Zobacz jak przygotować pulpety z indyka w sosie pomidorowym podawane na korzennym puree z ciecierzycy.
Makroskładniki
- Kalorie: 1428kcal
- Węglowodany: 135g
- Białko: 103g
- Tłuszcze: 44g
Składniki (na 2 porcje)
- 500 g mięsa mielonego indyczego (albo innego mielonego)
- cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- jajko
- 1 łyżka musztardy np Dijon
- bułka tarta ok 2 łyżek
- pieprz do smaku
- kilka listków bazylii posiekanej
- łyżeczka oregano
- olej do smażenia
Składniki na sos
- słoiczek domowego sosu passaty albo 250 ml kupnej passaty/sosu pomidorowego
- 2 duże świeże pomidory
- oregano świeże posiekane
- cebula
- ząbek czosnku
- bazylia świeża (kilka listków)
- pieprz
- łyżeczka cukru
Składniki na puree
- ciecierzyca 500 g
- mielona gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- imbir w proszku
- masło klarowane
Sposób przygotowania
- Cebulę drobno posiekać. Mięso wymieszać z cebulą, przeciśniętym czosnkiem, dodać jajko, bułkę tartą, zioła, musztardę, pieprz.
- Z mięsa uformować małe pulpety.
- Rozgrzać olej i obsmażyć pulpety na rumiano. Wyjąć.
- Zrobić sos: pomidory sparzyć i obrać ze skorki, drobno pokroić. Na oliwie przesmażyć drobno posiekana cebulę i czosnek, dodać pomidory, poddusić chwile, dodać sos pomidorowy, czyli np. passate, dodać zioła, pieprz i cukier. Przyprawy oczywiście dodajemy wg siebie do smaku. Razem dusić aż pomidory zmiękną i zagęszczą sos.
- Do sosu przełożyć pulpety podgrzać kilka minut.
- Podać z ulubionym ugotowanym al dente makaronem.
- Ciecierzycę (wcześniej moczymy) gotujemy. Dodajemy przyprawy i blendujemy.
- Pulpety podajemy z korzennym pure z cieciorki.
Plany dietetyczne Budujmase oferują znacznie więcej ciekawych pomysłów na dania dla sportowców.
Podobne artykuły:
- Kulki mięsne w ostrym sosie meksykańskim na czarnej soczewicy
- Grillowany stek z polędwicy wołowej z warzywami i sosem z pieczonej papryki i pomidorów
- Burgery teksańskie z sosem z pieczonej papryki i pomidorów
- Gulasz wołowy z czerwoną soczewicą
- Chili con carne