Kurczak wcale nie musi być nudny. Sprawdź jak przygotować go w wersji cytrynowej na puree z selera i pietruszki.
Spis treści zwiń
Makroskładniki
- Kalorie: 726kcal
- Węglowodany: 62g
- Białko: 63g
- Tłuszcze: 22g
Składniki (na 1 porcję)
- filet z kurczaka 180 g
- seler
- 2 ziemniaki
- cytryna
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300g fasolki szparagowej
- natka pietruszki
- sól
- pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania
- Piersi z kurczaka zalewamy sokiem z połowy cytryny, doprawiamy pieprzem i solą i odstawiamy na 15 minut do lodówki.
- Seler i ziemniaki obieramy i kroimy w drobna kostkę. Podsmażamy na maśle do miękkości. Doprawiamy pieprzem i solą.
- Dodajemy szklankę wody i dusimy aż się zaczną rozpadać.
- W tym czasie na oliwie z oliwek smażymy na rumiany kolor piersi z kurczaka.
- Pod koniec smażenia wyciskamy na patelnię sok z połowy cytryny. Rozgotowany seler miksujemy na gładką masę.
- Jeśli całość jest zbyt rzadka odparowujemy na małym ogniu intensywnie mieszając.
- Puree przed podaniem doprawiamy pieprzem i solą.
- Na tłuszcz ze smażenia kurczaka wrzucamy fasolkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy około 3 minut.
- Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
- Posypujemy orzechami włoskimi.
Plany treningowe i dietetyczne Budujmase to miejsce, w którym trenerzy personalni i dietetycy dobiorą odpowiednie ćwiczenia i posiłki do Ciebie. Jak widzisz nawet kurczaka można przygotować nieco inaczej niż zwykle.
Podobne artykuły:
- Udko z kurczaka z puree z groszkiem i gotowanymi buraczkami
- Przepis na drobiowe roladki z ryżem i pieczonym burakiem
- Kurczak w miodzie z kaszą jaglaną, zielonym groszkiem
- Gulasz z udźca indyka z czerwoną papryką
- Makaron warzywny z kurczakiem po tajsku i chipsami z jarmużu