Szejk pochodzi ze znanej amerykańskiej strony kulturystycznej i tam cieszy się dużym powodzeniem! Dodatek tuńczyka nadaje mu specyficzny – zarazem ciekawy smak.
Spis treści zwiń
Makroskładniki
- białko: 50g
- węglowodany: 83g
- tłuszcze: 21g
- kalorie: 725kcal
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym(w wodzie) -120g
- 2 obrane banany – 200g
- 1 łyżka stołowa miodu – 15g
- 2 łyżki stołowe masła orzechowego SANTE – 30g (Uwaga! Masła orzechowego, a nie czekoladowego – co jest przez nas często mylone; używać wyłącznie masło orzechowe Sante, które w swoim składzie posiada aż 90% orzechów, inne masła z różnymi dodatkami smakowymi posiadają jedynie 65% orzechów)
- 2 szklanki mleka 0,5% – 500g
Inne: blender (najtańszy blender na allegro kosztuje już od 30zł, warto się w niego zaopatrzyć, przydaje się bardzo często do robienia szejków)
Czas przygotowania – 5min
Orientacyjna cena za porcję: 8,30zł
- puszka tuńczyka: 5zł
- 2 banany: 1,30zł
- mleko: 1zł
- porcja masła orzechowego + miód: 1zł
Sposób przygotowania
- Do wysokiego naczynia (typu dzbanek na sok) wrzucić pokrojone banany.
- Tuńczyka całkowicie odsączyć z wody i wrzucić do dzbanka.
- Całość zalać dwoma szklankami mleka 0,5%
- Dodać łyżkę miodu i 2 łyżki masła orzechowego.
- Całość dokładnie zblendować.
Pamiętaj! Budujmase.pl to nie strona, na której znajdziesz wyrafinowane przepisy kulinarne – jeśli liczy się dla Ciebie nieprzeciętny smak i kunszt kulinarny to odsyłamy na stronę Master Chef’a! Dla nas – kulturystów liczą się jedynie wartości odżywcze danego posiłku – walory smakowe to sprawa drugorzędna.
Podobne artykuły:
- “Papka” owsiana z twarogiem na słodko / B55g W105g T19g
- Szejk bananowo nabiałowy na słodko / B49g W91g T12g
- Koktail mleczny z rodzynkami + WPC / B60g W83g T11g
- Pasta na bazie tuńczyka z pieczywem / B52g W87g T25g
- Pasta z tuńczyka z pieczarkami + ciemne pieczywo / B55 W89 T23