Nie było jeszcze niczego z rybą – zatem dziś najprostszy posiłek na bazie smażonego fileta oraz ryżu.
Makroskładniki
- białko: 59g
- węglowodany: 82g
- tłuszcze: 27g
- kalorie: 811kcal
Składniki
- 1 duży filet z miruny(lub inny) bez skóry (albo 2 małe) – 300g
- 1 woreczek ryżu – 100g
- 2 duże liście sałaty lodowej – 60g
- 2 średnie pomidory – 100g
- olej słonecznikowy (do smażenia)
Przyprawy
- przyprawa do ryb Prymat
- sól
- pieprz
- mąka
- przyprawa Vegeta
Czas przygotowania – 20 min
Orientacyjna cena jednej porcji: 9zł
- filet z miruny: 7zł
- 1 woreczek ryżu: 0,70zł
- 2 pomidory: 1zł
- 2 liście sałaty: 0,30zł
Sposób przygotowania
- Do garnka, w którym będzie się gotował ryż wsypać łyżeczkę Vegety. W tej zalewie ugotować ryż – dzięki temu nabierze lepszego smaku i ciekawego, żółtego koloru.
- Filety z ryby umyć i osuszyć. Posolić oraz posypać przyprawą do ryb wedle uznania. W następnej kolejności filety oprószyć mąką i usmażyć na oleju słonecznikowym – do momentu aż nabierze lekko żółtawego koloru(z obu stron).
- Sałatę lodową umyć i porozrywać na strzępki.
- Pomidory pokroić, dodać soli i pieprzy wedle uznania.
- Przygotowane produkty ułożyć na talerzu. Ryż wysypać na strzępki sałaty.
Pamiętaj! Budujmase.pl to nie strona, na której znajdziesz wyrafinowane przepisy kulinarne – jeśli liczy się dla Ciebie nieprzeciętny smak i kunszt kulinarny to odsyłamy na stronę Master Chef’a! Dla nas – kulturystów liczą się jedynie wartości odżywcze danego posiłku – walory smakowe to sprawa drugorzędna.
Podobne artykuły:
- Indyk o smaku curry + kasza gryczana i szpinak / B63g W64g T27g
- Kurczak z groszkiem w sosie koperkowym + ryż / B68g W90g T30g
- Pierś z kurczaka po myśliwsku + ryż / B61 W87 T19
- Pasta na bazie tuńczyka z pieczywem / B52g W87g T25g
- Pierś z kurczaka serem i ogórkiem + ryż / B66g W81g T28g