ szklanka cukru kokosowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej, ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, ½ tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, sodę oczyszczoną proszek do pieczenia oraz sól.
- W osobnej misce wymieszaj jajka, ekstrakt waniliowy, mus jabłkowy, masło orzechowe i jogurt grecki.
- Wlej mieszankę mokrych składników do dużej miski z suchymi składnikami i mieszaj, aż się połączą. Podziel masę na dwie miski.
- Rozpuść czekoladę, następnie wmieszaj ją do ciasta w jednej z misek.
- Napełniaj foremki do muffinek, naprzemiennie po 2 łyżeczki każdego rodzaju ciasta. Za pomocą wykałaczki lub noża do masła delikatnie wymieszaj ciasto, aby uzyskać marmurkowy wzór.
- Wypełnione masłem orzechowym muffinki piecz 25min w temperaturze 180°C lub do momentu, aż włożony do środka ciasta patyczek wyjdzie czysty.
Czytaj również: 5 przepisów na fit śniadanie z masłem orzechowym
Czy masło orzechowe jest zdrowe?
Jest tak wiele powodów, dla których masło orzechowe powinno mieć honorowe miejsce w Twojej szafce kuchennej! Masło orzechowe jest doskonałym źródłem składników odżywczych. Ta gęsta i smaczna pasta zawiera wszystkie trzy makroelementy – tłuszcze, białka i węglowodany.
Masło orzechowe jest bogate w następujące witaminy i składniki odżywcze:
- witamina B3, witamina B5, witamina B6
- witamina E, kwas foliowy
- selen, żelazo, miedź
- magnez, cynk
- potas
- mangan
W dwóch łyżkach masła orzechowego dostarczysz średnio 7g białka, 107mg fosforu (dzienna wymagana dawka to 700mg/dobę) i 57mg magnezu (dzienna wymagana dawka 300-420 mg/dobę). Masło orzechowe korzystnie wpływa na serce, mięśnie, skórę i zdrowie psychiczne. Witamina B obecna w maśle orzechowym wspomaga rozwój mózgu u dzieci. Cynk pomaga zwiększyć odporność, za to fosfor wspiera zdrowe i mocne kości. Masło orzechowe zawiera również resweratrol, silny przeciwutleniacz, który pomaga zapobiegać chorobom przewlekłym.
Pamiętaj jednak, że nadmiar czegokolwiek nie jest dobry i dotyczy to również zdrowego masła orzechowego. Jeśli zjadasz je z umiarem, będzie świetnie służyło Twojemu zdrowiu. Co prawda jego nadmiar nie jest szkodliwy, ale jest to produkt zawierający dużo kalorii i szybko może prowadzić do nadwagi.
Masło orzechowe jest bogate w białko, ważne składniki mineralne oraz witaminy. To właśnie dlatego zyskało wiernych fanów w świecie osób aktywnych fizycznie. Jednak przed zakupem powinieneś przyjrzeć się uważnie etykiecie i wyszczególnionym tam składnikom masła orzechowego. Dodane cukry lub tłuszcze trans znacznie obniżają wartość odżywczą tego smakołyku. Dlatego najlepiej kupuj produkt bez dodatków.
Poznaj również: Najlepsze masło orzechowe
Podobne artykuły:
- 5 przepisów na fit śniadanie z masłem orzechowym
- Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi
- Przepis na pankejki – jak zrobić naleśniki amerykańskie?
- Fit śniadanie na słodko – 5 pomysłów na redukcji
- Ciasto proteinowe z płatków owsianych / B58g W79g T14g