Co to jest czarnuszka? To pytanie można słyszeć coraz częściej, przede wszystkim wśród osób pragnących zdrowo jeść oraz zdrowo żyć. W skrócie można stwierdzić, że czarnuszka jest rośliną posiadającą niewielkie owoce o czarnym kolorze. Jednak jej niewinny wygląd może zwieść wiele osób. Czarnuszka posiada właściwości wspierające walkę z wrzodami żołądka, chorobami skóry, a nawet jest ona w stanie hamować tworzenie się zmian nowotworowych. Zapoznaj się z artykułem, aby dowiedzieć się więcej a temat tej niezwykłej rośliny oraz jej zastosowania.
Czarnuszka siewna – podstawowe informacje
Czarnuszka siewna nosi także miano czarnego kminku, który jest zaliczany do roślin jaskrowatych. Przywędrowała ona do naszego kraju z Turcji, a także Iraku i na dzień dzisiejszy można ją znaleźć w różnych rejonach świata. Czarnuszka siewna posiada rozgałęzioną łodygę, której wysokość waha się od 20 do 40 cm. Czarnuszka ma również kwiat o znacznych gabarytach znajdujących się na samej górze pędów. W skład jednego owocu wchodzi od 5 do 10 mieszków posiadających nasiona w kolorze czarnym o kanciastym kształcie. Nasiona czarnuszki posiadają intensywny zapach oraz ostry smak, którego nie można pomylić z żadnym innym. Uprawa nie jest tak skomplikowana jak może się to wydawać na pierwszy rzut oka, czarnuszka potrzebuje dużo słońca oraz żyznej gleby.
Czarnuszka – co to jest?
Biorąc pod uwagę 100 gram czarnuszki, posiada ona 400 kcal, 33 gram tłuszczów, 16 g białka, 50 g węglowodanów, a także 0,5 g błonnika. Czarnuszka posiada bardzo pożądane przez ludzi właściwości, a to za sprawą bogactwa minerałów oraz witamin. Wyróżnia się wśród nich sód, potas, żelazo, magnez, wapń, witaminę A, kwas askorbinowy oraz witaminę B6.
Nasiona czarnuszki mają mniej więcej 100 związków chemicznych. Posiada ona ogromne ilości składników odżywczych pożądanych przez organizm ludzki, mowa o nienasyconych kwasach tłuszczowych, alkaloidach, saponinach, flawonoidach, fitosteroli, fosfolipidach, garbikach, kwasie stearynowym, kwasie palmitynowym, a także olejkach eterycznych.
Dobrze jest zwrócić większą uwagę na kwas linolowy (CLA), czarnuszka posiada go aż 60% oraz 25% kwasu oleinowego, w przypadku kwasu alfa-linolenowego jest to tylko 1%, posiada ona również niezwykle rzadki kwas eikozadienowy. Czarnuszka oraz jej właściwości wykazują charakter przeciwutleniający, przeciwzapalny, przeciwgrzybiczny, przeciwbakteryjny, a także antynowotworowy.
Czarnuszka – właściwości lecznicze
Czarnuszka posiada ogromne ilości właściwości służących zdrowiu człowieka. Mowa przede wszystkim o działaniu żółciopędnym, działaniu moczopędnym, odpowiada ona za generowanie większej odporności na stres, a także wpływa na zapobieganie występowania stanów depresyjnych, co jest jednoznaczne z pozytywnym wpływem na układ nerwowy. Olej z czarnuszki posiada dobre opinie, gdyż działa bakteriobójczo, grzybobójczo oraz wirusobójczo, wykazuje charakter przeciwbólowy i przeciwzapalny, wspiera działanie układu odpornościowego. Czarnuszka odpowiada za rozkurczanie mięśni gładkich, za sprawą większej gęstości mineralnej kości odpowiada za zapobieganie osteoporozie, korzysta się z jej wsparcia w trakcie chorób autoimmunologicznych, jest rekomendowana dla kobiet karmiących piersią, gdyż zwiększa produkcję mleka. Właściwości czarnuszki przydają się w trakcie leczenia zmian skórnych, gdzie mowa o trądziku, łuszczycy, wysypkach, zapaleniach skóry oraz poparzeniach słonecznych itd. To roślina posiadająca działanie przeciwnowotworowe, co jest ściśle związane z jej działaniem mocno przeciwutleniajacym, dobrze sprawdza się u osób zmagających się z alergiami. Czarnuszka na włosy to również jedno z jej bardzo popularnych zastosowań, mowa przede wszystkim o ich wypadaniu, gdyż wspiera wzrost nowych włosów oraz jest korzystna w walce z łupieżem. Dobrze sprawdza się u osób zmagających się z astmą, sprawia, że skutki uboczne refluksu żołądkowo – przełykowego nie są tak dotkliwe. Napar z czarnuszki zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, co jest ściśle związane z pomniejszeniem ilości stężenia szczawianów w moczu, dzięki niemu nie zwiększa się poziom homocysteiny co sprawia, że szansa na wystąpienie miażdżycy jest mniejsza. Czarnuszka wykazuje działanie przeciwpasożytnicze, a także dobrze sprawdza się u osób z nadciśnieniem. Dzięki niej rany goją się szybciej oraz występuje wiele innych korzyści związanych z jej przyjmowaniem.
Czarnuszka – zastosowanie
Kiedy weźmie się pod lupę przeszłość, czarnuszka była traktowana jako przyprawa. Jednakże, kiedy poznano jej właściwości, zaczęła być ona postrzegana bardziej z punktu widzenia leczniczego. Na dzień dzisiejszy używa się jej zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz. Czarnuszka służy na włosy oraz paznokcie.
Jak stosować nasiona czarnuszki? Czarnuszka służy w całości, albo też w postaci zmielonej. Czarnuszka przyprawa występuje przede wszystkim w pieczywie oraz wszelkiego rodzaju serach. Fani kuchni staropolskiej znajdą ją w ogórkach konserwowych oraz kapuście kiszonej. Można również stosować ją zamiast pieprzu. Olej z czarnuszki przez wzgląd na swoje właściwości służy chociażby w trakcie tworzenia perfum.
Napar z czarnuszki to dobre rozwiązanie w trakcie zmagania się z wszelkiego rodzaju zmianami skórnymi. Nasiona czarnuszki tłoczone na zimno wykorzystywane są jako smarowidło do skóry oraz włosów. Można ją również wykorzystać do produkcji nalewki, wykazującej niezwykłe działanie w przypadku walki z infekcjami grzybiczymi.
Czarnuszka – przeciwwskazania
Czarnuszka nie powinna występować w diecie kobiet ciężarnych, z tego względu, że działa rozkurczowo. Jest ona w stanie spowolnić bądź całkowicie zatrzymać skurcze macicy. Wśród cech charakterystycznych rośliny należy wskazać na obniżanie ciśnienia krwi, dzięki czemu nie jest ona rekomendowana dla osób zmagającym się z hipotensją.
Czarnuszka olej – jak wybrać?
Olej z czarnuszki może być wybrany na podstawie wielu kryteriów, opinie znajomych oraz rodziny bądź internautów często odgrywają ważną rolę. Kiedy człowiek uda się do sklepu z zamiarem nabycia takiego oleju może być przerażony ilością produktów do wyboru. Olej z czarnuszki posiada zbliżone właściwości, jednakże różnica przede wszystkim polega na jakości. Największa różnica jest związana z metodą tłoczenia, na zimno lub nie, a także czy stosowane były metody chemiczne. Najlepsze są oleje, które nie zostały rozcieńczone oraz powstały z roślin ekologicznych. Olej z czarnuszki nie może zawierać żadnych dodatków, gdyż wtedy jego działanie nie jest tak silne. Olej musi zostać przechowywany w ciemnej butelce, z tego względu, że inaczej bardzo szybko zjełczeje. Przyprawa z czarnuszki zakupiona w sklepie może służyć do wykonania oleju samodzielnie, wtedy nie musimy się martwić o jego skład.
Podobne artykuły:
- Cynk – właściwości i zastosowanie
- Hesperydyna – dawkowanie i skutki uboczne
- Cukinia – właściwości i zastosowanie
- Nanosrebro – zastosowanie i właściwości lecznicze
- Gotu kola – zastosowanie