WSZYSTKO O TRENINGU, DIECIE I SUPLACH!

Planowanie posiłków – 10 wskazówek jak planować posiłki i dzienny jadłospis

planowanie posiłków w diecie

Planowanie posiłków to bardzo ważny aspekt, gdy Twoim celem jest poprawa sylwetki lub nawet stanu zdrowia. Dla wielu osób to właśnie czasochłonność przygotowania diety jest największym wyzwaniem w drodze po wymarzoną sylwetkę. Z odpowiednim podejściem da się ten problem dość szybko rozwiązać.

Jak planować posiłki w diecie?

Planowanie posiłków może być łatwą i szybką czynnością w ciągu dnia. Co więcej, przygotowanie posiłków w domu pozwoli zaoszczędzić pieniądze. Nie musisz spożywać gotowych dań na mieście, tylko zdrowe posiłki, które możesz przyrządzić według własnych upodobań.

  • Zaplanuj ilość posiłków.
  • Stosuj listę zakupów.
  • Staraj się przygotować kilka takich samych dań, aby zaoszczędzić czas i pieniądze.
  • Stosuj zamienniki produktów.

Powyższe zasady pozwolą Ci sprawnie zaplanować posiłki na co najmniej kilka dni. Z odpowiednim podejściem późniejsze przyrządzanie posiłków i ich przygotowanie zajmie znacznie mniej czasu niż na początku diety.

  1. Ilość posiłków ma kluczowe znaczenie dla kontroli łaknienia. Zbyt długa przerwa pomiędzy posiłkami może sprzyjać podjadaniu. Dlatego ważne jest, aby dostosować ilość posiłków do długości naszego dnia.
  2. Bez listy zakupów nie tylko kupimy za dużo niepotrzebnych rzeczy, ale istnieje ryzyko, że zapomnimy o najważniejszych produktach. Lista zakupów to absolutna podstawa przy planowaniu jadłospisu.
  3. Istnieje wiele szybkich przepisów, które można przygotować w jednym naczyniu i rozdzielić na kilka dań. Takie podejście pozwoli zaoszczędzić sporo czasu.

Sprawdź także: Motywacja do diety – jak ją znaleźć i utrzymywać?

Jak stworzyć dzienny jadłospis?

Jak planować posiłki? Jest to bardzo często zadawane pytanie w kontekście poprawy swojej sylwetki. Czy jest to takie trudne? Absolutnie nie, wymaga natomiast tak jak we wszystkim, odpowiedniego zaplanowania oraz konsekwencji. Sprawdź jak stworzyć dzienny jadłospis w kilku krokach.

  • Aby skomponować dzienny jadłospis, w pierwszej kolejności musisz obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne oraz dobrać podział makroskładników.
  • Kolejnym krokiem w planowaniu dziennego jadłospisu jest zaplanowanie ilości posiłków i rozłożenie kaloryki na każdy z nich. Aby nie marnować jedzenia i uniknąć braku składników przygotuj listę zakupów. Takie podejście to oszczędność czasu spędzonego w sklepie.
  • Mając potrzebne składniki, możemy przejść do kuchni i zająć się przygotowywaniem posiłków. Tutaj możliwe są dwa podejścia – bardziej i mnie czasochłonne.
  • Jeśli zależy Ci na urozmaiconej diecie, możesz przygotować różne dania. Wiąże się to dodaniem do listy zakupów większej ilości produktów i dłuższym czasem spędzonym w kuchni. Takie podejście będzie trudniejsze do utrzymania wśród osób, które podchodzą do gotowania zadaniowo oraz nie mają na co dzień dużej ilości czasu, aby przygotowywać kolejne posiłki.
  • Mniej czasochłonne podejście to przygotowanie kilku takich samych posiłków. Możesz przygotować je w jednym garnku lub patelni, a następnie tylko rozdzielić na boxy. Tym sposobem posiłki na jeden dzień przygotujesz w kilkanaście minut. Dodając większą gramaturę, możesz rozdzielić danie na kolejne dni i przechowywać w lodówce.

Poznaj plany dietetyczno-treningowe Budujmase.pl, w których do planu do diety przygotowywana jest m.in. lista zakupów, którą możesz sprawdzić w konkretnym dniu, przedziale wybranych kilku dni, czy całego tygodnia.

plany - rejestracja

10 wskazówek jak planować posiłki

Zdolność planowania posiłków wymaga wprawy i pewnego doświadczenia. Dlatego warto wcielić w życie poniższe porady, aby ograniczyć czas spędzony przy jednoczesnym zachowaniu jakości i smaku przyrządzonych posiłków.

plan dietetyczny
  1. Staraj się robić większe zakupy raz w tygodniu.
  2. Wybieraj szybkie i proste przepisy.
  3. Wykorzystaj składniki, które już masz w lodówce.
  4. Wyznacz dzień, w którym przygotowujesz większość posiłków.
  5. Staraj się mrozić składniki, które kupiłeś na zapas.
  6. Wybieraj produkty, które nie wymagają długiej obróbki termicznej.
  7. Stosuj aplikację do liczenia kalorii i planowania posiłków.
  8. Ustal przerwy między posiłkami tak, aby nie doprowadzać do dużego głodu.
  9. Pamiętaj o posiłkach na słodko.
  10. Próbuj różnych dań z tych samych składników, by uniknąć monotonii.

Oczywiście rodzaj posiłków i czas spędzony w kuchni nad ich przygotowaniem możesz dostosować do swoich możliwości. Niektóre dania wymagają po prostu dłuższej obróbki termicznej. Jeśli masz taką możliwość możesz poświęcić więcej czasu na gotowanie i nieco poeksperymentować z przepisami.

planowanie posiłków

Jak zaplanować listę zakupów na cały tydzień?

Jeden z największych problemów z planowaniem posiłków jest określenie dokładnej ilości składników. Jeżeli nasz jadłospis nie zmienia się znacząco z dnia na dzień, to wystarczy zrobić zapas tych samych produktów. Mięso czy warzywa można z łatwością zamrozić.

Problematyczne staje się przygotowywanie listy zakupów na cały tydzień, ponieważ urozmaicenie jadłospisu wiąże się z dłuższą listą składników.

  • Jeśli chcesz poradzić sobie z tym problemem to możesz zaplanować posiłki na cały tydzień z rozpisaniem dokładnej gramatury.
  • Na tym etapie wystarczy jedynie spisanie produktów i ich dokładnej ilości.
  • Większe zakupy raz w tygodniu to też oszczędność czasu i pieniędzy.
  • Nie tracisz czasu na dojazd do marketu.
  • Dodatkowo większe opakowania niektórych produktów są w lepszych cenach.

Oczywiście niektóre elementy dań warto kupować na bieżąco. Wędliny czy warzywa smakują zdecydowanie lepiej, na świeżo niż z zamrażarki lub lodówki. Natomiast pozostałe produkty możesz kupić na zapas bez utraty ich walorów smakowych.

Możesz także skorzystać z pomocy dietetyków Budujmase.pl, którzy przygotują dla Ciebie indywidualny plan dietetyczny, do którego będzie także przygotowywana, gotowa lista zakupów, którą możesz sprawdzić w konkretnym dniu, przedziale wybranych kilku dni, czy całego tygodnia.

plan dietetyczny

Dlaczego warto planować posiłki?

Korzyści z planowania posiłków

  • oszczędność czasu i pieniędzy,
  • lepsza jakość spożywanych posiłków,
  • poprawa zdrowia i eliminowanie niezdrowych przekąsek,
  • łatwiejsza kontrola nad głodem,
  • mniejsza ilość marnowanego jedzenia.

Planowanie posiłków może przynieść wiele plusów związanych zarówno z poprawą sylwetki czy zdrowia. Natomiast znaczące zmiany zauważysz także w lepszej organizacji dnia, oszczędności pieniędzy i lepszej jakości spożywanych posiłków.

Przygotowanie posiłków w domu jest dużo tańsze niż jedzenie na mieście. Co więcej unikniesz też przykrych rozczarowań dotyczących jakości posiłku, wielkości porcji czy chociażby czasu oczekiwania.

Jakość jedzenia ma ogromne znaczenie dla zdrowia i samopoczucia, przygotowując posiłki samemu mamy stuprocentową kontrolę nad jakością posiłków. Z tego powodu warto planować większość posiłków swojego jadłospisu.

Sprawdź także: Jak ułożyć plan treningu i diety? Eksperci BudujMase.pl zrobią to za Ciebie!


Podobne artykuły:

Artur Antoniewski

Artur Antoniewski - trener osobisty z pięcioletnim doświadczeniem. Specjalizuje się głównie w treningu sylwetkowym, diecie i suplementacji.
W swojej pracy zajmuje się głównie kształtowaniem sylwetki i poprawą samopoczucia wśród swoich podopiecznych. Z racji na doświadczenie w sportach zespołowych nie jest mu obce przygotowanie siłowo-wytrzymałościowe.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *