WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Burgery teksańskie z sosem z pieczonej papryki i pomidorów

burgerBurgery nie muszą być wcale takie jak popularne dania z sieci fast food. Zobacz jak przygotować burgery teksańskie z sosem na bazie pieczonej papryki i pomidorów.

Makroskładniki

  • Kalorie: 1116kcal
  • Węglowodany: 41g
  • Białko: 51g
  • Tłuszcze: 83g

Składniki (na 4 porcje)

  • 1kg mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1/2 puszki odcedzonej na sitku kukurydzy
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/2 czerwonej i 1/2 zielonej papryki pokrojonej w drobną kosteczkę
  • 1 pęczek dymki − cebulka wraz ze szczypiorkiem, drobno pokrojone
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki chili, sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • bułka tarta  (nie mniej niż 4 łyżki)

Sos

  • 2 czerwone papryki
  • 3 pomidory
  • 1 mała cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 gałązki bazylii
  • 3 gałązki oregano
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • olej

Sposób przygotowania

Przepis na sos

  1. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub przygotuj naczynie żaroodporne. Nastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem.
  2. Pomidory natnij krzyżykiem, paprykę przepołów, wyjmij gniazdo nasienne, cebulę obierz i przekrój na ćwiartki.
  3. Na blaszkę połóż pomidory nacięciem do góry, paprykę skórką do góry, cebulę i czosnek w łupinkach. Skrop wszystko olejem i piecz przez 25-30 minut.
  4. Wyjmij warzywa i ostudź.
  5. Zdejmij skórkę z pomidorów i papryki. Czosnek wyjmij z łupinki.
  6. Przełóż warzywa do miski, dodaj zioła i zblenduj wszystko. Przełóż do garnka i podgrzej. Jeśli chcesz zaostrzyć smak łagodnego sosu, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Możesz także doprawić solą i ostrą papryką.

Przepis na burgery

  1. Do miski wrzuć 1 kg mięsa. Dodaj do niego 1/2 puszki odcedzonej na sitku kukurydzy, 1 łyżeczkę brązowego cukru, 1/2 czerwonej i 1/2 zielonej papryki pokrojonej w drobną kosteczkę, 1 pęczek dymki drobno pokrojony, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki chili, sól, pieprz i bułkę tartą – nie mniej niż 4 łyżki.
  2. Formuj z masy niezbyt grube kotlety.
  3. Burgery piecz z dodatkiem oliwy na patelni grillowej lub na rozgrzanym grillu około 3-5 minut z każdej strony.
  4. Polej sosem.

Więcej przepisów na burgery i nie tylko znajdziesz w planach dietetycznych Budujmase.

Burgery teksańskie z sosem z pieczonej papryki i pomidorów

Podobne artykuły:

BudujMase.pl

Kulturystyka to nasza pasja! Jaki trening przynosi najlepsze efekty i jaka dieta pomoże Ci osiągnąć upragniony cel? U nas znajdziesz wszystkie informacje niezależnie od tego czy Twoim założeniem jest budowa masy mięśniowej, idealna rzeźba, czy redukcja tkanki tłuszczowej.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *