Czy jesteś pewien, że dostarczasz swojemu organizmowi wszystkie niezbędne mikroelementy? Czy wiesz, jak rozpoznać u siebie niedobór miedzi i innych pierwiastków śladowych oraz witamin? Mikroelementy odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia i dobrej kondycji, chociaż są potrzebne w niewielkich ilościach. Łatwo jednak zignorować ich brak w diecie. Sprawdź, czym dokładnie są, jakie funkcje pełnią w organizmie człowieka, gdzie można je znaleźć, a także jakie symptomy świadczą o ich niedoborze.
Czym są mikroelementy?
Mikroelementy to witaminy i minerały, których wpływ na zdrowie organizmu jest ogromny, chociaż są potrzebne organizmowi w ilościach śladowych [1]. Niedobór jakichkolwiek mikroelementów może powodować poważne, a nawet zagrażające życiu schorzenia.
Mikroelementy a makroelementy – jakie są różnice?
Mikroelementy i makroelementy to dwa rodzaje składników odżywczych, których potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania. Istnieją istotne różnice między nimi, zarówno pod względem potrzebnej ilości, jak i roli, jaką odgrywają w organizmie:
- Makroelementy to składniki odżywcze, których dzienne zapotrzebowanie przekracza 100mg [2]. Należą do nich: magnez, wapń, chlor, fosfor, sód, potas, tlen, węgiel, siarka, azot i wodór. Organizm ludzki potrzebuje dostarczać je codziennie.
- Mikroelementy, znane również jako pierwiastki śladowe, mikroskładniki lub składniki mineralne, są potrzebne w znacznie mniejszych ilościach. Mikroelementy to: żelazo, cynk, selen, miedź, mangan, molibden, jod, fluor, chrom i witaminy. Są one niezbędne dla wielu procesów biochemicznych w organizmach.
Sprawdź: Witaminy i minerały w diecie – jakie są i co dają?
Mikroelementy – lista pierwiastków śladowych
Związki, których organizm potrzebuje w śladowych ilościach to:
- Żelazo: pełni ważną funkcję w procesach metabolicznych, jest składnikiem czerwonych krwinek, uczestniczy w transporcie tlenu i wspiera układ immunologiczny. Niedobór żelaza jest powszechny u kobiet.
- Cynk: wpiera układ odpornościowy, chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, reguluje poziom hormonów, bierze udział w syntezie białek oraz budowie DNA.
- Miedź: składnik wielu enzymów, bierze udział w transporcie żelaza, procesie tworzenia tkanki łącznej, wspiera odporność i ochronę antyoksydacyjną.
- Mangan: niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania kości oraz metabolizmu energetycznego.
- Molibden: bierze udział w metabolizmie aminokwasów zawierających siarkę.
- Jod: niezbędny dla funkcjonowania tarczycy, rozwoju umysłowego nienarodzonego dziecka.
- Fluor: wspomaga mineralizację zębów i zwiększa ich odporność na kwaśne środowisko.
- Chrom: bierze udział w procesie metabolizmu cukru (pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi), bierze udział w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów [3].
- Selen: jest składnikiem wielu białek i enzymów, wpływa na funkcjonowanie tarczycy, wygląd włosów i paznokci, a także chroni komórki przed wolnymi rodnikami.
Czytaj: Mikro i makroelementy – listy pierwiastków i tabele
Jakie są funkcje mikroelementów?
Oto kilka głównych funkcji mikroelementów:
- Transport tlenu: żelazo jest niezbędne do produkcji hemoglobiny, białka zawartego w czerwonych krwinkach, które transportuje tlen z płuc do tkanek i narządów.
- Aktywacja enzymów: cynk, miedź i mangan są niezbędne do aktywacji wielu enzymów, białek katalizujących reakcje chemiczne w organizmach, ważnych dla przebiegu procesów metabolicznych.
- Składniki płynów ustrojowych: podstawowym składnikiem jest sód, który pomaga zachować bilans wodny w organizmie oraz równowagę kwasowo-zasadową.
- Wspomaganie układu nerwowego: niektóre mikroelementy, jak magnez, biorą udział w regulacji przewodzenia nerwowego, a także pracy mięśni.
- Wspomaganie układu odpornościowego: m.in. cynk, selen i witamina C są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, pomagają organizmowi zwalczać infekcje i choroby.
- Prawidłowa praca tarczycy: jod jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy, ma istotne znaczenie dla wzrostu, metabolizmu i rozwoju organizmu.
- Ochrona przed stresem oksydacyjnym: selen, miedź i mangan, działają jako antyoksydanty, chroniąc komórki przed wolnymi rodnikami, które mogą uszkadzać DNA i inne struktury komórkowe.
- Utrzymanie zdrowych kości i zębów: główną rolę grają tutaj fosfor oraz wapń, który jest także ważny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i przewodzenia nerwowego.
- Utrzymanie zdrowej skóry, włosów i paznokci: cynk, selen i krzem wpływają na zdrowie skóry, włosów i paznokci, wspierając procesy wzrostu i regeneracji tkanek.
Pamiętaj, że podstawą jest dieta. To poprzez mądrze i dobrze zbilansowane posiłki powinieneś dostarczyć wszystkie niezbędne składniki, w tym mikro i makroelementy.
Zapotrzebowanie na mikroelementy
Zapotrzebowanie na mikroelementy, czyli ilość mikroelementów, jakiej organizm potrzebuje, może się różnić w zależności od wieku, płci, stanu zdrowia i innych czynników. Dla osób dorosłych wygląda to następująco:
Ile mikroelementów potrzebujemy?
PIERWIASTEK | ZAPOTRZEBOWANIE DLA MĘŻCZYZN | ZAPOTRZEBOWANIE DLA KOBIET |
żelazo | 10mg | 18mg u kobiet (u kobiet ciężarnych 26mg) [4] |
cynk | min. 5mg | u kobiet w ciąży, karmiących, osób bardzo aktywnych fizycznie 15-20mg |
miedź | 0,9-1mg | 0,9-1mg |
mangan | 2,3mg | kobiety 1,8mg (zwiększone zapotrzebowanie przy antykoncepcji, suplementacji magnezu i wapnia) |
molibden | 75–250µg | 75–250µg |
jod | 150µg | jod: 150µg, kobiety w ciąży: 220µg, karmiące: 290µg |
fluor | 4mg | 3mg |
chrom | 35µg | 25µg |
selen | 55µg | kobiety w ciąży ok. 70µg |
Źródła mikroelementów w żywności
Naturalne źródła mikroelementów w diecie odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowego stylu życia. Warto poznać, które produkty spożywcze zawierają niezbędne mikroelementy i jakie korzyści zdrowotne można czerpać z odpowiednio zrównoważonej diety.
Najlepsze źródła żelaza
Najlepsze źródła żelaza z zawartością na 100g:
- ostrygi: 8,2mg
- wołowina (czerwone mięso): 2,4mg
- szpinak: 2,7mg
- małże: 2,9mg
- Acti-Globin: 14mg w 1 kapsułce
Czytaj więcej: Produkty bogate w żelazo – w czym jest żelazo?
Najlepsze źródła cynku
Najlepsze źródła cynku z zawartością na 100g:
- ostrygi: 60-90mg
- pestki dyni: 7,6mg
- kakao: 6,5mg
- wołowina: 4,8mg
- pełnoziarniste produkty zbożowe: 1-4mg
- 6PAK Zinc: 15mg w 1 kapsułce
Sprawdź: Jaki cynk jest najlepiej przyswajalny?
Najlepsze źródła miedzi
Najlepsze źródła miedzi z zawartością na 100g:
- orzeszki ziemne: 1144µg
- otręby pszenne: 998µg
- kasza gryczana: 640µg
- groch łuskany: 590µg
Najlepsze źródła manganu
Najlepsze źródła manganu z zawartością na 100g:
- kiełki pszenicy: 20mg
- orzeszki piniowe: 8,8mg
- małże: 6,8mg
- orzechy laskowe: 4,93mg
Najlepsze źródła molibdenu
Najlepsze źródła molibdenu z zawartością na 100g:
- orzeszki ziemne: 0,02mg
- masło orzechowe: 0,008mg
- nasiona słonecznika: 0,003mg
- ryż, płatki zbożowe/rośliny strączkowe: 0,002mg
Najlepsze źródła jodu
Najlepsze źródła jodu z zawartością na 100g:
- dorsz/łupacz: 191mg
- jajka: 50mg
- jogurt: 33-66mg
- ser żółty: 37,5mg
- Essence Nutrition Jod: 200µg w 1 tabletce
Najlepsze źródła fluoru
Najlepsze źródła fluoru z zawartością na 100g:
- czarna herbata: 0,25-0,39mg
- kraby: 0,21mg
- ryż: 0,04mg
- kurczak: 0,015mg
Najlepsze źródła chromu
Najlepsze źródła chromu z zawartością na 100g:
- małże: 128µg
- orzechy brazylijskie: 100µg
- ostrygi: 57µg
- suszone daktyle: 29µg
Najlepsze źródła selenu
Najlepsze źródła selenu z zawartością na 100g:
- orzechy brazylijskie: 1917mg
- ostrygi: 154mg
- tuńczyk: 108mg
- nasiona chia: 99mg
Niedobory mikroelementów – jakie dają objawy?
Niedobory mikroelementów mogą manifestować się na różne sposoby. Oto kilka przykładów objawów niedoborów mikroelementów:
- żelazo: osłabienie, blada skóra, duszności, kołatanie serca, zimne dłonie i stopy, łamliwe paznokcie,
- cynk: brak apetytu, suchość w ustach, wypadanie włosów, zmiany trądzikowe,
- miedź: zaburzenia rytmu serca, bóle i zawroty głowy, nudności, bóle brzucha, bóle mięśni, metaliczny posmak w ustach, niedobory miedzi wywołują zmęczenie,
- mangan: zahamowanie wzrostu, zaburzenia koordynacji ruchu, bóle stawów, obniżone libido, spadek wagi,
- molibden: drażliwość, dezorientacja, bóle głowy, wymioty, problemy z oddychaniem,
- jod: zmęczenie, brak energii, obrzęk szyi, przybieranie na wadze, wypadanie włosów, odczuwanie chłodu,
- fluor: złamania kości, rozwój osteoporozy, próchnica,
- chrom: zmęczenie, lęk, drażliwość, bóle głowy, wzrost cukru i cholesterolu we krwi,
- selen: zaburzenia pracy tarczycy, pocenie się, nudności, łamliwość paznokci, nieprzyjemny oddech.
Sprawdź: Ranking witamin i minerałów – najlepsze witaminy i minerały
Jak niedobory mikroelementów wpływają na zdrowie?
Niedobory mikroelementów mogą znacząco wpłynąć na zdrowie i codzienne funkcjonowanie organizmu. Każdy mikroelement pełni w organizmie człowieka specyficzne funkcje, dlatego objawy niedoboru będą zależały od brakującego mikroelementu. Oto niektóre z nich:
- niedokrwistość, anemia: żelazo
- problemy z kośćmi, osteoporoza, krzywica (u dzieci): witamina D, wapń
- choroby tarczycy: jod
- osłabienie układu odpornościowego: witamina C, cynk, selen
- problemy ze skórą, włosami i paznokciami: krzem, cynk
- skurcze mięśni: magnez, potas, sód
- problemy z układem krążenia, zaburzenia rytmu serca: magnez, selen
- problemy ze snem, stres: magnez
- depresja: witamina D
Czy warto suplementować mikroelementy?
Suplementacja mikroelementów może być korzystna, zwłaszcza w przypadku występowania niedoborów lub specjalnych potrzeb zdrowotnych. Mikroelementy są niezbędne do podtrzymywania funkcji życiowych organizmu, a ich niedobór może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych [5]. Trzeba pamiętać, że nadmiar mikroelementów może być dla organizmu toksyczny i prowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych. Dlatego warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed rozpoczęciem stosowania suplementów.
💊Witaminy i minerały kupisz w sklepie budujmase.pl
Bibliografia:
- Katarzyna Czarnek: Wpływ wybranych mikroelemetów na zdrowie ludzi. Społeczeństwo, 2021 nr 1 (153) s. 177-192.
https://spoleczenstwo-civitaschristiana.pl/index.php/s/article/download/34/42 - Bernard J. Venn: Macronutrients and Human Health for the 21st Century. Nutrients. 2020 Aug; 12(8): 2363.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7468865/ - Joe M. Chehade et al: Rola witamin i mikroelementów w kontroli cukrzycy. Diabetologia po Dyplomie Tom 7 Nr 1, 2010, s. 20-24.
https://podyplomie.pl/publish/system/articles/pdfarticles/000/014/415/original/20-24.pdf - Vineet Vishnoi et al: Vitamin D and Micronutrients (Zinc and Magnesium) status in Young Females. March 2023, IJIRT, Volume 9 Issue 10, ISSN: 2349-6002.
https://ijirt.org/master/publishedpaper/IJIRT158668_PAPER.pdf - Jeffrey M. Brunstrom, Mark Schatzker: Micronutrients and food choice: A case of ‘nutritional wisdom’ in humans? Appetite, Volume 174, 1 July 2022, 106055.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666322001465
Podobne artykuły:
- Witaminy i minerały w diecie – jakie są i co dają?
- Hashimoto a suplementacja — suplementy diety w niedoczynności tarczycy
- Najlepsze naturalne źródła witaminy C
- Mikro i makroelementy – lista pierwiastków i tabele
- Cynk – 6 właściwości, których do tej pory nie znałeś