Podwyższony poziom cholesterolu we krwi to nic dobrego. Przyczynia się, np. do zawału serca, miażdżycy naczyń krwionośnych czy też chorób wieńcowych. Skutecznym sposobem na uniknięcie problemów tego typu i skuteczne obniżenie cholesterolu w organizmie są fitosterole. Ich źródłem są m.in. warzywa, oleje i orzechy. Jak dokładnie działają? W jaki sposób odpowiednio je stosować? Jakie dawki będą najlepsze? Fitosterole a cholesterol – co powinniśmy jeszcze wiedzieć?
Fitosterole
Cholesterol produkowany jest przez przez ludzi i zwierzęta. Z kolei fitosterole – czyli sterole roślinne – produkowane mogą być tylko i wyłącznie przez rośliny. Swoją budową są bardzo podobne do konstrukcji cholesterolu i pomagają w jego obniżeniu. Składają się z dwóch podstawowych grup: steroli i stanoli.
- Sterole posiadają tylko nienasycone wiązanie w cząsteczce, a stanole – wiązanie nasycone.
- Ich działanie polega na wchodzeniu w skład błon komórkowych cholesterolu. Zagospodarowują ubytki w jego cząstkach, jednocześnie utwierdzając całą błonę.
- Mają pochodzenie roślinne, dlatego najczęściej są dostarczane w pożywieniu.
Fitosterole swoje pierwsze badania przeszły w 1950, kiedy to zauważono obniżający ich wpływ na wysoki poziom cholesterolu. Szybko znalazły swe zastosowanie w profilaktyce zdrowotnej.
Fitosterole – występowanie
Sterole roślinne występują przede wszystkim w komórkach roślinnych. Ich źródłem są również naturalne produkty:
- oleje roślinne tj. oliwa z oliwek, olej sezamowy, kukurydziane czy też słonecznikowy;
- otręby ryżowe;
- sezam, nasiona słonecznika;
- owoce i warzywa;
- pełnoziarniste produkty zbożowe;
- migdały;
- warzywa strączkowe tj. fasola;
- orzechy.
Na półkach sklepowych można znaleźć wiele produktów wzbogaconych o sterole roślinne. Wśród nich warto wymienić jogurty, majonez, sery dojrzewające, serki homogenizowane, produkty cukiernicze (czekolada), produkty mięsne czy też mleczne napoje.
Fitosterole – dawkowanie
Nadmiar steroli roślinnych przynosi określone efekty uboczne – warto zwrócić uwagę na ich ilość w diecie. Każdego dnia człowiek spożywa średnio 500mg stanoli i steroli – to zdecydowanie za mało. Codzienne posiłki powinny dostarczać od 1 do 3g fitosteroli. Taka dawka z pewnością pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie organizmu.
Jak działają fitosterole?
Jak działają fitosterole? Jakie efekty przynoszą? Czy mogą też stanowić zagrożenie dla człowieka?
Efekty
Stosowanie steroli ma dobre strony.
- Głównym i najważniejszym efektem stosowania fitosteroli jest obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Sterole hamują jego wchłanianie w przewodzie pokarmowym, zwiększając jego wydalanie z organizmu. Do krwiobiegu trafia ich bardzo mała ilość.
- Sterole roślinne w towarzystwie witamin C i E hamują agregację płytek krwi. Czyli blokują zlepianie się płytek, które poprzez takie zlepianie się mogą doprowadzić do zatorów w układzie krążenia.
- Sterole roślinne działają antyoksydacyjnie, czyli osłabiają działania wolnych rodników w organizmie oraz poprzez apoptozę, wywołują śmierć komórki. Wolne rodniki w organizmie powodują degradację cząsteczki DNA, co często przyczynia się do powstania nowotworów. Sterole te zatrzymują, np. raka płuc, żołądka, okrężnicy. Zapobiegają również przerzutom.
- Często stosowane są w kosmetyce, ponieważ potrafią aktywizować kolagen. Tym samym poprawiają napięcie i nawilżenie skóry, niwelują zmarszczki, przyspieszają regenerację skóry oraz łagodzą liczne podrażnienia.
- W organizmie człowieka działają przeciwgrzybiczo oraz przeciwbakteryjnie.
- Działają przeciwzapalnie, gdyż redukują silną odpowiedź immunologiczną. Dzięki temu wspomagają i hamują rozwój chorób tj. reumatologiczne zapalenie stawów.
- Systematyczne spożywanie steroli roślinnych wpływa pozytywnie na prostatę – zmniejszając jej przerost i łagodząc problemy z oddawaniem moczu.
Zagrożenia
Czy w takim razie fitosterole mogą stanowić jakiekolwiek zagrożenie? Okazuje się, że tak.
Ich zbyt duża dawka, powoduje obniżenie:
- β-karotenu,
- witamin rozpuszczalnych w tłuszczach,
- likopenu.
Wypłukiwanie tak ważnych witamin obniża odporność, co niesie za sobą większe ryzyko chorób. Fitosteroli nie należy podawać również dzieciom, gdyż w młodym wieku ich organizm potrzebuje cholesterolu (jako cząstki budulcowej).
Fitosterole a cholesterol
Sterole roślinne są naturalnym lekarstwem na wiele chorób. Relacja fitosterole a cholesterol jest bardzo ważna – ich głównym zadaniem jest obniżanie tego drugiego. Jednak potrafią również pozytywnie wpływać na skórę, czy też wzmacniać inne układy w organizmie. Nie należy przekraczać dziennej dawki, ponieważ ich nadmiar wypłukuje z organizmu cenne witaminy. To z kolei znacząco wpływa na odporność organizmu. Odpowiednia podaż fitosteroli w diecie to na pewno lepszy wybór niż szereg tabletek i lekarstw. Skąd brać fitosterole? Nie ma problemu z ich kupnem – są składnikiem wielu produktów, które znajdują się na sklepowych półkach.
Podobne artykuły:
- Cholesterol a dieta
- Zioła na obniżenie cholesterolu
- Tłuszcze w diecie
- Tłuszcze w diecie kulturysty. Które sprzyjają, a które szkodzą?
- 7 najlepszych produktów regeneracyjnych
Trzeba uważać na podwyższony cholesterol, bo świadczy on o chorobach spowodowanych nadmiarem tkanki tłuszczowej. Dlatego staram się codziennie ćwiczyć, trzymać zbilansowaną dietę i stosować iqgreen, żeby zachować jak najlepsze zdrowie.