Zwiększenie odporności organizmu to temat, który w ostatnim czasie bardzo mocno zyskał na popularności. Wiele osób poszukuje sposobów i metod, by w jakiś sposób zabezpieczyć się przed wirusami oraz infekcjami. Niestety spora część z nas zapomina o prawdziwym bogactwie substancji antywirusowych, jakie znajdziemy we własnych lodówkach.
Protect Food – jak naturalny antybiotyk wpływa na odporność?
Na odporność naszego organizmu składa się wiele czynników. Jednymi z najbardziej istotnych są regeneracja i wyregulowanie rytmu dobowego oraz odpowiednia ilość snu, aktywność fizyczna – szczególnie ta na świeżym powietrzu i słońcu, a także sposób w jaki się odżywiamy.
Dziś poruszymy temat czy możemy wpływać na zwiększenie odporności w naturalny sposób i jeśli tak to jakie produkty mogą do tego celu nam posłużyć. Naturalny antybiotyk to określenie, które u wielu osób, w tym także związanych z medycyną wywołuje ironiczny uśmiech – czy słusznie?
Oczywiście, że nie. Żywność pełna jest związków stymulujących układ odpornościowy. Produkty wspierające procesy immunologiczne określamy mianem Protect Food, które właśnie odnosi się do naturalnych sposobów wzmocnienia odporności. I wcale nie jest to bajka!
Przeczytaj więcej na temat Protect Food: Czym jest Protect Food na odporność?
Poniżej przedstawiamy listę trzech ogólnodostępnych, bardzo tanich i przede wszystkim naturalnych produktów na wzmocnienie organizmu.
Czosnek i jego właściwości
Właściwości prozdrowotne czosnku znane są już od tysięcy lat. Poza tym, że jest świetnym dodatkiem do wielu potraw i potrafi urozmaicić smak niejednego dania, doskonale wpływa także na zwiększenie odporności.
Czosnek to prawdziwa bomba związków antywirusowych (ponad 100 aktywnych substancji!). Najbardziej wyróżniającą się jest allina. Na skutek rozdrobienia surowego czosnku na mniejsze kawałki poprzez krojenie, zmiażdżenie, czy pogryzienie, allina zmienia się w tzw. allicynę. To właśnie jej szczególnie zawdzięczamy korzystny wpływ na odporność.
Często określany jest jako naturalny antybiotyk ze względu na działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Warto pamiętać, że obróbka termiczna taka jak smażenie, gotowanie czy pieczenie pozbawi nas znacznej większości profitów płynących ze spożycia czosnku.
Warto także zjeść kilka ząbków w tygodniu na kanapce czy choćby pod postacią pysznego sosu czosnkowego z jogurtem naturalnym i odrobiną pieprzu. Pamiętaj, dobrze zbilansowana dieta na odporność wcale nie musi być nudna i niesmaczna!
Jakie są właściwości cebuli?
O właściwościach cebuli i jej soku większość z nas słyszała już w czasach dzieciństwa. Podobnie jak czosnek zawiera mnóstwo związków korzystnie oddziałujących na zwiększenie odporności, dostarcza witamin i minerałów.
Od dawna stosowana jest jako naturalny antybiotyk głównie za sprawą kwercytyny, której przeciwutleniający, antywirusowy, przeciwzapalny i antyoksydacyjny system działania potrafi poprzez wpływ na odporność poradzić sobie z wirusami znacznie lepiej niż wiele leków z apteki.
Niestety największym problemem jest to do jakiej cebuli mamy dostęp. Te które spotykamy na półkach supermarketów w słodkich odmianach niestety zawierają aż o kilkadziesiąt procent mniej substancji aktywnych, niż te z drugiej połowy, a nawet końcówki ubiegłego wieku!
Co ciekawe, im mniejszy rozmiar cebuli wybierzemy, tym większej gęstości związków odżywczych możemy się w niej spodziewać. Tak jak w przypadku czosnku, cebula najwięcej korzyści przyniesie nam pod postacią surową np. jako dodatek do sałatki.
Czy chrzan wykazuje właściwości zdrowotne?
Z całą pewnością chrzan warto włączyć do naszej diety znacznie częściej niż jak to mamy w zwyczaju ”od święta” – a konkretnie raz w roku. W jego korzeniu odnajdziemy wiele składników mających doskonały wpływ na odporność naszego organizmu.
Jednym z nich jest izotiocyjanian allilu, który w momencie ścierania chrzanu powstaje z innego związku w nim zawartego – synigryny.
Posiada właściwości antywirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, antyutleniające i przeciwnowotworowe. Bez wątpienia chrzan możemy również określać jako naturalny antybiotyk, który dzięki swym zdolnościom stymuluje aktywność i produkcję białych krwinek, co zdecydowanie wpłynie na zwiększenie odporności.
Dodatkowo chrzan wykazuje działanie obkurczające i wykrztuśne, co znakomicie sprawdza się w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych.
Czy naturalny antybiotyk zwiększa ochronę antywirusową?
Szereg wyżej wymienionych korzyści obok czosnku, cebuli i chrzanu błyskawicznie odpowiada na to pytanie i rozwiewa wszelkie wątpliwości.
Naturalny antybiotyk z całą pewnością może korzystnie wpływać na odporność, chronić nas przed wirusami i zwalczać je nie tylko równie dobrze jak leki, ale często nawet znacznie skuteczniej. Warto mieć na uwadze ich działanie, i szczególnie w obecnych czasach kiedy to jeszcze mocniej powinniśmy skupić się na zwiększeniu odporności, jak najszybciej uwzględnić te produkty w codziennych jadłospisach.
Skorzystaj z pomocy dietetyka i miej pewność, że Twoja dieta na odporność będzie zawierała wszystkie niezbędne produkty.
Podsumowanie
Mówiąc krótko choć nie do końca komfortowy zapach z ust po spożyciu czosnku czy cebuli może nie być przyjemny, ale błyskawicznie ”odstraszy” wirusy, czy bakterie!
Produktów na odporność jest jeszcze więcej! Sprawdź Protect Food: 7 produktów, które powinna zawierać zdrowa dieta na odporność
Podobne artykuły:
- Cynamon na odporność? Oczywiście!
- 7 wskazówek jak wzmocnić odporność organizmu
- Dieta na odporność – poznaj Protect Foods
- Cynk – 6 właściwości, których do tej pory nie znałeś
- Kurkuma – 4 niezwykłe właściwości zdrowotne