Chili con carne to potrawa, która ma ogromne grono zwolenników. Jak ją przygotować w wersji fit? Sprawdź.
Makroskładniki
- Kalorie: 748kcal
- Węglowodany: 43g
- Białko: 56g
- Tłuszcze: 38g
Składniki (na 4 porcje)
- ok. 1 kg zmielonego mięsa z piersi z indyka
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 4 małe puszki pomidorów lub dwie duże lub ok.1200 gramów świeżych pomidorów
- 2 duże czerwone papryki
- 1 puszka czerwonej fasoli bez zalewy lub szklanka samodzielnie ugotowanej fasoli
- 1 puszka kukurydzy bez zalewy
- oliwa
- sól
- chili, oregano
- papryka wędzona lub słodka sproszkowana papryka
Sposób przygotowania
- Na niewielkiej ilości oliwy zeszklić posiekaną drobno cebulę, dodać posiekany drobniutko czosnek i jeszcze chwilę razem smażyć, po czym dodać mięso i szybko obsmażyć je na sporym ogniu często mieszając.
- Dodać pomidory oraz pokrojoną w kostkę paprykę i wstępnie doprawić solą, chili i oregano.
- Gdy całość się zagotuje, zmniejszyć ogień i dusić 10-15 minut, aż sos nieco zgęstnieje.
- Dodać fasolę oraz kukurydzę i gotować jeszcze 10 minut.
- Doprawić do smaku.
Szukasz inspiracji na ciekawe dania? Poznaj plany dietetyczne Budujmase.
Podobne artykuły:
- Kulki mięsne w ostrym sosie meksykańskim na czarnej soczewicy
- Wołowina z rodzynkami i daktylami na aromatycznej fasoli czerwonej z cieciorką
- Polędwica wieprzowa podana z ryżem i szpinakiem
- Pasta na bazie tuńczyka z pieczywem / B52g W87g T25g
- Pulpety z cielęciny w sosie koperkowym
Chili con carne przepyszne robię czesto.Mniam.