Indeks glikemiczny (IG) jest wskaźnikiem, który informuje jak szybko wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu określonego produktu spożywczego. Tabele z IG pomagają we właściwym doborze tych produktów. Czy warto włączyć je do diety? Poznajcie fakty i mity o produktach z niskim indeksem glikemicznym.
Czym jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny (wskaźnik glikemiczny, IG) klasyfikuje produkty żywnościowe na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi, w 2-3 godziny po ich spożyciu.
- Przyjęto, że IG glukozy wynosi 100. Produkty, które mają indeks glikemiczny poniżej 50 są zaliczane do żywności o niskim indeksie glikemicznym. To właśnie ich powinniśmy spożywać jak najwięcej.
- Produkty o IG 55-70 są zaliczane do żywności o średnim indeksie glikemicznym. Nie ma przeciwwskazań, aby je spożywać, jednak powinniśmy to robić rzadziej niż w przypadku produktów o niskim IG.
- Ostatnią kategorią są produkty mające IG większy niż 70 -należy ich unikać, bądź jeść je sporadycznie.
Wpływ na poziom indeksu glikemicznego ma też sposób przygotowania i spożywania żywności.
- Jeśli chodzi o makaron, to najlepiej jest go spożywać al dente. Czas gotowania jest najkrótszy, indeks glikemiczny jest mniejszy od tego, który posiadałby makaron gotowany dłużej.
- Surowa marchewka ma niższy IG od marchewki gotowanej.
- Podobnie jest z sokami. Surowe jabłko ma niższy poziom IG od soku wyciśniętego z jabłka.
Owoce i warzywa o niskim indeksie glikemicznym
Warzywa o niskim IG
- Sałata i sałata lodowa (IG 10),
- szpinak, rzodkiewka, por, pomidor, ogórek, papryka, cukinia i cebula (IG 15).
- Warzywami o najwyższym indeksie glikemicznym są bób gotowany (IG 65-80), dynia (IG 75) czy też ziemniaki gotowane (IG 95).
Owoce o niskim IG
- Awokado (IG 10),
- agrest i czarna porzeczka(IG 15),
- wiśnie (IG 22),
- grejpfrut i maliny (IG 25).
Dla porównania:
- jabłko ma IG 38, a sok jabłkowy już 40;
- pomarańcza – IG 42, sok pomarańczowy już IG 52.
Sprawdź także: Które owoce mają najmniej kalorii?
Węglowodany o niskim indeksie glikemicznym
Jakie produkty zawierają dużo węglowodanów o niskim IG? To na pewno:
- kasza gryczana i płatki owsiane (IG 40),
- chleb żytni razowy (IG 50),
- ryż brązowy i makaron dwujajeczny gotowany (IG 55).
Warto jest zamienić niektóre produkty z wysokim IG na ich odpowiedniki z mniejszym IG. Na przykład:
- chleb pszenny zmienić na razowy,
- zwykły makaron podmienić na wieloziarnisty,
- ryż biały zastąpić brązowym.
Dieta z niskim indeksem glikemicznym
Dieta o niskim IG jest najbardziej korzystna dla naszego zdrowia.
- Może zapobiec wielu chorobom, np. cukrzycy i otyłości.
- Po spożyciu produktów z niskim IG czujemy się bardziej najedzeni i później sięgamy po kolejny posiłek.
- Spożywanie żywności o niskim indeksie glikemicznym sprzyja także utrzymywaniu masy ciała.
Ważne jest, aby pierwszy posiłek spożywać do godziny po obudzeniu (śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia), a kolację najpóźniej dwie godziny przed snem. Należy też pić dwa litry wody dziennie i unikać kolorowych napojów słodzonych, ponieważ są one bardzo niezdrowe.
- Trzeba zwracać uwagę na sposób, w jaki przyrządzamy potrawy – jeśli smażymy – to w niskiej zawartości tłuszczu; jeśli gotujemy – to na parze lub w wodzie.
- Powinniśmy też unikać spożywania cukru i soli.
- Dodatkowo ważne jest, aby w naszej diecie pojawiały się ryby. Te zawierają dużo cennych kwasów omega-3.
- Alkohol i papierosy to używki, których powinniśmy unikać, a najlepiej całkowicie je wykluczyć.
W internecie można znaleźć sporo przepisów na dania z niskim IG. Jest ich naprawdę mnóstwo i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Zazwyczaj są to różne sałatki owocowe lub warzywne, często z dodatkiem kurczaka. Popularne są też pieczone potrawy i zupy. Należy unikać potraw gotowych, paczkowanych i fast foodów.
Podobne artykuły:
- Owoce i warzywa o niskim indeksie glikemicznym — tabela
- Indeks glikemiczny – co warto jeść, a czego nie
- Odpowiedź glikemiczna
- Indeks glikemiczny – czym jest i do czego służy?
- Na czym polega dieta pegan?