WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Dieta ryżowa – zasady, efekty i przepisy

Dieta ryżowa - zasady, efekty i przepisyDieta ryżowa zaliczana jest do grupy monoskładnikowych diet oczyszczających. Jej podstawowym składnikiem jest brązowy ryz. Stosowanie diety zgodnie z zaleceniami to doskonały sposób na sprawną i szybką redukcję masy ciała i oczyszczenie organizmu z nadmiaru toksyn. Mimo jej skuteczności nie zaleca się jej stosowania przez dłuższy okres czasu – może prowadzić do niedoborów ważnych substancji odżywczych. Jakie są zasady i efekty diety ryżowej? Jak przyrządzić smaczne posiłki? Sprawdźcie w artykule.

Dieta ryżowa

Dieta ryżowa nastawiona jest przede wszystkim na usunięcie z organizmu szkodliwych toksyn. Skumulowane metabolity powstałe w wyniku codziennej pracy organizmu mogą prowadzić do osłabienia, uczucia zmęczenia, a także do utrudnienia procesu odchudzania. To właśnie dzięki zastosowaniu diety ryżowej oczyszczającej:

  • organizm odzyskuje siły i energię,
  • przyspieszona zostaje przemiana materii, a procesy trawienia – ulegają znaczącej poprawie.

Występują dwa rodzaje diety ryżowej – odchudzająca Kempnera i oczyszczająca.

  • Dieta ryżowa odchudzająca Kempnera – jej podstawą jest ryż brązowy. Suma kaloryczna posiłków w ciągu dnia powinna wynosić około 1500kcal. Ten typ diety ryżowej można stosować nawet 3-4 tygodnie, ponieważ nie jest ona zbyt restrykcyjna. Dopuszcza ona jednak spożywanie  produktów tj.
    • chude mięso,
    • ryby,
    • owoce,
    • warzywa,
    • rośliny strączkowe,
    • produkty zbożowe.
  • Dieta ryżowa oczyszczająca – oparta jest o spożywanie wyłącznie ryżu brązowego. Z racji na duży rygor nie zaleca się stosowania jej dłużej niż 3 dni.
    • Każdy posiłek składa się z uprażonego lub ugotowanego ryżu – nie należy dodawać soli.
    • W celu wzbogacenia smaku zalecane jest stosowanie naturalnych ziół i przypraw.
    • Dzienna dawka kaloryczna powinna wynosić około 1000kcal.
    • W trakcie stosowania tego typu diety ryżowej należy pić duże ilości wody.
    • Po zakończeniu takiej kuracji, kolejną nie powinno się zacząć wcześniej niż po upływie miesiąca.

Dieta ryżowa – zasady

Dieta ryżowa rządzi się swoimi zasadami.

  • Podstawą każdego posiłku powinien być ryż.
  • W zależności od rodzaju diety ryżowej, można lub nie powinno się spożywać innych produktów spożywczych.
  • Należy pić dużą ilość wody
  • Nie powinno się solić potraw.
  • Należy stosować naturalne zioła i przyprawy w celu zróżnicowania smaku dań.

Dieta ryżowa – efekty

Do efektów diety ryżowej można zaliczyć:

  • redukcję masy ciała,
  • oczyszczenie organizmu z toksyn,
  • polepszenie samopoczucia.

Stosowana z rozwagą dieta ryżowa pozwala odzyskać siłę i energię. Może także przyczynić się do przyspieszenia przemiany materii i usprawnienia procesu trawienia.

Dieta ryżowa – opinie

Dieta ryżowa jest doskonałą metodą na oczyszczanie organizmu z toksyn, jeśli nie przekracza trzech dni. Zastosowanie 5-6 takich kuracji w roku wspomaga funkcjonowanie organizmu.

  • Niestety, bazuje ona tylko na jednym składniku, przez co przyczynia się do wystąpienia deficytu niektórych ważnych substancji w organizmie.
  • Pomimo wielu zalet stosowania brązowego ryżu, stosowanie tylko tego produktu w diecie może niekorzystnie wpłynąć na zdrowie.
  • Ważne jest, aby przed rozpoczęciem diety ryżowej odpowiednio przygotować organizm. Już dwa tygodnie przed jej zastosowaniem należy wprowadzić lekkostrawne posiłki i wyeliminować produkty wysoko przetworzone.

Zalety i wady diety ryżowej

Jak każdy jadłospis, dieta ryżowa ma swoje wady i zalety.

Zalety diety ryżowej

  • Pozostawia uczucie lekkości poprzez odciążenie układu pokarmowego.
  • Zapewnia uczucie sytości podczas jej stosowania.
  • Prowadzi do poprawy samopoczucia.
  • Oczyszcza organizm z toksyn.

Wady diety ryżowej

  • Jest monotonna.
  • Nie dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
  • Może prowadzić do: osłabienia, spadku koncentracji oraz problemów z układem pokarmowym.
  • Po jej zastosowaniu może nastąpić efekt jo-jo.

Dieta ryżowa to dobry sposób na odchudzanie?

Dieta ryżowa jest typem diety odchudzającej bazującej na niskiej kaloryczności.

  • U osób, których codzienna kaloryczność wynosi 1000-1400 kcal dieta ta może nie przynieść zadowalających efektów.
  • Z uwagi, na monotonność diety i brak zapewnienia organizmowi niezbędnych substancji odżywczych, nie zalecane jest stosowanie jej przez dłuższy czas. Konsekwencją szybkiego odchudzania za jej pomocą jest duże prawdopodobieństwo wystąpienia efektu jo-jo.
  • Dietę ryżową należy bardziej traktować jako dietę oczyszczającą, a nie odchudzającą.

Właściwą dietą na redukcję jest dieta zbilansowana dostosowana do indywidualnych potrzeb organizmu.

Dieta ryżowa – przepisy

Przed rozpisaniem diety warto zapoznać się z wartościami odżywczymi (100g ugotowanego produktu) poszczególnych gatunków ryżu.

Ryż brązowy

Wartość energetyczna – 111kcal

Białko -2,58g

Węglowodany -22,96g

Tłuszcze -0,9g

Ryż naturalny

Wartość energetyczna – 130kcal

Białko – 2,7g

Węglowodany -28g

Tłuszcze -0,3g

Ryż pełnoziarnisty

Wartość energetyczna – 156kcal

Białko – 4g

Węglowodany – 33g

Tłuszcze – 1g

W jakich przepisach można wykorzystać ryż?

Ryż z kurczakiem w sosie

Składniki:

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić na małe kawałki a następnie przyprawić. Następnie wrzucić na gorącą patelnię i smażyć z dodatkiem oleju kokosowego (5g). Wodę zagotować i wrzucić do niej woreczek ryżu. Sos przygotować z 100g jogurtu naturalnego, jednej łyżeczki miodu i jednej łyżeczki musztardy.

Sałatka ryżowo-paprykowa

Składniki:

  • Dwa filety z kurczaka
  • Woreczek ryżu
  • Papryka czerwona
  • Gruby plaster szynki
  • Papryka żółta
  • Puszka kukurydzy
  • 2 pory
  • Przyprawy
  • Olej kokosowy
  • Jogurt naturalny
  • Łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Następnie dodać przypraw i podsmażyć na oleju kokosowym. Ryż ugotować bez dodatku soli i odsączyć z wody. Warzywa pokroić w kostkę. Następnie wszystkie składniki wymieszać ze sobą i dodać jogurtu naturalnego wymieszanego z miodem.

Ryż z musem owocowym:

Składniki:

  • Torebka ryżu
  • Banan
  • Truskawki
  • Kiwi
  • Jogurt naturalny
  • Sok pomarańczowy 100ml

Przygotowanie:

Wszystkie owoce należy umieścić w blenderze i połączyć w jednolity mus poza truskawkami, które należy pokroić w kostkę. Do musu dodać 100ml soku pomarańczowego. Ryż ugotować bez dodatku soli i odsączyć. Na talerz nałożyć ryż, następnie mus i na samym końcu truskawki. Można doprawić cynamonem.

Dieta ryżowa – przykładowy jadłospis

Poniżej przedstawiony został przykładowy jednodniowy jadłospis diety ryżowej typu Kempnera:

Śniadanie:

Szklanka soku pomarańczowego

Sałatka z jabłka, pomarańczy, czerwonej pomarańczy, plastra ananasa, banana i 1/2 torebki ryżu.

Drugie śniadanie:

Szklanka mleka, 200g jogurtu naturalnego, 1 jabłko.

Obiad:

300g warzyw gotowanych

100g ryżu

Podwieczorek:

Koktajl owocowy: jogurt naturalny 200g, 1 banan, 6 truskawek.

Kolacja:

1/2 torebki ryżu z twarogiem 100g i truskawkami.

Dieta ryżowa – zasady, efekty i przepisy

Dieta ryżowa jest doskonałą dietą oczyszczającą organizm z toksyn. Zastosowanie jej w celu redukcji masy ciała bardzo często wiąże się z efektem jo-jo. Z racji, że jest to monodieta, nie zalecane jest jej stosowanie przez dłuższy okres czasu. Chcąc uzyskać zdrowe i satysfakcjonujące efekty diety odchudzającej, warto zastosować dietę dostosowaną do indywidualnych potrzeb organizmu, a dietę ryżową potraktować jako kurację oczyszczającą.

Podobne artykuły:

Michał Smuszkiewicz

Michał Smuszkiewicz - student AWF Poznań posiadający duży wachlarz wiedzy jak i doświadczenia w zakresie aktywności fizycznej oraz żywienia. Jest osobą ambitną czującą ciągły niedosyt wiedzy. Przekłada się to na to, że każdy trening oraz dieta są przemyślane oraz dostosowane do potrzeb.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *