WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Wołowina z suszonymi śliwkami i grillowanymi pomidorami

Wołowina z suszonymi śliwkami i grillowanymi pomidoramiPoznaj przepis na miękką wołowinę z dodatkiem śliwek i suszonych pomidorów.

Makroskładniki

  • Kalorie: 727 kcal
  • Węglowodany: 39g
  • Białko: 62g
  • Tłuszcze: 35g

Składniki (na 5-6 porcji)

• 2 kg wołowiny
• 1 litr bulionu wołowego
• 500 ml czerwonego wytrawnego wina
• 3  duże garście podwędzanych śliwek
• 3 garście grzybów suszonych
• 300 g cebulki szalotki
• 4 chudsze marchewki
• 3 pietruszki
• 1 główka czosnku
• 1 łyżeczka suszonego cząbra
• płaska łyżeczka cynamonu
• czubate łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 łyżeczka wędzonej papryki suszonej
• liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka jałowca
• łyżki sosu Worcester
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżki masła
• sól, pieprz, cukier
• mąka
• olej do smażenia
• 1,5 kg pomidorów malinowych

Sposób przygotowania

  1. Oczyszczamy mięso z błon i włókien (najlepiej dwa dni wcześniej) i kroimy w 2 cm małe plastry.
  2. Dodajemy pokrojony w grube plastry czosnek, cząber, duże śliwki podwędzane, kapelusze podgrzybków lub borowików suszonych, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca.
  3. Dodajemy trochę oleju, sos Worcester i miód. Przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki.
  4. W dniu właściwym kroimy marchewkę i pietruszkę w skośne 2 cm kawałki, solimy, cukrzymy i z łyżką oleju, 100 ml wody, 2 łyżkami masła będziemy przykryte piec obok mięsa w piekarniku na chrupiąco.
  5. Wyjmujemy kawałki mięsa i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu, lekko obtoczone w mące. Przekładamy do żeliwnego garnka razem ze śliwkami, grzybami i czosnkiem. Zalewamy bulionem, winem i dodajemy cynamon.
  6. Przykrywamy i pieczemy w zależności od klasy mięsa (sprawdzamy miękkość co jakiś czas) około 3 godziny w temperaturze 165 stopni.
  7. Obok przez 30 minut miękną warzywa, a na patelni niezależnie na złoto, z dodatkiem cukru karmelizujemy cebulki w całości. Dodajemy warzywa, cebulki, koncentrat, musztardę i paprykę, gdy mięso będzie już miękkie doprawiamy solą i mieszamy, doduszamy wspólnie około 20 minut.
  8. Podajemy z grillowanymi plastrami pomidora.

Budujmase plany dietetyczne to miejsce, w którym znajdziesz jeszcze więcej takich ciekawych przepisów.

Wołowina z suszonymi śliwkami i grillowanymi pomidorami

Podobne artykuły:

BudujMase.pl

Kulturystyka to nasza pasja! Jaki trening przynosi najlepsze efekty i jaka dieta pomoże Ci osiągnąć upragniony cel? U nas znajdziesz wszystkie informacje niezależnie od tego czy Twoim założeniem jest budowa masy mięśniowej, idealna rzeźba, czy redukcja tkanki tłuszczowej.

Komentarze
  1. To musi być Petarda. Juz mi się podoba połączenie smaków. Do tego miodzik, sos angielski. Oj szykuje się dobrą uczta.dzięki za ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *