WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

5 przepisów na kaszę jaglaną po treningu

kasza jaglana w diecie lekkostrawnej

Znudził Ci się ryż i płatki owsiane? Szukasz nowych pomysłów na posiłek po treningu? Bez względu na to, czy jesteś sportowcem wytrzymałościowym, czy siłowym, regeneracja po ćwiczeniach jest bardzo ważna. Kluczowe znaczenie pod tym względem ma twoja dieta. Dlaczego warto dodać do swojego menu kaszę jaglaną? Poznaj nasze przepisy na pyszne posiłki z jej udziałem.

Kasza jaglana – wartość odżywcza

Kasza jaglana jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz świata. Otrzymujemy ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Ma mało skrobi i dużo przyswajalnego białka.

Wyróżnia ją oryginalny smak i mnóstwo cennych właściwości. Jest niezwykle pomocna w diecie osób aktywnych fizycznie. Organizm łatwo ją trawi. Zaliczamy ją do grupy najzdrowszych produktów superfoods. Dlaczego warto docenić tę kaszę?

Kasza jaglana – zalety:

  • Kasza jaglana to cenne źródło witamin z grupy B – tiaminy, ryboflawiny i pirydoksyny, dzięki czemu pozytywnie wpływa na układ nerwowy i poprawia samopoczucie, psychikę i sprawność intelektualną.
  • Kasza jaglana stanowi bogate źródło wielu składników mineralnych: magnezu, wapnia, fosforu, potasu, żelaza.
  • Nie zawiera glutenu. Może być więc przyjmowana przez osoby będące na diecie bezglutenowej.
  • Kasza jaglana zmniejsza stan zapalny błon śluzowych i ma właściwości antywirusowe.
  • Podobnie jak kasza gryczana ma działanie zasadotwórcze, dzięki czemu pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.
  • Zapewnia wsparcie w procesach mineralizacji kości i zębów.
  • Kasza jaglana pomaga zadbać o skórę, włosy, paznokcie oraz wzrok.
  • Zawiera witaminę E i lecytynę, która poprawia pamięć, koncentrację i zdolności poznawcze.
  • Kasza jaglana reguluje poziom cholesterolu we krwi.
  • Pomaga zwalczyć trądzik pospolity i różowaty. Zawiera krzem, który wspiera proces regeneracji naskórka.
  • Kasza jaglana to doskonałe źródło węglowodanów. W 100g dostarcza ponad 70g tego składnika pokarmowego.
  • Zawiera duże ilości błonnika, który reguluje pracę jelit.
  • Kasza jaglana wspomaga proces odtruwania wątroby, jej oczyszczania i regeneracji.

Kasza jaglana po treningu – dlaczego warto ją jeść?

Kasza jaglana może być stosowana w daniach na słodko i słono, dzięki czemu doskonale pomaga urozmaicić posiłki po treningu. W 100g kaszy jaglanej znajduje się ponad 10g białka.

Kasza ma też wysoką zawartością leucyny, czyli aminokwasu wpływającego na rozwój tkanki mięśniowej.

Jeśli zależy Ci na spadku wagi, kasza jaglana pomoże Ci przyśpieszyć przemianę materii i uzupełnić ewentualne niedobory witamin i minerałów, które często towarzyszą diecie redukcyjnej.

Zobacz: Dieta lekkostrawna – jadłospis na tydzień

Przepisy na potreningowy posiłek z kaszą jaglaną

Poniżej przedstawiamy 5 propozycji na pyszne i proste posiłki z kaszy jaglanej, które idealnie sprawdzą się po treningu, ale też zastąpią niezdrową przekąskę.

1. Jaglane kule mocy

Składniki:

  • 100g kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka daktyli,
  • ½ szklanki ulubionych orzechów,
  • 5 łyżek wiórków kokosowych,
  • 4 łyżki syropu klonowego,
  • wiórki kokosowe do obtoczenia.

Przygotowanie:

  • Opłucz, ugotuj i wystudź kaszę jaglaną.
  • Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na 5 minut.
  • Posiekaj drobno orzechy.
  • Połącz kaszę jaglaną z wiórkami i orzechami.
  • Pokrój daktyle. Dodaj do kaszy.
  • Wlej syrop klonowy. Zblenduj całość.
  • Uformuj niewielkie kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych.

2. Kasza jaglana z indykiem i brokułem

Składniki:

  • ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • 250 g piersi z indyka,
  • 1 brokuł,
  • garść pestek dyni,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek,
  • bazylia,
  • kurkuma,
  • szczypta chilli,
  • 2 łyżki sosu sojowego.

Przygotowanie:

  • Upraż, a następnie ugotuj kaszę jaglaną z odrobiną soli i oliwy. Odstaw do przestygnięcia.
  • Ugotuj brokuła i zalej zimną wodą.
  • Usmaż pokrojoną w kostkę i doprawioną przyprawami pierś z indyka.
  • Połącz mięso z brokułami, kaszą, pestkami dyni i sosem sojowym.

3. Koktajl z kaszą jaglaną i owocami

Składniki:

  • 240 g kefiru,
  • 50 g suchej kaszy jaglanej,
  • 1 banan,
  • 150 g malin,
  • 2 łyżki syropu truskawkowego,
  • 21 g śliwek,
  • 10 g nasion chia.

Przygotowanie:

  • Podpraż kaszę jaglaną i zalej dwukrotnie większą ilością wody. Gotuj przez 15 minut.
  • Połącz wystudzoną kaszę z kefirem i owocami – bananem, malinami oraz śliwkami.
  • Dokładnie zblenduj. Dodaj nasiona chia. Wymieszaj.

4. Sałatka z kaszą jaglaną, awokado i jajkiem w koszulce

Składniki:

  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • cytryna,
  • dowolna sałata,
  • awokado,
  • czerwona papryka,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 2 jaja ugotowane w koszulkach,
  • 2 łyżki nasion słonecznika.

Przygotowanie:

  • Upraż kaszę przez kilka minut. Wlej 1/2 szklanki wody. Dodaj oliwę, sól i pieprz. Gotuj przez 10 minut. Wystudź kaszę.
  • Pokrój awokado i skrop sokiem z cytryny.
  • Pokrój pomidorki na połówki i paprykę w kostkę. Dodaj sałatkę i wymieszaj. Wyłóż na talerze.
  • Na wierzchu ułóż jajko w koszulce. Posyp uprażonymi nasionami słonecznika.

5. Zapiekana kasza jaglana z warzywami

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 mały bakłażan,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g cukinii,
  • 1 papryka,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 2 pomidory,
  • 200 ml passaty pomidorowej,
  • 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 75 g tartego sera,
  • przyprawy: zioła prowansalskie, słodka papryka, chilli, kurkuma, sól, pieprz.

Przygotowanie:

  • Podsmaż pokrojoną drobno cebulę i czosnek.
  • Dodaj pokrojonego w kostkę bakłażana i smaż 2-3 minuty.
  • Dodaj paprykę, cukinię i przyprawy.
  • Wsyp surową kaszę.
  • Wlej przecier pomidorowy, bulion i zagotuj.
  • Dodaj pokrojone pomidory bez skórki i natkę pietruszki.
  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Przełóż wszystkie składniki do żaroodpornego naczynia i piecz przez 30 minut.
  • Na koniec posyp serem.

Jak widać, kasza jaglana daje nam mnóstwo możliwości. Możesz przygotować ją na słodko i słono. Nawet jeśli nie jesteś wielbicielem kasz, z pewnością znajdziesz przepis dla siebie.

Dzięki niej poprawisz swoją przemianę materii, uzupełnisz niedobory witamin, dostarczysz sobie dobrej jakości białko i szybciej zauważysz efekty treningów. To prawdziwy must have w diecie każdej osoby dbającej o linię!

Sprawdź także:
Które kasze wzmacniają odporność?
Kurczak w miodzie z kaszą jaglaną, zielonym groszkiem
Kasza bulgur – wartości odżywcze i właściwości kaszy bulgur


Podobne artykuły:

Klaudia Pieczykolan

Klaudia Pieczykolan - zawodowa copywriterka, freelancerka specjalizująca się m.in. w tematyce psychologii, zdrowia i diety roślinnej. Prywatnie pasjonatka zdrowia i aktywności fizycznej, w wolnych chwilach testuje wciąż nowe przepisy na bezmięsne dania.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *