Burgery nie muszą być wcale takie jak popularne dania z sieci fast food. Zobacz jak przygotować burgery teksańskie z sosem na bazie pieczonej papryki i pomidorów.
Makroskładniki
- Kalorie: 1116kcal
- Węglowodany: 41g
- Białko: 51g
- Tłuszcze: 83g
Składniki (na 4 porcje)
- 1kg mięsa wołowo-wieprzowego
- 1/2 puszki odcedzonej na sitku kukurydzy
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1/2 czerwonej i 1/2 zielonej papryki pokrojonej w drobną kosteczkę
- 1 pęczek dymki − cebulka wraz ze szczypiorkiem, drobno pokrojone
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki chili, sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- bułka tarta (nie mniej niż 4 łyżki)
Sos
- 2 czerwone papryki
- 3 pomidory
- 1 mała cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 gałązki bazylii
- 3 gałązki oregano
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- olej
Sposób przygotowania
Przepis na sos
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub przygotuj naczynie żaroodporne. Nastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem.
- Pomidory natnij krzyżykiem, paprykę przepołów, wyjmij gniazdo nasienne, cebulę obierz i przekrój na ćwiartki.
- Na blaszkę połóż pomidory nacięciem do góry, paprykę skórką do góry, cebulę i czosnek w łupinkach. Skrop wszystko olejem i piecz przez 25-30 minut.
- Wyjmij warzywa i ostudź.
- Zdejmij skórkę z pomidorów i papryki. Czosnek wyjmij z łupinki.
- Przełóż warzywa do miski, dodaj zioła i zblenduj wszystko. Przełóż do garnka i podgrzej. Jeśli chcesz zaostrzyć smak łagodnego sosu, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Możesz także doprawić solą i ostrą papryką.
Przepis na burgery
- Do miski wrzuć 1 kg mięsa. Dodaj do niego 1/2 puszki odcedzonej na sitku kukurydzy, 1 łyżeczkę brązowego cukru, 1/2 czerwonej i 1/2 zielonej papryki pokrojonej w drobną kosteczkę, 1 pęczek dymki drobno pokrojony, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki chili, sól, pieprz i bułkę tartą – nie mniej niż 4 łyżki.
- Formuj z masy niezbyt grube kotlety.
- Burgery piecz z dodatkiem oliwy na patelni grillowej lub na rozgrzanym grillu około 3-5 minut z każdej strony.
- Polej sosem.
Więcej przepisów na burgery i nie tylko znajdziesz w planach dietetycznych Budujmase.
Podobne artykuły:
- Grillowany stek z polędwicy wołowej z warzywami i sosem z pieczonej papryki i pomidorów
- Kurczak w potrawce curry z dynią i marchewką
- Jak zrobić filety z kurczaka? 8 przepisów na filety drobiowe
- Przepis na wiosenną fit sałatkę
- Gulasz z udźca indyka z czerwoną papryką