Szukasz inspiracje na fit słodycze? Poznaj przepis na ciasto jaglane z malinami.
Makroskładniki
- Kalorie: 904kcal
- Węglowodany: 113g
- Białko: 22g
- Tłuszcze: 40g
Składniki (na 8-10 porcji)
Składniki na masę jaglaną
- 500g kaszy jaglanej
- 4 łyżki dowolnego słodu – syropu klonowego/ daktylowego/ miodu/ cukru kokosowego/cukru brzozowego
- szklanka malin lub innych ulubionych owoców np. truskawek
- 1 duża łyżka oleju kokosowego
- szczypta wanilii
- szczypta cynamonu
Spód:
- 150g pestek dyni
- 6-7 daktyli
- 1 łyżka oleju kokosowego
- odrobina soli morskiej
Sposób przygotowania
- Kaszę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Płuczemy ją 2 razy pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy w wodzie, w proporcjach 2:1 (jeśli chcesz możesz dodać na pół z mlekiem kokosowym).
- W tym czasie miksujemy produkty na spód do ciasta i wykładamy nim blaszkę. Wkładamy do lodówki na 1-2h.
- Ugotowana kaszę odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy do niej resztę produktów i wszystko miksujemy blenderem, do uzyskania jednolitej masy.
- Przekładamy masę na spód do formy i wkładamy do lodówki na 3h.
Budujmase plany oferują o wiele więcej fit przepisów opracowanych przez dietetyków.
Podobne artykuły:
- Smażone udko z kurczaka z warzywami w maśle orzechowym na kaszy jaglanej z czarną soczewicą
- Naleśniki gryczane nadziewane jajkami
- Kokosowe ciasto z batatów z sosem malinowym
- Soczysta pierś z kurczaka
- Makaron warzywny z kurczakiem po tajsku i chipsami z jarmużu