Clafoutis to kolejne danie z kategorii słodkości, które można przygotować także w wersji zdrowszej, ciesząc się super smakiem bez obaw o swoją sylwetkę.
Makroskładniki
- Kalorie: 528kcal
- Węglowodany: 66g
- Białko: 9g
- Tłuszcze: 25g
Składniki (na 4 porcje)
- 250g wiśni (świeżych lub mrożonych)
- masło do wysmarowania naczynia
- 80g mąki
- 20g cukru
- 100ml półtłustego mleka
- 1 jajko
- 75g niesolonych orzechów nerkowca, drobno posiekanych
- 1 łyżka stołowa cukru pudru
- 2 krążki ananasa
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzać do temp.180 ºC. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem (średnica ok. 20 cm). W razie potrzeby wydrylować wiśnie.
- Ubić mąkę, cukier puder, mleko i jaja na gładką masę.
- Na koniec dodać orzechy nerkowca.
- Masę przełożyć do formy do pieczenia. Na wierzch ułożyć wiśnie i posypać cukrem pudrem.
- Clafoutis piec w piekarniku przez ok. 25 min.
- Podawać na gorąco, polane miodem z kawałkami ananasa.
Plany dietetyczne Budujmase zawierają jeszcze więcej ciekawych przepisów.
Podobne artykuły:
- Fit przepis na omlet czekoladowy z frużeliną wiśniową
- Ciasto proteinowe z płatków owsianych / B58g W79g T14g
- Kurczak po hawajsku z frytkami z batatów i kokosowym brokułem
- Wołowina w sosie musztardowym
- Kokosowe ciasto z batatów z sosem malinowym