Jajko jest niewątpliwie jednym z najlepiej dostępnych źródeł białka, co oznacza, że organizm ludzki bardzo łatwo je przyswaja. Białka jaja kurzego to bogactwo protein przy jednoczesnej niskiej wartości kalorycznej – praktycznie nie zawiera tłuszczu. Jest białkiem pełnowartościowym, co oznacza, że zawiera wszystkie 9 niezbędnych aminokwasów i to we właściwych proporcjach.
Te wszystkie zalety powodują, że białko kurze jest bardzo popularnym składnikiem potraw w diecie na masę. Co jednak robić z żółtkami – przechowywać w plastikowych pojemnikach do użycia w bliżej nieokreślonej przyszłości ryzykując ich zepsuciem, czy wyrzucać? Problem ten rozwiązuje płynne białko jaj – wygodny i ekonomiczny sposób na wprowadzenie białka kurzego do diety na masę. Jeśli interesuje Cię, jak możesz zastosować płynne białko jaj, przepisy zaprezentowane w tym artykule dadzą Ci kilka ciekawych pomysłów.
Jak wykorzystać płynne białko jaj w kuchni?
Pochodzące ze świeżych jaj kurzych płynne białko jaj jest doskonałym źródłem naturalnego białka, bogatego w aminokwasy. W porównaniu z innymi rodzajami białka posiada bardzo wysoką wartość biologiczną i jest w pełni trawione przez organizm człowieka.
Płynne białko jaja powstaje z białek jaj kurzych poprzez rozbicie i oddzielenie białka i żółtka. Ten produkt o wysokiej jakości i małej zawartości tłuszczu jest popularny wśród osób, które zwiększają spożycie białka na masie lub ograniczają spożycie kalorii. Sprawdzi się wszędzie tam, gdzie sposób przyrządzania potrawy wymaga obecności jajek. Możesz na przykład wymieszać płynne białka jaj, by zrobić wysokobiałkowy omlet.
- Trec Liquid Egg Whites – płynne białko jaj to gotowe do użycia rozwiązanie dla wysokobiałkowych śniadań, dań obiadowych, deserów, wypieków innych przetworów.
- Możesz użyć płynnego białka jaj do prawie każdego przepisu – przygotowania jajecznicy, jajek sadzonych, kanapek, ryżu jajecznego
- Jest podstawowym składnikiem do przygotowania kremów, sufletu, bezów, naleśników itp.
- Idealny wybór dla osób z hipercholesterolemią, które muszą unikać żółtek jaj
- Oszczędza czas i zapewnia wygodę, dając gwarancję dostarczenia wysokiej jakości białka w wygodnej formie.
Korzystając z płynnych białek jaj, warto wiedzieć, że białko jaja kurzego w rozmiarze L waży ok. 35g-40g. Zwykle szklanka 250ml mieści ok. 7 białek (w zależności od wielkości jajek). Na tej podstawie można obliczyć, ile białka płynnego potrzebujesz do danego przepisu.
Zobacz także: Egg fast – czy dieta jajeczna jest bezpieczna?
Oto 5 przykładowych przepisów z użyciem białek jaj:
Białkowa frittata
Składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę (lub 1 szklanka posiekanych warzyw do wyboru)
- 1 szklanka płynnego białka jaj, 2 zielone cebule drobno posiekane
- ½ łyżeczki włoskiej przyprawy, ¼ łyżeczki soli
- 1 ½ szklanki grubo posiekanego świeżego szpinaku
- 2 łyżki rozdrobnionego sera cheddar feta lub parmezanu
- sos ostry opcjonalnie, pokrojone świeże awokado opcjonalnie do podania
Sposób przygotowania:
- Umieść ruszt w górnej jednej trzeciej części piekarnika i rozgrzej piekarnik.
- Na patelnię dodaj masło, podsmaż czerwoną paprykę do miękkości.
- Ubij płynne białka w misce (powinny być lekko pieniste).
- Na patelnię dodaj przyprawę włoską, sól i zieloną cebulkę, podsmaż, stopniowo dodawaj szpinak.
- Powoli wlej białka na patelnię i smaż, aż brzegi zaczną się ścinać.
- Gumową szpatułką delikatnie unieś brzegi i przechyl patelnię tak, aby całe białko mogło się ściąć. Posyp serem, a następnie przenieś patelnię do piekarnika.
- Piecz przez 2 do 3 minut, aż białko się zetnie zupełnie. Wyciągnij z piekarnika, pokrój w ósemki i podawaj na gorąco, z ostrym sosem i awokado według uznania.
Porcja (1/2): 176kcal, białko: 17g, węglowodany: 7g, tłuszcz: 9g.
Naleśniki proteinowe
Składniki:
- ½ szklanki surowych płatków owsianych
- 130 g płynnych białek jaj (lub białka 3 jaj)
- 1 miarka białka waniliowego w proszku
- 30g jagód lub borówek
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka stewii lub erytrytolu
- ¼ szklanki wody
- spray do gotowania, frużelina bez cukru (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Zblenduj wszystkie składniki oprócz sprayu do smażenia i syropu.
- Rozgrzej patelnię i pokryj ją odrobiną sprayu do gotowania.
- Wlej ciasto naleśnikowe, aż przykryje patelnię cienką warstwą (przechylaj patelnię, aby ciasto równomiernie ją przykryło).
- Smaż każdy naleśnik przez około 1 minutę z każdej strony i odstaw.
- Skrop odrobiną syropu bez cukru i podawaj ze świeżymi jagodami i ulubionymi dodatkami.
1 porcja (2 naleśniki): 182kcal, białko: 22g, węglowodany: 16g, tłuszcz: 2g.
Więcej przepisów na masę oraz indywidualną rozpiskę dietetyczną znajdziesz w planach BudujMase.pl
Białkowy mus tiramisu
Składniki:
- 200ml płynnych białek jaj
- 1 miarka serwatki waniliowej
- 52g mascarpone
- ½ łyżeczki kakao
Sposób przygotowania:
- Ubij białka jajka na sztywną pianę.
- Rozmieszaj serwatkę z odrobiną wody i 52g mascarpone.
- Dodaj delikatnie do ubitych białek jaj.
- Posyp deser kakao.
- Opcjonalnie: można wykorzystać także banana, czy pokruszone ciastka owsiane.
1 porcja: 423kcal, białko: 38g, węglowodany: 5.2g, tłuszcz: 24,9 g.
Bezy białkowe z bitą śmietaną
Składniki:
- 200ml płynnych białek
- szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ksylitol
- 500 ml śmietany (36%) lub miękkiego tofu
Sposób przygotowania:
- Białka jaj ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Możesz dodać łyżeczką soku z cytryny, który utrwali pianę.
- Dodaj słodzik, proszek do pieczenia.
- Wykładaj ciasto bezowe na papier do pieczenia, formując małe beziki przy użyciu łyżki.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150℃ i piecz 1,5 godz.
- Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno.
- Na bezach ułóż śmietanę i kilka owoców.
1 porcja (4 bezy): 270kcal, białko: 55g, węglowodany: 3,5g, tłuszcz: 22,5g.
Szybkie kokosanki białkowe z płynnym białkiem jaj
Składniki:
- ½ szklanki białek
- 3 szklanki drobnych wiórków kokosowych (300 g)
- 2 łyżki bułki tartej
- nieco ponad pół szklanki ksylitolu lub erytrytolu (150 g)
- kilka kropel olejku waniliowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Schłodzone płynne białka jaj ubij na sztywno ze szczyptą soli.
- Miksując białka na niskich obrotach, dodawaj cukier i ubijaj kolejne 4 minuty.
- Dodaj 2 łyżki bułki tartej, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Formuj łyżką ciasteczka, piecz na blasze ok. 12 minut w temperaturze 180℃.
Porcja (100g): 459kcal, białko: 3.5g, tłuszcz: 24g, węglowodany: 54g.
Płynne białko jaj – zastosowanie w posiłkach na masę
Jeśli próbujesz zwiększyć masę mięśniową, prawdopodobnie planujesz dodanie większej ilości jajek do swojej diety. Wykorzystanie białek to dobry sposób na zwiększenie ilości białka w diecie, ponieważ białko pomaga budować mięśnie, a po treningu pomaga również w regeneracji mięśni.
Zobacz również: Co jeść na masę mięśniową?
Posiłki o wysokiej zawartości białka pomagają również wywołać uczucie sytości, jeśli czujesz się pełny po posiłku, znacznie mniej prawdopodobne jest, że za wcześnie zbliżysz się do czegokolwiek smażonego i tuczącego. W ten sposób możesz również kontrolować swoją wagę.
Białko jaja składa się w 90% z wody i w 10% z czystego białka, takiego jak albumina, mukoproteiny i globuliny. Jego podstawową rolą jest ochrona żółtka. Oprócz tego, że są niezwykle bogate w białko, białka jaj są również bogate w potas, niacynę, ryboflawinę, magnez.
Tekst został oryginalnie opublikowany dn. 04.05.2022 r. i zaktualizowany dn. 27.03.2024 r. zgodnie z aktualną wiedzą.
Podobne artykuły:
- Fit śniadanie na słodko – 5 pomysłów na redukcji
- 5 przepisów na fit śniadanie z masłem orzechowym
- Dynia hokkaido – 4 przepisy na dania z dyni
- Płynne białko jaj – 4 przepisy na odchudzanie
- Keto dieta – przepisy na śniadanie, obiad i kolację