WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Spirulina – jakie ma właściwości i jakie daje korzyści?

spirulina - algi

Czy wiesz, że spirulina coraz częściej nazywana jest „żywnością przyszłości”? Zawdzięcza to swoim niezwykłym właściwościom żywieniowym i potencjałowi w zakresie wsparcia zdrowia. Nawet NASA ma plany co do tej niesamowitej algi i zamierza hodować ją dla uczestników kosmicznych ekspedycji. Spirulina to niepozorna alga o charakterystycznym niebiesko-zielonym kolorze i niespotykanej ilości zawartych w niej składników odżywczych. Sprawdź, jakie są właściwości, dawkowanie i zastosowanie spiruliny, które czynią ją jednym z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych na Ziemi.

Czym jest spirulina?

Spirulina (Spirulina platensis, Arthrospira platensis) to rodzaj zielonych alg zaliczanych do cyjanobakterii, inaczej zwanych sinicami. Swoją nazwę zawdzięcza spiralnemu charakterowi włókien. Spirulina to jednokomórkowa mikroalga, którą zalicza się do najstarszych form życia na Ziemi (dobroczynne właściwości spiruliny odkryto w starożytności, chociaż spirulina zamieszkuje Ziemię od ponad 3 miliardów lat).

Spirulina – właściwości

spirulina

Spirulina wykazuje właściwości przeciwzapalne dzięki hamowaniu uwalniania histaminy przez komórki tuczne (odgrywają one rolę w procesach zapalnych i odporności). Wykazuje zdolność modulowania funkcji odpornościowych [1].

Do tej pory przeprowadzono wiele badań oceniających skuteczność i potencjalne zastosowania spiruliny w leczeniu wielu chorób, a kilka z nich sugeruje, że alga ta może nawet mieć działanie przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe i przeciwalergiczne.

BioTech USA Spirulinę kupisz w sklepie Budujmase.pl

Jak spirulina działa na organizm?

Spirulina może wpływać na organizm ludzki na wiele sposobów:

  1. wspomaga zdrowie jelit – wykazuje pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową [2]
  2. może pomóc w leczeniu cukrzycy – obniża poziom glukozy we krwi, a w jednym z badań spirulina okazała się skuteczniejsza niż metformina – powszechnie stosowana w leczeniu cukrzycy [3]
  3. może pomóc zwiększyć siłę i wytrzymałość mięśni – spożycie spiruliny zmniejsza zmęczenie mięśni i wspomaga wytrzymałość [4]
  4. może pomóc obniżyć poziom cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu) – spirulina pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu całkowitego, LDL i trójglicerydów oraz podwyższyć poziom zdrowego cholesterolu HDL
  5. pomaga w hamowaniu rozwoju chorób sercowo naczyniowych
  6. wspomaga odchudzanie – ma niska kaloryczność i jest bogata w składniki odżywcze m.in. w niezbędne aminokwasy i składniki mineralne
  7. może pomóc obniżyć ciśnienie krwi
  8. stanowi doskonałe źródło przeciwutleniaczy – chroni przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i pomaga obniżyć poziom stresu oksydacyjnego, co może pomóc w zmniejszeniu przewlekłego stanu zapalnego (odpowiada za to fikocyjanina, nadająca spirulinie charakterystyczną barwę)
  9. może wspomagać ochronę antnowotworową – jak wskazują badania, spirulina zmniejsza uszkodzenia szpiku kostnego i poprawia funkcję odpornościową po chemioterapii u pacjentów z nowotworami złośliwymi (spirulina zwiększa produkcję przeciwciał) [5]
  10. łagodzi objawy alergii – korzystnie wpływa na alergiczny nieżyt nosa, pozwala radykalnie zmniejszyć objawy, takie jak swędzenie, przekrwienie nosa, kichanie i wydzielina z nosa
  11. wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego aktywując przeciwciała

Czytaj: Superfoods – co to jest, lista

Spirulina a odchudzanie

Stosowana jako element zróżnicowanej diety:

  • pobudza metabolizm, przez co przyspiesza utratę tkanki tłuszczowej
  • zmniejsza wchłanianie tłuszczów w jelicie cienkim oraz intensyfikuje wydalanie złego cholesterolu i kwasów żółciowych (ze względu na dużą zawartość błonnika)
  • normalizuje poziom glukozy we krwi i zmniejsza wchłanianie cukrów z przewodu pokarmowego
  • obniża poziom trójglicerydów we krwi po spożyciu posiłku (hamuje lipazę trzustkową), zmniejszając apetyt (przeciwdziała nadmiernemu podjadaniu pomiędzy posiłkami)
  • pomaga utrzymać sytość dzięki zawartości białka
  • wspiera zdrowy mikrobiom jelitowy, który jest niezbędny do utraty wagi oraz wchłanianiu niezbędnych składników odżywczych

Zestaw na odchudzanie

zestaw na odchudzanie

Zestaw na odchudzanie
 

Algi — źródło spiruliny

Spirulina to algi pozyskiwane głównie z rodzaju Arthrospira platensis. To jednokomórkowa alga, która żyje w ciepłych wodach zasadowych i jest znana ze swojego niebiesko-zielonego koloru. Spirulina zawdzięcza swoją nazwę spiralnej budowie.

Pod względem zawartości białka (70%) i witaminy B12 (2,5 razy większa niż w wątrobie wieprzowej) spirulina przewyższa mięso zwierzęce. Ma też inne cechy, które zdumiewają badaczy, np. podobnie jak rośliny wykorzystuje proces fotosyntezy, ale nie jest rośliną. To zdumiewające połączenie pozwala na łatwe jej przyswajanie i maksymalne wykorzystywanie jej właściwości jako żywności o najwyższej jakości.

Zobacz: Najlepsze odżywki i suplementy dla wegan – TOP5

rankingi odżywek

Składniki zawarte w spirulinie

Spirulina stanowi doskonałe źródło witamin i minerałów. Zawiera między innymi:

  • białko (aż 70% zawartości w suchej biomasie)
  • witaminy: A, witaminy z grupy B oraz C, D, E, K
  • pierwiastki: potas, magnez, mangan, cynk, żelazo, fosfor, selen, miedź
  • aminokwasy (wszystkie niezbędne dla człowieka)
  • kwas linolenowy GLA (działanie antybakteryjne i przeciwbólowe, prekursor kwasów tłuszczowych z rodzaju omega-3)
  • kwas foliowy (wspomaga procesy krwiotwórcze, układ nerwowy)
  • kwas linolowy (m.in. wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe)
  • bioflawonoidy
  • nienasycone kwasy tłuszczowe
  • chlorofil [6]

Spirulina jako suplement diety

Spirulina jest suplementem diety odpowiednim zarówno dla wegetarian, wegan, jak i osób, które chcą uzupełnić swój jadłospis o wartościowe składniki odżywcze. Jest bogata w białko, witaminy, minerały i przeciwutleniacze, co sprawia, że może być szczególnie korzystna dla osób z ograniczeniami dietetycznymi, aktywnych fizycznie oraz tych, którzy dążą do ogólnego wzmocnienia zdrowia. Suplementacja spiruliny nie powinna być traktowana na równi z kuracją leczniczą, a jedynie jako dodatek do zbilansowanej diety.

intenson spirulina

Przy wyborze suplementów spiruliny zwracaj uwagę na to, czy pochodzą one od renomowanych producentów, którzy stosują surowce wysokiej jakości i przestrzegają standardów produkcyjnych. Upewnij się, że spirulina pochodzi z wiarygodnego źródła, co zdaje pewność, że jest wolna od zanieczyszczeń. Jedynie wybór wysokiej jakości spiruliny przyniesie pożądane skutki zdrowotne i nie przyniesie szkody.

Spirulinę w tabletkach kupisz w sklepie Budujmase.pl

Spirulina – tabletki czy proszek?

Spirulina – jakie ma właściwości i jakie daje korzyści?

Spirulina najczęściej występuje w postaci sproszkowanej i jest dostępna w większości sklepów ze zdrową żywnością. Spirulina w proszku ma gorzki smak, który dla części ludzi jest nieprzyjemny. Można go zamaskować, dodając spirulinę do koktajli, soków lub jogurtu, zamiast przyjmować ją samodzielnie.

Spirulinę w proszku kupisz w sklepie Budujmase.pl

Kwestię nieprzyjemnego smaku rozwiązuje również przyjmowanie spiruliny w postaci kapsułek lub tabletek. Przy wyborze kieruj się preferencjami smakowymi, wygodą stosowania, ale również jakością suplementu (tabletki mogą zawierać mniej spiruliny w produkcie niż wersja sproszkowana). Warto zastanowić się nad kupnem pewnego suplementu jak np. spirulina hawajska, która jest hodowana w kontrolowanych jakościowo warunkach (większość spiruliny na rynku niestety pochodzi z Chin).

plan suplementacji do planu treningu i diety budujmase.pl

Spirulina – dawkowanie

Dzienne spożycie spiruliny może się różnic w zależności od celu kuracji oraz rodzaju i jakości suplementu. Z reguły zaleca się dawkę 2-4g dziennie, ponieważ taka ilość wystarczy, aby przyspieszyć utratę wagi, wpłynąć pozytywnie na odporność, czy wytrzymałość. Taka ilość poprawi również profil lipidowy, insulinooporność, poziom glukozy i ciśnienie krwi. Jednak miej na uwadze, że suplementy mogą różnić się jakością i zawartość spiruliny.

W suplementacji spiruliny zdecydowanie najważniejsza jest systematyczność stosowania. Efekty są widoczne z reguły po około 3 miesiącach stosowania.

Przeciwwskazania do stosowania spiruliny

Zanim sięgniesz po suplementy diety ze spiruliną, warto skonsultować się z lekarzem. Jest to szczególnie ważne, jeśli masz problemy zdrowotne lub przyjmujesz leki. Spirulina, mimo że jest naturalna, jest produktem o silnym działaniu. Nie przekraczaj zaleconego dawkowania, chyba że tak zaleci lekarz.

Kto nie może przyjmować spiruliny?

Spirulina jest ogólnie uważana za bezpieczny suplement diety. Jednak mimo wielu zdrowotnych właściwości spiruliny są grupy osób, które powinny unikać jej stosowania lub konsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji. Spirulina nie jest wskazana dla osób, które:

  • stosują leki immunosupresyjne (spirulina wzmacnia odporność, dlatego może osłabiać działanie leków hamujących odporność immunologiczną)
  • stosują leki metabolizowane przez enzymy CYP450 (które są potrzebne przy produkcji ważnych substancji w organizmie np. cholesterolu i steroidów)
  • zmagają się z chorobami autoimmunologicznymi
  • cierpiące na fenyloketonurię

Bibliografia:

  1. P. D. Karkos et al: Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications. Evid Based Complement Alternat Med. 2011; 2011: 531053.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3136577/
  2. Audrey M. Neyrinck et al: Spirulina Protects against Hepatic Inflammation in Aging: An Effect Related to the Modulation of the Gut Microbiota? Nutrients. 2017 Jun; 9(6): 633.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5490612/
  3. Urmila Jarouliya et al: Alleviation of metabolic abnormalities induced by excessive fructose administration in Wistar rats by Spirulina maxima. Indian J Med Res. 2012 Mar;135(3):422-8.
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22561632/
  4. Maria Kalafati et al: Ergogenic and antioxidant effects of spirulina supplementation in humans. Med Sci Sports Exerc. 2010 Jan;42(1):142-51.
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20010119/
  5. Yang Ge et al: The efficacy of dietary Spirulina as an adjunct to chemotherapy to improve immune function and reduce myelosuppression in patients with malignant tumors. Translational Cancer Research, Vol 8, No 4 (August 31, 2019)
    https://tcr.amegroups.org/article/view/29642
  6. Tomas Lafarga: Spirulina for the food and functional food industries. Food Research International, Volume 137, November 2020, 109356.
    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996920303811

Podobne artykuły:

Aneta Buczak

Aneta Buczak - pomaga ludziom dbać o ciało i hartować ducha. Pisze i opowiada inspirując do pozytywnych zmian. Dzięki jej tekstom dowiesz się co robić, by poprawić swoje samopoczucie i zdrowie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *