Jajka są wykorzystywane do przyrządzania bardzo wielu potraw. Najprostszym z nich jest jajecznica. Można ją przygotowywać ze wszystkim, co lubimy najbardziej – ze szczypiorkiem, z pomidorami, z kurkami – wybór należy do Was. Sprawdź przepis na dobrą jajecznicę w naszym artykule.
Przepis na dobrą jajecznicę
Aby przyrządzić jajecznicę, nie trzeba być mistrzem kuchni. To danie jest zaliczane do kuchni amatorskiej, więc na pewno każdy da sobie z nią radę. Do przygotowania jajecznicy potrzebujemy (w zależności od poziomu głodu i kaloryczności diety):
- kilku jajek,
- dwóch łyżek masła lub oliwy z oliwek,
- wybranego dodatku – najlepiej jakieś warzywa.
Jak zabrać się do zrobienia jajecznicy?
- Zaczynamy od rozbicia jajek do miseczki, doprawieniu ich w zależności od preferencji oraz wymieszaniu.
- Potem kroimy nasz ulubiony dodatek, np. pomidor.
- Następnie rozgrzewamy masło/oliwę na patelni i wlewamy zawartość miseczki.
- Smażymy na małym gazie, od czasu do czasu mieszając.
- Po chwili dodajemy nasz dodatek i jeszcze chwilę smażymy.
- Gdy widzimy, że jajecznica jest już gotowa, zdejmujemy patelnię i nakładamy jajecznicę na talerz.
Dobrze jest dodać do posiłku kilka kromek pieczywa pełnoziarnistego. Budowanie masy też może być przyjemne, a dzięki takiemu daniu – tym bardziej. Jajecznica to także dobry sposób na redukcję tkanki tłuszczowej – uczucie sytości po takim posiłku jest gwarantowane. Udowodniono nawet, że osoby, które jedzą jajecznicę na śniadanie, później sięgają po kolejny posiłek.
Dodatki w jajecznicy
Jako dodatek do jajecznicy może nam posłużyć to, co najbardziej lubimy, np.
- cebulka,
- boczek,
- kiełbasa,
- szpinak,
- szczypiorek,
- pomidory.
Dobrze smakuje jajecznica (albo omlet) z serem i szynką. W czasie jesieni, czyli w sezonie grzybowym, jajecznica będzie pysznie smakować z kurkami, pieczarkami i innymi grzybami. Dobrym pomysłem jest też dodanie śmietany, albo mleka – wtedy jej smak będzie delikatniejszy.
Dlaczego warto jeść jajecznicę?
Dlaczego warto jeść jajecznicę? Oprócz tego, że składniki, których potrzebujemy są tanie, to też szybko i łatwo się ją robi. Jajka zawierają cenne składniki odżywcze – jedno jajko dostarcza:
100g jajecznicy dostarcza 148 kcal. Danie jest źródłem kompleksu aminokwasów, niezbędnych do regeneracji, a także potrzebnych do życia:
Co jeszcze znajdziemy w jajku?
Czy jajka zawierają dużo złego cholesterolu? To mit, który trzeba obalić.
- Jajka zawierają sporo cholesterolu, ale tego dobrego – cholesterolu HDL. Ten przeciwdziała chorobom serca i udarom mózgu.
- Zawierają też sporo choliny, która stymuluje rozwój mózgu i bierze udział w transporcie tłuszczy.
Ile jajek dziennie?
Ile jajek dziennie można jeść? Mówi się o 2 sztukach. Daje to 14 jajek tygodniowo.
- Nie są szkodliwe dla zdrowia, a wręcz przynoszą wiele korzyści.
- Jajko, dzięki wysokiej zawartości białka, jest odpowiednim produktem w diecie trenujących. Ułatwia m.in. budowanie masy mięśniowej, redukcję wagi, rzeźbę czy budowanie siły.
- Zjedzenie jajek powoduje uczucie sytości przez długi czas. To idealny posiłek na śniadanie przed treningiem.
Które jajka wybrać?
Warto wiedzieć, że jajko jajku nie jest równe. Najlepiej jest znaleźć jakieś dobre gospodarstwo na wsi, gdzie będziemy mieli pewność, że jajka są zdrowe i naturalne, a kury dobrze karmione, traktowane. To najlepsze pełnowartościowych jajek.
Jajka ze sklepu? Trzeba zwrócić uwagę na numer oznaczenia, czyli cyfry i litery, które się na nim znajdują.
- Pierwsza cyfra to 0,1,2 lub 3. Od tej pierwszej cyfry zależy pochodzenie jajka.
- Cyfra 3 to najgorszy rodzaj jajek, którego nie powinniśmy kupować. Oznacza, że kura mieszkała w ciasnej klatce i była karmiona modyfikowanymi genetycznie substancjami. Wartości odżywcze z takiego jajka nie są satysfakcjonujące.
- Cyfra 2 oznacza, że kura mieszkała w kurniku, jednak nigdy z niego nie wychodziła i była karmiona tym samym co kury z jajkami o oznaczeniu 3. Wartości odżywcze są bardzo podobne do wymienionych wyżej.
- Jajka z numerem 1 oznaczają kury, które biegały po podwórku, jednak były karmione tym, co poprzednie.
- I najlepsze – jajka z cyfrą 0 – od kur, które miały dostęp do świeżego powietrza i były karmione ekologicznym ziarnem. Te właśnie są wartościowe i najlepsze do spożycia.
Podobne artykuły:
- Egg Fast – czy dieta jajeczna jest bezpieczna?
- Czym zastąpić jajka w diecie?
- Jajko, czy kura – co było pierwsze? Wybieramy najlepsze źródło białka
- Ciasto proteinowe z płatków owsianych / B58g W79g T14g
- Pasta na bazie tuńczyka z pieczywem / B52g W87g T25g