Pieczywo bardzo często uchodzi za produkt zakazany na diecie odchudzającej. Eliminacja tej grupy produktów dla wielu osób jest konieczna, aby z powodzeniem tracić niechciane kilogramy. Natomiast czy demonizowanie pieczywa faktycznie jest konieczne w kontekście odchudzania? Czy każdy rodzaj pieczywa jest zabroniony w czasie diety?
Czy można jeść chleb na diecie?
Bardzo często można spotkać się ze stwierdzeniem, że chleb jest tuczący i będąc na diecie należy go odstawić. Jest to jeden z najczęściej powielanych mitów. Problemem powodującym tycie jest nadmiar kalorii w diecie, a nie spożywanie konkretnych produktów. Dobrej jakości pieczywo może stanowić istotne urozmaicenie diety.
Każdy rodzaj chleba dostarcza przede wszystkim węglowodanów złożonych. W zależności od rodzaju możemy dostarczyć też pewną ilość witamin, minerałów oraz błonnika. Dobrej jakości chleb może być tak samo wartościowy jak ryż, makaron czy kasze, czyli produkty polecane na dietach odchudzających
Pomimo, iż chleb może stanowić ważną część diety w czasie odchudzania to nie znaczy, że można spożywać go bez ograniczeń. Musimy umiejętnie wkomponować pieczywo w codziennym jadłospisie tak, aby spełnić założenia diety.
Ile kromek chleba dziennie można jeść na diecie?
Ciężko wskazać konkretną ilość chleba, którą możesz spożyć w ciągu dnia. Zależy to przede wszystkim od założeń diety, czyli ilości spożywanych kalorii i ilości węglowodanów w czasie diety.
Część puli węglowodanów możemy poświęcić na pewną ilość pieczywa. Ważne, aby nasza dieta była urozmaicona nawet w czasie odchudzania. W ten sposób minimalizujemy ryzyko niedoborów. Uwzględnienie pieczywa w jednym lub dwóch posiłkach w ciągu dnia wydaje się rozsądnym pomysłem.
Sprawdź także: Ile kalorii ma chleb? Czy można jeść pieczywo na diecie?
Jakie pieczywo wybrać na diecie odchudzającej?
W naszej kulturze spożywanie pieczywa jest bardzo głęboko zakorzenione. W związku z tym wiele osób zadaje sobie pytanie: Jaki chleb jeść, żeby nie tyć? Odpowiedź na to pytanie wydaje się bardziej złożona, niż wskazanie jednego rodzaju pieczywa.
Wybór chleba podczas diety zależy w dużej mierze od preferencji smakowych. Warto zwrócić uwagę na jakość użytych składników oraz wartości spożywcze danego rodzaju pieczywa. Staraj się unikać chleba o wysokim stopniu przetworzenia, z dodatkiem cukru czy tłuszczy.
Jakie są rodzaje chleba?
- chleb pszenny,
- chleb żytni,
- chleb graham,
- chleb wieloziarnisty,
- pieczywo bezglutenowe.
Wybór pieczywa – jaki chleb na diecie wybrać?
Jednym z najzdrowszych wyborów na diecie odchudzającej będzie chleb pełnoziarnisty. Zawiera on największą ilość witamin i składników mineralnych w porównaniu do innych odmian pieczywa.
Chleb pełnoziarnisty z dodatkiem mąki żytniej to także solidna porcja błonnika. Jest on szczególnie istotny podczas odchudzania. Błonnik pokarmowy odpowiada za prawidłową perystaltykę jelit oraz uczucie sytości przez dłuższy czas.
Wybór pieczywa jest istotny w zależności od celu jaki chcemy osiągnąć. Przykładowo, osoby z zespołem jelita drażliwego powinny spożywać przede wszystkim chleb pszenny o większym stopniu przetworzenia niż chleb razowy. Proces trawienia chleba pszennego jest szybszy i łatwiejszy pomimo faktu, że chleb żytni razowy lub graham cechuje się wieloma korzyściami prozdrowotnymi.
Zobacz: Najlepsze źródła węglowodanów w diecie kulturysty
Na co zwrócić uwagę kupując chleb w piekarni?
Dokonując wyboru chleba w piekarni największą uwagę powinniśmy zwracać uwagę na skład. Jest to kluczowy aspekt, który powinien decydować o zakupie. Nie zawsze ciemny chleb będzie oznaczał wypiek z mąki razowej. Szczególnie w produkcji na masową skalę możemy spotkać się z dodatkiem karmelu, inki lub brązowego cukru. W ten sposób możemy przygotować ciemne pieczywo, które w rzeczywistości jest wypiekiem z oczyszczonej mąki pszennej.
Jak zatem rozpoznać dobrej jakości pieczywo?
- Bazą bułek czy chleba powinna być mąka dobrej jakości, np. mąka żytnia lub orkiszowa.
- Kolejnym składnikiem jest woda oraz drożdże z odrobiną cukru.
- Czynnikiem, który odgrywa kluczową rolę w produkcji chleba jest zakwas.
- Jest to roztwór przygotowywany odpowiednio wcześniej. To on odpowiada za charakterystyczny smak pieczywa.
- W zależności od rodzaju chleba możemy spotkać się z dodatkiem pestek, nasion, orzechów, ziół czy suszonych owoców.
- Innego rodzaju dodatki są zazwyczaj zbędnymi zapychaczami, które mają za zadanie obniżyć koszty produkcji lub poprawić walory smakowe.
Pieczywo jasne czy ciemne – które jest zdrowsze?
Wskazanie najlepszego pieczywa jest zależne od kontekstu. W większości przypadków poleca się ciemne pieczywo ze względu dużą zawartość witamin i minerałów. Dostarcza on też sporej ilości błonnika, który odgrywa znaczącą rolę podczas odchudzania.
Jasne pieczywo doskonale sprawdzi się po treningu, ponieważ energia z węglowodanów jest uwalniana stosunkowo szybko. Chleb pszenny z przetworzonej mąki jest także polecany w niektórych chorobach układu pokarmowego.
Zestaw Szybka Wycinka
Czy niejedzenie chleba pomaga schudnąć?
Za proces tycia lub utraty wagi odpowiada przede wszystkim bilans kaloryczny, a nie konkretny produkt. Oczywiście możemy zauważyć pewną zależność pomiędzy eliminacją pieczywa i poprawą sylwetki. Samo zjawisko jest jednak błędnie interpretowane. Eliminacja danego rodzaju pożywienia, w tym przypadku pieczywa oznacza też podświadome ograniczenie spożycia kalorii. Podobny efekt osiągnęlibyśmy kreując deficyt poprzez obniżenie spożycia kalorii.
Odpowiadając na pytanie, niejedzenie chleba nie gwarantuje nam spadku wagi. Za ten proces odpowiada przede wszystkim odpowiednio dobrany model żywieniowy.
Przeczytaj także: Dieta 1500 kcal – jak ją stosować, by schudnąć bezpiecznie i skutecznie?
Co zamiast chleba? Najlepsze zamienniki pieczywa
Na rynku możemy spotkać wiele zamienników pieczywa. Jest to ciekawe rozwiązanie, które pomaga urozmaicić dietę podczas odchudzania. Popularnym alternatywami dla pieczywa są:
- Chleby na bazie warzyw – jest to ciekawy sposób na zwiększenie spożycia warzyw, owoców oraz błonnika, który ma kluczowe znaczenie w naszej diecie.
- Jajka – oprócz pełnowartościowego białka dostarczają sporej ilości witamin i minerałów. Posiadają też wysoki indeks sytości.
- Jogurt z dodatkami – możemy komponować różne warianty dietetyczne – z musli, granolą lub owocami.
- Naleśniki i pankejki pełnoziarniste – do ich produkcji możemy wykorzystać wiele rodzajów mąk, otrębów czy płatków, które z powodzeniem zastąpią nam pieczywo.
- Owsianka – popularny sposób na przemycenie słodkiego posiłku podczas diety odchudzającej. Mamy do dyspozycji wiele kompozycji, m.in. owsiankę z owocami, orzechami, owsiankę pieczoną, czy owsiankę z dodatkiem białka serwatkowego.
Dowiedz się: Ile kalorii ma pizza? Ile kcal ma kawałek pizzy?
Podobne artykuły:
- Ile kalorii ma chleb? Czy można jeść pieczywo na diecie?
- Gainer na redukcji
- Owoce na odchudzanie
- Co jeść aby schudnąć?
- Dieta na płaski brzuch – co jeść, a czego unikać?
- Błonnik w diecie
- 7 mitów na temat odchudzania
- Dieta jajeczna – czym jest i jak schudnąć na diecie jajecznej?