Maj kojarzy się wielu z początkiem sezonu grillowego. A skoro mowa o grillu nasuwa się myśl o karkówce. Jeśli odpowiednio połączysz składniki, marynata nada mięsu lekkości i niepowtarzalnego smaku. Poznaj nasze pomysły na karkówkę z grilla w wersji słodkiej i pikantnej. Podpowiadamy też co zrobić, by podczas grillowania pozostać w formie.
Czy karkówka jest zdrowa?
Karkówka wielu osobom kojarzy się z ciężkostrawnym, niezdrowym jedzeniem. Tymczasem okazuje się, że mięso wieprzowe może stanowić cenny składnik diety. Oczywiście jak w przypadku każdego produktu ważny jest umiar.
Wieprzowina to dobre źródło pełnowartościowych protein, cenionych głównie przez osoby aktywne fizycznie. Ten rodzaj mięsa nie zawsze musi być tłusty. Dużo zależy od tego, jaki element tuszy wybierzesz. Karkówka zawiera średnio 20 – 25% tłuszczu. To dobre źródło witamin z grupy B oraz żelaza.
Karkówka z grilla – jak marynować mięso?
Nie wyobrażasz sobie grilla bez karkówki? Chcesz, by mięso było soczyste, kruche i dobrze przyprawione? Pamiętaj o marynacie. Możesz to zrobić na wiele różnych sposobów. Niektóre z nich znajdziesz poniżej.
Wieprzowina to mięso, które powinno dłużej poleżeć w przyprawach – 2 godziny to absolutne minimum, choć warto ją pozostawić karkówkę w marynacie na całą noc. Jeśli możesz sobie na to pozwolić, włóż ją do lodówki nawet na 2-3 dni.
Karkówka z grilla w kurkumie i chili
Składniki:
- 6 plastrów karkówki wieprzowej
- 2 łyżki octu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka kurkumy, 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka sosu słodkie chili
- 1/2 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
- Połącz ocet, oliwę z oliwek, starte ząbki czosnku, kurkumę, musztardę, sos chili i mleko. Marynuj mięso przez noc.
- Następnego dnia grilluj mięso z dwóch stron.
- Pod koniec pieczenia dodaj odrobinę soli.
Pikantna karkówka z grilla
Składniki marynaty:
- 1/2 łyżeczki chilli, tymianku, majeranku, słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki oregano i bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do pieczenia
Mięso:
- 6-8 plastrów karkówki
Sposób przygotowania:
- Połącz składniki na marynatę.
- Umyj i osusz plastry karkówki. Tłucz i dopraw solą oraz pieprzem.
- Połącz kotlety z marynatą. Dokładnie wymieszaj w misce.
- Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny.
- Grilluj mięso 4-5 minut z każdej strony.
- Podaj z sałatką warzywną.
Więcej inspiracji na ciekawe dania na grilla i nie tylko znajdziesz w planie dietetycznym BudujMase.pl
Grillowana karkówka z miodem i musztardą
Składniki:
- 2 łyżki musztardy
- 500 g karkówki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 4 łyżki miodu
- olej sojowy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pokrój karkówkę w plastry i rozbij tłuczkiem.
- Stwórz marynatę – wymieszaj miód ze startym czosnkiem, sosem musztardowym, słodką papryką i pieprzem. Spryskaj olejem sojowym.
- Połącz mięso z marynatą. Odstaw na noc do lodówki.
- Po wyjęciu dodaj sól.
- Grilluj 5 minut z każdej strony.
Karkówka z grilla w sojowej marynacie
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 6 łyżek sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki sosu barbecue
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Połącz oliwę z oliwek z sosem sojowym, sosem barbecue, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Pokrój karkówkę w plastry i rozbij tłuczkiem. Włóż na kilka godzin do marynaty.
- Grilluj z każdej strony, co chwilę przewracając i polewając pozostałym sosem z miski.
Zobacz także: Mięso czerwone w diecie
Karkówka z grilla z czosnkiem i rozmarynem
Składniki:
- 1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu
- 1 łyżeczka drobno posiekanego tymianku
- 1 starty ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 2 plastry karkówki
Marynata:
- 4 kawałki suszonych pomidorów
- 80 ml śmietanki
- 1/2 łyżki słodkiej papryki
- sos cesar
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozbij plastry karkówki za pomocą tłuczka.
- Wymieszaj oliwę z czosnkiem i ziołami.
- Dopraw karkówkę solą, pieprzem i mieszanką oliwy z ziołami.
- Odstaw na kilka godzin do zamarynowania.
- Grilluj karkówkę po 5 minut z każdej strony.
- Zmiksuj suszone pomidory ze śmietanką, pesto, solą, pieprzem i słodką papryką. Gotuj przez chwilę, aż zgęstnieje.
- Polej upieczoną karkówkę sosem.
Zobacz także: Co na grilla? Fit przepisy na dania grilla
Zdrowy grill – wskazówki
Grillowanie zazwyczaj kojarzy się z przyjmowaniem nadmiaru kalorii i zapominaniem o diecie.
Jednak okazuje się, że możesz bez wyrzutów sumienia cieszyć się z takich spotkań z przyjaciółmi. Poniżej podajemy wskazówki, jak grillować i się nie rozchorować.
- Wybierz mięso dobrej jakości – unikaj gotowych, przyprawionych produktów do grillowania. Trudno wtedy ocenić ich świeżość. Gdy samodzielnie przygotowujesz posiłki, masz świadomość, co się w nich znajduje.
- Dbaj o różnorodność – pamiętaj, że grillować można nie tylko mięso. Niech Twoje posiłki będą kolorowe. Zadbaj, by znalazły się w nich duże ilości owoców i warzyw. Poza karkówką przygotuj różne rodzaje sałatek.
- Skróć czas obróbki termicznej – gdy mięso grillowane jest w wysokiej temperaturze, powstają szkodliwe związki kancerogenne. Im dłużej pieczesz produkt, tym więcej takich substancji się tworzy. Jak temu zaradzić? Grilluj krótko. Nie smaż grubych steków. Pokrój karkówkę w cienkie pasterki.
- Nie polewaj paleniska chemicznymi rozpałkami, szczególnie w trakcie grillowania, ponieważ szkodliwe substancje trafią do Twojej karkówki. Nie rozpalaj ognia za pomocą papieru, gazet czy lakierowanych desek.
- Po spotkaniu dokładnie wyczyść grilla. Pozostawiony na nim spalony tłuszcz jest źródłem szkodliwych związków.
- Zamiast karkówki możesz wybrać także inne chudsze rodzaje mięsa, na przykład kurczaka.
- Podczas spotkań z bliskim unikaj słodkich gazowanych napojów. Pij wodę z dodatkiem cytryny lub soki owocowe bez cukru.
- W dniu spotkania nie rezygnuj z aktywności fizycznej, tłumacząc, że i tak nie osiągniesz swojego celu. Trening przyśpieszy Twój metabolizm i sprawi, że organizm lepiej poradzi sobie z trawieniem posiłków z grilla.
Jeśli od czasu do czasu zjesz coś tłustego lub słodkiego nic złego się nie stanie.
Rozsądek i zdrowe podejście do diety nie zakazuje Ci jedzenia ulubionych potraw.
Pamiętaj, że najważniejszy jest umiar. Jeśli czujesz sytość, nie jedz. Słuchaj swojego organizmu i ciesz się spotkaniami z bliskimi.
Tekst został oryginalnie opublikowany 30.04.2021r. i zaktualizowany 24.04.2024r. zgodnie z aktualną wiedzą.
Podobne artykuły:
- Grillowany stek z polędwicy wołowej z warzywami i sosem z pieczonej papryki i pomidorów
- Pierś z indyka w sosie malinowym z kokosowym szpinakiem
- Kurczak w miodzie z kaszą jaglaną, zielonym groszkiem
- Co na grilla? Fit przepisy na dania z grilla
- Burgery teksańskie z sosem z pieczonej papryki i pomidorów