Ciasta warzywne są bardzo popularne w ostatnich czasach. Zobacz jak przygotować ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów włoskich.
Makroskładniki
- Kalorie: 625kcal
- Węglowodany: 72g
- Białko: 11g
- Tłuszcze: 33g
Składniki (na 8 porcji)
- 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
- 1,5 szklanki mąki gryczanej + ryżowej
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
- pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za ciasto.
- Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały.
- Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste.
- Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz.
- Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26 cm) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia.
- Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem).
- Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem.
Przepisy na ciasta i wiele innych pysznych, zdrowych dań znajdziesz w planach Budujmase.
Podobne artykuły:
- Kokosowe ciasto z batatów z sosem malinowym
- Przepis na fit ciasto bez pieczenia – 5 pomysłów na zdrowy deser
- Fit śniadanie na słodko – 5 pomysłów na redukcji
- Słodkie śniadanie – 10 pomysłów na wykorzystanie syropu zero kalorii
- Ciasto jaglane z malinami