Dieta i zdrowe odżywianie nie musi kojarzyć się z jałowymi i niesmacznymi posiłkami. Możemy przygotowywać ciekawe dania również w wersji na słodko. Cała tajemnica tkwi w doborze składników i sposobie przygotowania. Jeśli zwrócimy uwagę na istotne szczegóły, wtedy mamy do czynienia ze zdrową przekąską. Poniżej znajdziesz krótki poradnik ze smacznymi przepisami, które sprawdzą się m.in na drugie śniadanie.
3 przepisy na pyszne i zdrowe fit ciasta
Częstym problemem jest znajomość przepisu, który możemy wykorzystać podczas diety. Kolejnym aspektem, który może zniechęcić nad do eksperymentowania w kuchni jest smak fit ciast i deserów. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, które są po prostu obłędne i możesz je spożywać bez większych wyrzutów sumienia.
Co więcej, możesz urozmaicać je wg własnych preferencji. Przykładowo w sezonie truskawkowym dobrym pomysłem jest dodanie tych niskokalorycznych i zdrowych owoców do posiłków na słodko.
Zobacz także: Niskokaloryczne słodycze – przepisy bez cukru
1. Przepisy fit ciasta – owsiane ciasteczka marchewkowe
Owsiane ciasteczka marchewkowe to słodka i wygodna przekąska, którą możecie zabrać wszędzie gdzie tylko macie ochotę. Głównym składnikiem są płatki owsiane, które znajdziecie w naszym sklepie.
Proponowane ciasteczka są źródłem witamin i minerałów. M.in: magnezu, cynku, wit. A, B1 czy B6.
składniki:
- Płatki owsiane – 1,5 szklanki
- Banan
- Marchew
- Ksylitol
- Rodzynki
- Jajko
- Nasiona słonecznika – 2 łyżki
- Orzechy włoskie – 2 garści
sposób wykonania:
- Włóż banana do miski i zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj marchew startą na grubych oczkach.
- Wymieszaj składniki i odstaw na 15 minut.
- Uformuj ciasteczka i wyłóż na blaszy z papierem do pieczenia.
- Piecz ciastka przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wartość energetyczna dla jednego ciastka to:
wartość kaloryczna: 104 kcal | białko: 3g | węglowodany: 14g | tłuszcze: 4g |
2. Prosta fit szarlotka z kruszonką
Śmiało można powiedzieć, że szarlotka i sernik, to nasze ciasta narodowe. Niestety klasyczna wersja szarlotki to prawdziwa bomba kaloryczna.
Dlatego ciekawą propozycją jest nasza fit szarlotka z kruszonką, która sprawdzi się jako doładowanie energetyczne przed treningiem.
składniki:
- Mąka pełnoziarnista – około 400g
- Masło – 250g
- Ksylitol
- 1 jajko
- Ekstrakt z wanilii
- Jabłka – 6/7 sztuk
- Sok z cytryny
- Cynamon
sposób wykonania:
- Przesiej mąkę przez sito i dodaj pokrojone masło, ksylitol i wanilię.
- Rozdrobnij i połącz wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Uformuj ciasto na blaszy i nakłuj spód widelcem. Następnie odstaw całość do lodówki na około 30 minut.
- Następnie wstaw spód do pieczenia przez 45 minut w 150 stopniach. Możesz użyć obciążenia spodu w postaci czerwonej fasoli.
- Obierz jabłka i oczyść z nasion. Pokrój je w kostkę
- Pokrojone jabłka lekko podsmaż na patelni z ksylitolem, sokiem z cytryny i cynamonem.
- Aby przygotować kruszonkę, do miski wsyp mąkę, ksylitol i 100 gramów masła. Rozetrzyj wszystko palcami, aż powstaną charakterystyczne gródki.
- Odstaw kruszonkę do lodówki.
- Wyjmij spód z lodówki i wyłóż na niego wcześniej przygotowane jabłka.
- Całość posyp z wierzchu przygotowaną kruszonką.
- Wstaw całość do pieczenia na około 30 minut, aż kruszonka złapie złocisty kolor. Wnętrze ciasta powinno pozostać lekko wilgotne.
Wartość energetyczna jednej porcji:
wartość energetyczna: 180kcal | białko: 8g | węglowodany: 15g | tłuszcze: 10g |
3. Słodki podwieczorek – Placuszki jaglane
Podwieczorek to idealny czas, aby spożyć lekki posiłek na słodko. Idealnie sprawdzą się szybkie i zdrowe placki z kaszy jaglanej. Zawierają one sporo cennych witamin i minerałów, a ponadto mogą stanowić źródło energii przed intensywnym wysiłkiem.
składniki:
- Kasza jaglana – 100g
- Mleko – 500ml
- 1 jabłko
- 3 jaja
- Mąka pszenna – około 3 łyżki
- Ksylitol
- Proszek do pieczenia
sposób wykonania:
- Kaszę jaglaną upraż na suchej patelni.
- Przesyp kaszę do garnka i powoli gotuj na mleku z ksylitolem. Jeżeli nie możesz spożywać produktów mlecznych, mleko zamień na wodę, mleko bez laktozy lub mleko sojowe.
- Gdy mleko wsiąknie w kaszę, przełóż ją do miski i pozostaw do ostygnięcia.
- Dodaj do kaszy jajka i starte jabłko, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
- Rozgrzej patelnię teflonową, uformuj okrągłe placuszki i smaż na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony.
- Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.
Wartość energetyczna jednego placuszka:
wartość energetyczna: 75kcal | białko: 5g | węglowodany: 6g | tłuszcze: 1,5g |
Dowiedz się również: Ciasto Maxi King bez pieczenia – jak zrobić?
Jakie ciasta są najmniej kaloryczne?
Prowadząc zdrowy tryb życia, zmuszeni jesteśmy liczyć kalorie i kontrolować jakość spożywanych posiłków. Bez wątpienia słodycze mogą dostarczyć spory nadmiar kalorii i złamać założenia diety.
W ciastach najbardziej problematyczny jest cukier i tłuszcz. Z ich dodatkiem możemy dostarczyć naprawdę sporą ilość kalorii. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest znalezienie takich zamienników, które nie popsują smaku i konsystencji ciast.
Cukier z powodzeniem możesz zastąpić miodem lub ksylitolem, dostępnym w sklepie Budujmase.pl
Istnieje też spory wybór niskokalorycznych ciast. Są to m.in:
- ciasto drożdżowe: 150kcal/100g,
- biszkopt: 200kcal100g,
- szarlotka: 250kcal/100g.
📲Kalkulator deficytu kalorycznego
Jakie ciasto na diecie odchudzającej?
Wybór ciasta na diecie odchudzającej jest uzależniony tym, jakie posiadasz zapotrzebowanie kaloryczne.
Każdy rodzaj ciasta posiada niestety niski indeks sytości. Oznacza to, że dostarczając określoną wartość energetyczną, nie zaspokoimy swojego apetytu. Dlatego należy jak najmniejszą wartość kalorii przeznaczać na mało sycące posiłki.
Na diecie odchudzającej świetnie sprawdzą się wcześniej wymienione wypieki na słodko, czyli: owsiane ciastka marchewkowe, fit szarlotka czy placuszki jaglane.
Jeśli jesteś na redukcji, a mimo wszystko chcesz mieć słodycze w swoim planie dietetycznym zaufaj wsparciu dietetyka. Dobierze dla Ciebie odpowiednie założenia i dzięki temu będziesz mieć fit słodkości mimo diety odchudzającej!
Jak zrobić fit krem oraz spód do ciasta
Aby przygotować fit krem oraz spód do ciasta będziemy potrzebować:
Produkty: |
▪️Twaróg sernikowy – 400g |
▪️Dojrzały banan |
▪️Ksylitol |
▪️Ulubione owoce |
▪️2 jajka |
▪️Płatki owsiane – 1,5 szklanki |
▪️Mleko migdałowe |
▪️Cynamon |
▪️Otręby żytnie |
Sposób wykonania:
- Twaróg zmiel na gładką masę i dodaj pokrojonego banana, ksylitol i owoce.
- Całość zblenduj na gładką masę.
- Krem włóż do lodówki na około 30 minut.
- Banany przełóż do głębokiej miski i rozgnieć widelcem.
- Dodaj płatki owsiane, otręby, ksylitol, 2 jajka i przyprawy.
- Aby osiągnąć idealną konsystencję, możesz dodać mleka migdałowego.
- Masę przekładamy do formy i pieczemy przez 30 minut w temperaturze około 180 stopni.
- Ostaw spód do ostygnięcia, a następnie przełóż krem do reszty ciasta
Zobacz również: 6 powodów, aby sięgnąć po baton białkowy
Podobne artykuły:
- Kokosowe ciasto z batatów z sosem malinowym
- Fit Mazurek – dietetyczny przepis na święta
- Niskokaloryczne słodycze — przepisy bez cukru
- Przepis na fit ciasto bez pieczenia – 5 pomysłów na zdrowy deser
- Waniliowa owsianka