Sprawdź przepis na kulki mięsne w ostrym sosie meksykańskim na czarnej soczewicy.
Makroskładniki
- Kalorie: 1525kcal
- Węglowodany: 149g
- Białko: 89g
- Tłuszcze: 59g
Składniki (na 2 porcje)
- 400g łopatki wieprzowej
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- kilka pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 papryczki chili
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- ostra papryka
- 1 litr bulionu
- czarna soczewica 400g
Sposób przygotowania
- Mięso zmielić, dodać drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i przyprawy.
- Uformować małe pulpeciki i wrzucić je na gotujący się bulion.
- Dodać posiekaną papryczkę chili, fasolę, kukurydzę, pokrojoną paprykę i pieczarki. Gotować 20-30 minut.
- Dodać koncentrat i doprawić do smaku. Gotować jeszcze 15 minut.
- Wcześniej namoczoną soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie.
- Pulpety podawać na soczewicy, polewać sosem meksykańskim.
Plany treningowe i dietetyczne Budujmase zawierają więcej ciekawych przepisów na fit dania, połączone z dopasowanymi do Ciebie zestawami ćwiczeń.
Podobne artykuły:
- Chili con carne
- Pulpety z cielęciny w sosie koperkowym
- Kąski z kurczaka w biało-czarnym sezamie, z zielonym ryżem
- Kurczak w potrawce curry z dynią i marchewką
- Keks z kurczaka z sosem z pieczonej papryki i kaszą gryczaną